Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgálati (3) szolgalati (8) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

Gyermekek Karácsonya

azallamenvagyok 2009.12.11. 06:10

Írtam már felnőtt tartalmakkal, témákkal kapcsolatban, hogy változhatnak az idők, a technikai feltételek, a gazdaság szerkezete, a megszerezhető javak minősége és milyensége, a gyerekek attól mindig is gyerekek maradnak. Ennek kellene az első számú szem előtt tartandó dolognak lennie az ünnepek, de a mindennapok kapcsán is. A világ változik, de csak a fölnőttek világa, a gyerek minden világban új, és ugyanolyan csodaként éli meg a világ viselt dolgait. Lehet, hogy nehéz alkalmazkodni, csábító a nosztalgia, de be kell látnunk: a gyerek egy új felnőtt, és ha szeretjük is, akkor járuljunk csak hozzá az öröméhez, legyünk részesei a világának, segítsük megtalálni az értékeket, amiket nosztalgikusan túlmagasztalunk. Erre egy (és még több) szép példa okosanya blogján olvasható, bevallom, szívmenlengetőek az írásai, a hozzáállása, visszaadja a szürke hétköznapok során elvesző hitet.

A vészmadárkodásnak évezredes hagyománya van, már az ókori egyiptomiak is fantáziáltak világvégéről, pusztulásról, az erkölcstelenség és a változások negatívumairól. A múlt rózsaszín napszemüveges figyelése és a jelen túlrealizálása egy emberiség sajátjának mondható hagyomány.

Igen, tényleg más volt régen, ez igaz, de élvezni kell a jelent, ebből a lehető legtöbbet kihozni, és nosztalgikus baromságainkkal próbáljuk meg ne terrorizálni a gyermeket. Ha megtesszük, tegyük vidáman: a nyolcvanas évek videoklipjeinek, ezzel kapcsolatos háttérinformációknak szoktak örülni a kicsik, más világ, olyan, mint nekem az 50-es évek felvonulásairól megnézni egy híradást, a báli szezonról képeket.

Azzal, ha hangoztatjuk a mai világ másságát, az értékek elveszéséről elmélkedünk, mintegy megfosztjuk a gyereket annak a jogától, hogy gyerek legyen. Ő nem egy felnőtt, nem élte át azt, amit mi, tiszta lappal indul a jelenben, és ezt szeretné élvezni.

Nem kell messzire menni, ki ne látott volna káráló vénasszonyokat, világvégét hallucináló bácsikat, hogy megnézték a faluban a szakadt farmert, a hosszú hajat! És mennyire nem szerettük őket:) Mindenki sokszor hallotta régen is, hogy a csutkababa volt az igazi, nem a barbie, nem a szocreál műanyag alvósbaba, hogy milyen jó volt a rongyfoci, ezek a bőrlabdák már nem az igaziak. De mehetünk tovább a hadkötelesség eltörléséhez, a pásztorkodáshoz (+szalmakazalos pásztorórák), a tehénfejéshez, a kenyérbeszerzéshez Bp bombázása alatt, vagy Csáth Géza ópiummal átitatott szerelmi életéhez. A generációs intolerancia a fiatalabbakal szemben állandó. Egy kis jószívűség és önkritika kérdése, hogy túllépjünk rajta, hogy ezzel ne keserítsük meg egy pillanatra sem a fiatalabbak életét, hogy ne idegesítsük magunkat fölöslegesen, és hogy mi magunk is napsütöttébbnek lássuk a világot.

Istenigazából mi, felnőttek érezzük tragédiának az anyagiasodást, cikinek a kopott ruhát. A gyerek egy ideig gyerek, később pedig megtalálja a helyét, ha nem azt éreztetjük vele, hogy ő kevesebb, a generációja selejt, és nem élhet már át olyan nagyszerű dolgokat, mint mi. Ezt el kell felejteni, és azon igyekezni, hogy még többet, még jobbat éljen át, az új világ adta lehetőségekkel felturbózva a lelki, érzelmi élményeket, nem pedig kipótolva őket.

Kis fantázia, odafigyelés, békesség és szeretet, de legfőképp támogató tanítás, amit meghálálnak, s a régi karácsonyok ezerszeresre szépítve is csak el fognak törpülni a jelenlegi mellett. Előre is kellemes ünnepeket mindenkinek!

Címkék: szenvelgő buta vén tyúk

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr31582455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.12.11. 09:53:43

ezek bezzeg az én időmben emberkék megmaradtak megragadtak hogy ők is ezt hallották nehéz ezeket levetkezni

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.12.11. 11:53:59

szerintem a régi idők dolgai közül sok tartható, bemutatható és legfőképp használható dolog van. van amelyik gyerek fogékony rá, van amelyik nem.
ha megnézel egy lovardát vagy méginkább egy lovastanyát, a becsöppenő gyerekek egy része utálattal kerülgeti az esetleges szarkupacokat, mások pedig mindenen átgázolva, könyékig lónyálasan tuszkolják a répát, almát a lovak a szájába.
egyrészt nevelés másrészt lelki alkat kérdése.
természetesen a felnőttek hozzáállása sokat ront/javít ezen, de függetlenül az internet, msn, webkamera akármi környezettől, sok minden működőképes marad és van rá igény. akkor is ha nem egyetemes értéknek mutatjuk be :-)

Gladia Delmarre 2009.12.11. 14:23:09

Azért jó megismertetni a gyerekeket a régi dolgokkal is:) Apu pl. egy rongyból csomózott "békát" és kb. fél óráig könnyekig kacarásztak a gyerekek rajta, h felugratta a levegőbe, meg egy csomó hasonló egyszerű kis játékot tud gyerekkorából. Persze ez nem az ajándék kategória, csak annyi, h a régi játékok is játékok, és adott esetben szórakoztatóbbak, mint a jelen kor hangosszínesszagos játékainál. Amik azért ettől függetlenül sem haszontalanok, és tudom, h felnőttként majd nosztalgiával gondolnak a saját gyerekkori játékaikra:)

domdodom69 (törölt) 2009.12.11. 14:51:06

ez most nagyon tetszett. szerintem is az a titok, hogy a hagyományok ápolása mellett az időknek megfelelően élünk és próbálunk boldogulni. így a múlt, jelen és jövő egybefonódik. a változás nem úgy megy, hogy ettől eddig így, aztán meg amúgy. mesélünk a nagymamák idejéből, hozzuk tovább, amit a szüleinktől láttunk és mi is létrehozunk új dolgokat, amit talán már a gyerekek adnak majd tovább.
a gyerekeknek úgyis csak a szeretet és gondoskodás számít. a csutkababa és a barbi is csak külsőségek.
süti beállítások módosítása