Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgálati (3) szolgalati (8) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

felsőoktatás

azallamenvagyok 2009.09.16. 06:45

A nevelés poszt pötyögése közben olvastam egy véleményt a magyar felsőoktatásról. Szerintem minden szava arany, és mélyen elgondolkodtatott. Annak ellenére, hogy egy jóhírű főiskola jóhírű szakán jóhírű diplomát szereztem jó eredménnyel, a saját szakmámban (be kell vallanom) egy nulla vagyok. Amit ott kaptam, az csak egy felületes alapképzés, ami arra jó, hogy aztán egy gyárban 1-5 év alatt (készségtől függően) a szakmám valamely területéhez elkezdjek érteni, és az idők folyamán előrelépve, tanulgatva egyre nagyobb tudást halmozhassak fel.

Csakhogy ez néhány kivétellel nem így működik. Ha az ember nem ragaszkodik fanatikusan egy szakirányhoz (miért ragaszkodnék? meg kell ragadni, amit hoz az élet, alkalmazkodni... hihetetlen mi mindent meg nem szerethet az ember), akkor nem lesz egy ilyen türelmes munkáltató sem, nem lesz belőle (titán)káder.

Annyi előny a nehéz diplomában éppen megvolt, hogy úgy érzem egy alapvető műszaki igényességet, szemléletmódot belém ültettek, amit hasznosítani is tudok, és a felsőoktatás ennyiben kapcsolódik a neveléshez: bizony a munkavégzés során az apró igényességeket készségszinten kell beépíteni a produktumba. Minimum elvárásnak kellene lennie a pongyola fogalmazás elkerülésének, az értelmetlen mondatok kikerülésének. Sajnos ez sem az.

Személy szerint le vagyok döbbenve, hogy sokaknak a diplomamunkájuk szerkesztése és a szöveg bevitele is gondot okoz. A legtöbben itt találkoznak először (szerencsés esetben) a Word tartalomjegyzék funkciójával, a hivatalos szövegkörnyezetben alkalmazható szó- vagy mondatkiemelések alapvető szabályaival.

Ez nevelés, és nem tanítás kérdése, és tényleg kinek kell egy olyan munkavállaló, aki egy épkézláb mondatot nem tud összerakni, akinek át kell nézni az előterjesztéseit alapvető hibák után kutatva. A válasz egyszerű: annak, aki ugyanennyire igénytelen a munkájával szemben. Elrettentő példának álljon itt egy lap, amely valami csapatépítő rendezvényeket szervező cég honlapja volt, amíg el nem tűnt két hete:

Egy vállalat, amely nagyhírű bankok, szinte monopolhelyzetben lévő társaságok kiruccanásait szervezte, egy vállalat, amelynek ARTS POETICÁJA (tárolt változat) van, aminek a szövege is csak a szánalmas jelzőt érdemli meg. De van itt nemzetközi kommunikáció szakos (BGF) diplomamunka is (ne tévesszen meg senkit a cím, lefordítható annyira, hogy "Hogyan legyünk könnyűzenei celebek" - az írónak sikerült, igaz volt hozzá hátszeletere, ismét kösz a szanalmas.hu-nak), ami kislányos csacsogással kezdődik, összeollózva végződik, és nem is értem az egészet. Semmi bajom a hölgy vélt vagy valós értelmi szintjével, de minek erőltetni ezt a diploma dolgot? Az adást és a szerzést is beleértve...

Visszakanyar: ahogy írja az elején hivatkozott vélemény, el vagyunk maradva a gyakorlati képzéssel, és ugyanúgy el vagyunk maradva a piac igényeit követő létszámok kérdésével is. Diplomás titkárnőkkel Dunát lehet rekeszteni, mégsem tud senki megírni egy korrekt levelet, vagy beszerezni egy olyan kilincset, amire tényleg szükség lenne. Ezen felül a nevelésnek, mint az életre való felkészítésnek is fontos szerepet kellene betöltenie a felsőoktatásban, bár gyanítom, hogy ez a gyakorlati résszel megoldódna. Ugyanis, ha a gyakorlat során találkozik az a drága nebuló egyéb szakemberekkel, a világ nagy dolgaival, és ezen találkozások tapasztalatainka feldolgozásában némi segítséget is kap, akkor talán kisebb eséllyel lesz frissen diplomázott, tapasztalatlan seggfej, mint amikkel manapság elárasztják az utcákat (a kivételeknek legmélyebb tisztelet). Ha némi alázatot is tanusít a munkája iránt, akkor később is tud tanulni, tud optimalizálni, fejleszteni, vagy csak adatot bányászni, szóval érdemben dolgozni... De ettől messze vagyunk.

Címkék: oktatás agy

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr221381658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2009.09.16. 10:58:15

Huuu, most rettenetesen felment a vérnyomásom a bgf-es diplomamunka láttán (amire nem igazán illik a munka kifejezés...). Épp most írom én is a szakdogámat. És - bár nem tudom hanyast kapott a kishölgy, de nyilván lediplomázott -, arra a következtetésre jutottam, hogy tök feleslegesen parázom a sajátomon (mondjuk nem is ugyanabba a felsőoktatási intézménybe járok, mint a fent említett leányzó...khm). Egy másikba is beleolvastam, találomra, és már az agyon bonyolított, hatszorosan összetett mondatnál lefagytam, de amikor megláttam az egyelőre szócskát "egyenlőre"-ként leírva, na az kicsapta a biztosítékot. Baszki, ezeknek nincsen konzulensuk, akik kijavítanák legalább a nyelvtani hibákat?! Wáááá...
Egyébként ismerős volt nekem ez a Noémi Virág név... Rákerestem. Tudtad, hogy már klipje is van? www.youtube.com/watch?v=eMKIuaGdN98

Na, most hogy ilyen jól felment az adrenalinszintem, már nincs is szükségem kávéra... megyek nekidurálom magamat a szakdogámnak - és örülök neki, hogy talán én nem vagyok ennyire gyépé (pedig eddig extra nyomingernek éreztem, amit eddig kreáltam, de ezeket olvasva felül kell bíráljam ebbéli nézetemet :-)).

A felsőoktatás kérdésével kapcsolatban egyébként teljesen egyetértek!

azallamenvagyok 2009.09.16. 11:08:29

@nyarifecske: érdekes, mert a bgf azé' nem egy rossz intézmény, és nem is rossz szakokról beszélünk. Ha meg túl jót írsz, számíts a kérdésre, hogy ki írta:))

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2009.09.16. 11:23:03

@azallamenvagyok: igen, a bgf-nek van presztízse, de egyrr inkább úgy érzem, hogy leginkább a piárjuk, az, ami jó (mármint ami az önreklámot illeti). Elég sok ismerősöm jár/járt oda ilyen-olyan szakra, és hallottam bizony cifra dolgokat (pl. az angol nyelvű idegenforgalom szakon a tanárok 90% nem tud rendesen angolul, és ez nem vicc!). Amúgy kukkants bele ebbe : elib.kkf.hu/edip/ , és szólj, ha találtál valami elfogadható szakdogát. (Ami az enyémet illeti, tényleg nem vagyok elájulva magamtól, és érzem a töketlenkedést az írásomon, de legalább hatalmas szakirodalommal és komoly elemzésekkel alátámasztott munkáról van szó. Mondjuk attól nem félek, hogy azt hiszik, plagizáltam :-))

Egyébként valahol nem is a hallgatók hibája, hogy nem tudnak normálisan fogalmazni, hanem az oktatásé. És ebben a középiskola is kőkeményen ludas. A főiskolán, egyetemen olyasvalamit várnak el a tanulóktól, amit 18 év alatt nem volt alkalmuk elsajátítani. Sokkal fontosabb volt ugyanis magyar órán Petőfi Sándor életének részletes bebiflázása, mint a korrekt szövegfogalmazásra való felkészítés... Én úgy gondolom a felsőoktatás azért ilyen, mert olyan a középiskolai képzésünk, amilyen. Nem hiába születnek épületes baromságokkal teletűzdelt beadandó házidolgozatok és diplomamunkák (az egyetemi tanár pedig jogosan érzi azt, hogy nem az ő feladata megtanítani írni a nebulókat). Szóval összetett kérdés.

azallamenvagyok 2009.09.16. 11:29:19

@nyarifecske: "A főiskolán, egyetemen olyasvalamit várnak el a tanulóktól, amit 18 év alatt nem volt alkalmuk elsajátítani" na pont ez az, hogy ott se várják el, hanem beletörődnek a minőségromlásba:)

amúgy nézelődtem már ott a napokban. igaz innen közelítve: elib.kkf.hu/index_elemei/Page439.html

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2009.09.16. 11:37:28

@azallamenvagyok: na közben találtam jót, szakdiplomácia szakon. Helyrejött a lelkivilágom :-) (viszont úgy tűnik, ez a PR szak némileg tingli-tangli :-)).
Minőségromlás: nyilván ehhez is pénz kell. Merthogy minden egyes kurzus pénzbe kerül. Első vagy másodévben minden felsőoktatásiintézményben kellene tartani külön fogalmazás, szövegírás, szövegszerkesztés órákat (van, ahol ezt megteszik). De ez lové kérdése... az meg ugye nincs.

azallamenvagyok 2009.09.16. 11:39:27

@nyarifecske: hát, én éppen inkább kibasznám az ilyet, ezzel kényszerítve rá a szülőket és a középiskolát a rendes nevelésre... bármennyire is csúnya megoldás...

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2009.09.16. 11:42:14

@azallamenvagyok: végülis igazad lehet. Így is túl sok felsőokt. intézmény van az országban, akik csak úgy termelik a diplomás embereket... feleslegesen... :-)
süti beállítások módosítása