Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgálati (3) szolgalati (8) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

gyermekvállalás előtt 2.

azallamenvagyok 2009.06.23. 18:56

Heti bullshit vagy kommunista rinya?

Mozgalom alakult a születések számának növelésére, véleményüknek - a cikk alapján - három alappillére van:

1. a gyerek jó befektetés

2. a fiatalok felelőtlenek

Ez csak kettő, tudom, a harmadik az általános szenvelgős félremagyarázás. Leírás alapján egész hosszan tárgyalhattak arról, hogy "pénzügyi krízisben a család gyarapítása a legjobb befektetés". Ez nagyon szép és nagyon jó, úgy emlékszem általános demográfia órán arról beszéltek, hogy a mélyszegénységre, a nyomorra jellemző az a hozzáállás, hogy majd csak lesz egy a tucatból, és gondoskodik szegény öreg szüleiről. Vagy másik lehetőség, ha adócsaló karrierista seggfejet nevelek a gyerekemből, aki luxus öregotthonba tesz. 

Amúgy is, én nem azért szeretnék gyereket, hogy öregkoromban legyen, aki eltartson, hanem hogy valakit (a véremet) egy tisztes, boldog élettel ajándékozhassak meg, hogy örömet okozzak neki, hogy elindítsam az életben, és továbbvigye az emberiség fonalát. Nem gazdasági érdekből, hanem örömből. Nem szeretnék azért gyereket, hogy öreg napjaimban legyen valaki aki eltart. Ha megélem a nyugdíjkorhatárt, annyi járulékom csak lesz, hogy elvegetáljak. Én azt szeretném érezni a vegetálás közben, hogy neki egy könnyebb élete van, és nem vagyok a terhére. Nem szeretném elvárni tőle, hogy infarktust kerülgetve tartson el engem is, magát is és a majdani kiscsaládját is...

A másik nagy kedvenc az általános társadalmi morál, a kapitalizmus fertőző mételyének a hibáztatása az erkölcstelen, felelőtlen fiatalok miatt. A "cinikus diplomás" meg "diszkóról diszkóra járó fiatal" emlegetése pedig egyenesen képmutató félremagyarázás. Lehet, hogy cinikus diplomás vagyok, most éppen nagyon az, de ennek semmi köze a gyermekvállalási kedvemhez. A buli meg a karrier valójában huszadrendű dolgok. Igen, sokan szeretnének gyermeket, még a karrieristák is, mert egy gyermeknek egzisztenciális jelentése is van. A többség úgy érzi, hogy ahhoz, hogy azt mondja, "elértem valamit", nem elég az autó, a ház, a másik autó, a menő állás, hanem család is jár hozzá. Családcentrikusan gondolkodó nemzet vagyunk, ezt a cikkben is írták.

Egyszerűen arról van szó, hogy nem építünk semmit, kidobjuk az ablakon az országot, a világot, és nincs még egy félpozitív jövőképünk se. Senki nem mondja azt a válságban, hogy húzzuk össze magunkat és jobb lesz, ha mondja is, akkor jön valaki, és megakadályozza. Csak a pillanatnyi túlélésre játszunk, mert nem mondhatom azt, hogy könnyebb lesz majd a kicsinek, mint nekem, mert nem így van. Ilyen a közhangulat, csak szét kell nézni: gazdasági bizonytalanság, szociális bizonytalanság és rengeteg megaláztatás, lelki sérelem a népben. Hogy ez a nép rossz, hogy itt nem megy semmi, hogy itt nem lehet tenni semmit, hogy te ne tegyél semmit, hogy ő tegyen valamit. Folyamatos a lelkiismeret-furdalás generálás, és mi csak még szarabbul érezzük magunkat a hülye vádaktól (emlékszik még valaki Sólyom László újévi beszédére: volt benne valami olyan, hogy mi, állampolgárok is tehetünk a válságról, mert sok hitelt vettünk fel, és legyünk felelősebbek, meg mittomén... azóta hányszor kopogtunk az imf-nél, hitelért, és S úr hányszor szólt rá a polelitre, hogy eszesen? Nem mi csak addig létezünk, amíg szarozni kell valakit...) Mutogatunk a népre bűvös szavakat kiabálva, mint ez a cikk is teszi a kényelmes sztereotípiáival.

"Woody Allent idézve: Na most ment el a kedvem az egésztől."

 (az első komment a cikkhez...)

Címkék: hírek gyerek nyugdíj

89 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr161203782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DownQ · http://letoltes.freebase.hu 2009.06.23. 20:06:38

Ezt mindenkinek saját magának kell mérlegelni!

suo tempore 2009.06.23. 21:06:23

most akkor nem értem...

és minden rinyától függetlenül TE döntessz

csak nem a saját bizonytalanságodat kenegeted te is a közhangulatra?

Gladia Delmarre 2009.06.23. 21:12:40

1. a gyerek nem jó befektetés a szó anyagi értelmében, viszont lelkiekben annál inkább. Senkitől nem kapok annyi szeretetet, odaadást, mint tőlük, senki nem bízik bennem olyan feltétlenül, mint ők. Ez elmondhatatlan érzés, ez a pár szó nem is tudja kifejezni, mit jelent egy gyerek, mit jelent szülőnek lenni. Mindenesetre befektetésként én sosem gondoltam rájuk.

2. a fiatalok 1 része valóban felelőtlen sajnos, én ezért propagálom mindenhol, ahol tudom, h az iskolákban már erőteljesen el kell kezdeni a szxuális életre való felkészítést (természetesen beszélgetésekre gondolok, meghívott előadókra, akik megmutatják egy eszköz segítségével pl. az óvszert felhúzni), szembesíteni a felelőtlen nemi élet következményeivel a kislányokat/kisfiúkat (és hiába mondják, h talán korai 13-14 évesen, de nem és nem korai, hiszen vannak, akik 14 évesen gyereket szülnek!!), nem is csak a terhességet szem előtt tartva, hanem a nemi (úton terjedő) betegségeket, a szexuális orientációkat stb. Tudom, h ez a szülők feladata is, vagy főképp az, de sokan olyan prűdek odahaza, és egy kis kamasz nem is biztos, h az apjától/anyjától szeretne erről hallani.

Hogy mivel lehetne serkenteni a párokat a gyerekvállalásra? Sztem pl. adókedvezményekkel (mi 3 gyereket nevelünk annyi pénzéből, ami elég szép, de éppenhogy kijövünk belőle, míg férj kollégája egyedül él, barátnője is keres, élnek, mint Marci hevesen. De ezt most nem panaszként írom, mert mi így akartuk, csak hogy érzékeltessem, anyagilag milyen "befektetés" a gyerek), ami más nyugati országokan már megvan, működik. Azzal, h aki szeretne gyereket, annak ne azon kelljen filóznia, h miből fog megélni, ha kiesik az ő jövedelme 1 évre, hova fogja beadni a gyereket, ha nincs bölcsihely, hogy tud majd a több gyerekért menni délután, ha állandóan rossz szemmel néznek rá 4-kor, amikor lelép (mert nincs részmunkaidős lehetőség) stbstb, sokáig lehetne sorolni, sajnos.
Na, jó itt befejezem, de nagyon sok oldala van ennek a témának. MI még akkor vállaltuk őket, amikor minden szép és jó volt:)

Netuddki. 2009.06.23. 21:27:22

@Gladia Delmarre: Sajnos itt is csak azt tudom mondani, hogy ha az "állam" nem szedné el a bérünk 2/3-ad részét, akkor lenne miből gyereket nevelni, óvodát, bébiszittert fizetni.
Csak azért mondom, hogy minél többünkben tudatosuljon mi a pénzügyi problémáink fő forrása.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2009.06.23. 21:52:51

Az alapgond az, hogy ha már ezen egyáltalán így filózgat egy "társadalom", ahogy a posztíró teszi, az már régen rossz.

Quod erat morális válság Magyarországon.

AttoFemto · http://nanotechnologia.blog.hu/ 2009.06.23. 21:52:52

Gyerekre gazdasági befektetésként tekinteni nettó baromság. A gyermekvállalásra meg biztosan fel tudnak készülni a nálam racionálisabb elmék, de szerintem a többség menet közben sajátítja el a szülői tudnivalókat és a (remélhetőleg) helyes szülői viselkedést. Velem legalábbis ez történt.

A gazdasági nehézségek kétségkívül komolyak, de: emberek, jelenleg épp egy kameruni sráccal osztozom egy irodán, s a történeteit hallgatva kicsit más színben látom a mi gondjainkat. Afrikában születni és szülni, na az a szívás. Elnézést, hogy kicsit off voltam.

subidubidu 2009.06.23. 22:19:30

A családi adózásnak mi örülnénk. Négy gyerekünk van, anya otthon velük (legkisebb pár hónapos), apa gürizik, és fizeti ugyanazt az adót, mint amit egy egyedülálló. Szeptembertől a csp. után is adózhatunk.
Minden keresett fillér fehér, van munkája a családfőnek, sőt még hitelünk sincs.

Valóban jobb, mint Afrika...

decoati 2009.06.23. 22:46:22

Nekem az elmúlt 4 évben módosult az anyagi helyzetem "zéró"-ról "pocsék"-ra, jelenleg: feleség, lakás, és egy most 2 hónapos kiscsaj.
Annyit tudok mondani, hogy a gyerkőc megszületése után (miatt?) nekem annyira megváltozott a gondolkodásmódom, értékrendem, stb. hogy az ilyen jellegű régebbi lamentálásaim értelmetlen, zagyva, gyerekes nyavalygásnak tűnnek.

forumuser 2009.06.23. 22:47:30

A gyerekvállalásnak nincsenek meg a feltételei. Ilyen egyszerű.
Az nem fog működni, hogy "asszony! vissza a konyhába!", ehelyett munkaerőpiaci egyenlőséget, akadálymentes közlekedést, bölcsődei és óvodai férőhelyeket kell(ene) teremteni és olyan szintre hozni a fizetéseket, amelyek nem csak a egyik napról a másikra túlélésre elegendőek.
Szép álom.

tcom 2009.06.23. 23:13:37

Hmmm!

1. Rengeteg korabeli (30-40 éves) párt ismerek, akik a legutolsó pillanatig húzzák a gyerekvállalást "még az idén elmegyünk Görögbe", "most autóra költünk", "sajnos csökkent a jövedelmünk, bocs mennünk kell a plázába". A fiúkra jellemző, hogy szégyenlik a gyermek vállalást a haverok előtt és piszkosul be vannak tojva, hogy hogyan járnak majd el bulizni.

2. A háborúk alatt, a diktatúrák alatt is több gyerek született. Olyan körülmények között, amit még a legszegényebbek is csak filmen láthattak. Amikor a puszta létért küzdöttek nagyszüleink, dédnagyszüleink. A betegségek, az éhezés, a téli hideg (!!!), a háborúk. A mindennapi betevőért meg kellett küzdeni. És mi van ma. A hajléktalan is a tescoba jár és ha fázunk tekerünk egyet a szabályzón. A föld népességének 3/4-e szegényebb, mint mi, rosszabb körülmények között él!!!

3. A családi adózás tényleg jó ötlet lenne. De érdekes, hogy senki sem említi, hogy jövőre a többség sokkal kevesebbet fog adózni, még ha több juttatást is bevonnak az adóalapba, vagy megadóztatnak. Kicsi lesz a fejlődés, de érezhető és jobban megéri majd küzdeni. Kicsit le kell venni a szemellenzőt!

4. Az nem igaz, hogy kilátástalan a helyzet. Aki akar és tanul, igyekszik, dolgozik, egészségesen él, az megtalálja a számítását. Az jut valamire. Aki meg siránkozik, Gyurcsány/Orbánozik az nem megy semmire. Csak a magyar megtanulta Kádáréktól, hogy neki "jár", úgy hogy nem kell érte semmit tenni. Ideje, hogy megszűnjön ez. A biztonsági/éjjeli őröket szoktam figyelni. Van az a temérdek szabad idejük, de nem futja másra, mint a TV bámulására, meg a bagózásra. Hogy lehet az, hogy olyan kurva szar a gazdasági helyzet, még is három millió embernek van pénze egy évben százezer Ft-ja cigarettára?

De az igaz, hogy egyáltalán nem jó befektetés a gyermeknevelés. Nekem is van kettő kicsi. És csak azt kell megnézni ki mit kapott gyermekkorában és mit tud most nyújtani a gyermekének. Sorban állást a banánért biztos nem lát ma már senki.

domdodom69 (törölt) 2009.06.23. 23:17:06

A Woody Allen idézet nekem is kedvencem, gyakran idézem :)
Amúgy szerintem is baromság a gyerekre mint befektetésre gondolni. Pénzben kifejezve valószínűleg baromi nagy ráfizetés. Dehát ez nem is erről szól. Az ember vagy vágyik a gyerekre és akkor lesz, vagy nem. A gazdasági dolgok inkább a 2., 3. stb gyerek vállalásánál játszanak be. Szerintem.
Másrészt az is a baj, hogy a nők gyakran maguk sem tudják, mit akarnak. Nem tudják átadni magukat annak, hogy x évig a gyerek az első. Persze utána is, csak egy idő után (gyereke, nevelése válogatja meddig) fizikailag egyre kevéssé van szükség csak az anyára, majd már a szülőkre is egyre kevésbe.

tcom 2009.06.23. 23:22:03

@trollkotze:

A baj, hogy a fogyasztói társadalom rákényszerít bennünket a költekezésre. Csak körül kell nézni milyen felesleges holmit vásároltunk meg mostanában. Igen is meg lehetne lenni TV nélkül is. Lehetne olvasni könyvet, mesélni. Igen is meglennénk csipsz, meg töménytelen édesség nélkül, igen is lehet szórakozás a futás, vagy csak a séta, lehet könyvet kölcsönözni olcsón, lehet zenét hallgatni olcsón, lehet játékokat készíteni fából, papírból, lehet ásványvíz helyett csapvizet is inni stb. Csak, amíg Figó reklámozza...

Nem mondom, hogy én így élek, de látom azt a rengeteg pazarlást magam körül. Szinte mindig a röhögő görcs kap el, amikor látom a sorokat a gyoséttermek előtt. Képesek kiadni azért a szarért ezreket és még jól sem laknak.

2009.06.23. 23:33:18

Mindig bosszankodok, amikor hasonló cikkeket olvasok... Hogy miért? Emlékeim szerint mindig gazdasági válság, illetve háború előtt lett beszédtéma a gyermekvállalás kérdése. Ha tetszik, ha nem, a gyermekvállalási hajlandóság összefügg egy népcsoport túlélési képességével, agresszivitásával. Miért kell a sok gyermek? Azért hogy a fiúk katonák legyenek, a lányok pedig majd gyermeket szülnek, akik szintén katonák lehetnek. Aki nem hiszi, olvasson utána...
Jó lenne ha elfelejtenék már ezt a retorikát, mert ki nem mondva, mély rétegek alá nyomva, mégis ennek a hatását érzem ki a szövegelésekből. A kerekasztal beszélgetés résztvevői nem beszéltek a miértekről. A valós problémákról. Csak okoskodtak :(
A nők és férfiak egyéni döntése a gyermekvállalás, mivel rájuk nehezedik a gyermekek felnevelésének súlya, kívülről "beszólva" senki ne keltsen bűntudatot bennük!!!

Balance Of Power 2009.06.23. 23:33:29

Miért kell bántani, akinek nincs (1-2 hozzászóló hangjában érezni az élt)? Egy gyerektelen, korrektül kereső pár, lakáshitellel, autóval mondjuk tisztességesen megél, de számottevő összegeket félretenni nem tud. Gondoljunk már bele, hogy gyerekvállaláskor az egyikük fizetése kb. felére-harmadára csökken, a kiadások viszont duplájukra emelkednek. Nemtom, én aki gyerekest ismerek, mind ott a családi háttér, akár anyagilag, akár segítésben, de legtöbb esetben mindkettő. Majd max. (!) 1 év múlva az anya megy is vissza melózni - szerencsére akiket ismerek, vissza is tudnak menni, de mondjuk ez sem általános...

És: valóban tény, hogy a mai 30-as generáció az első, amely igazán önző. Szüleink, nagyszüleink ennyi idős korukban már valóban nem jártak bulizni, mert volt már 2 kölkük, de a maiak akarnak és igenis, kitolódik a gyerekvállalás ideje, közeledik az általános egy gyerekes családmodell. Ez van - mindenki megvárja, amíg megengedheti magának. De ettől kipusztulni nem fogunk azért...

tcom 2009.06.23. 23:43:01

@Balance Of Power:

Igen, mindenkinek szíve joga eldönteni. És azzal is lehet azonosulni, hogy "erre a világra gyereket felelőtlenség...".
Kicsit önzőnek tűnhet, de a gyermek az a legszebb dolog az életben. Ahogy a kisgyerekek rajonganak a szüleikért az semmivel sem helyettesíthető. Ráadásul a jókedv költözik a házba a gyerekekkel. És tehetetlen düh fog el, amikor puszta kényelemből nem élik át ezt egyesek és nem tudják mit hagynak ki.

dr.brada 2009.06.23. 23:45:45

@Balance Of Power: Ja, kipusztulni nem fogunk, végül is 2050-re kb. 9 milliárdan leszünk a Földön, legfeljebb mi magyarok, meg jó pár európai országban leszünk kevesebben.

Kőbárány · http://kobarany.blogspot.com 2009.06.23. 23:46:19

Szerintem a gyermeknevelés most is épen úgy az életünk valódi értelme és célja mint az elmúlt pár millió évben volt. Ha egy vonalzót képzelünk el, s annak minden centiméterét ezer évnek tekintünk, akkor a mostani "modern jólét" csupán a vonalzó utolsó millimétereit jelenti. Ezen nevetségesen rövid periódus alatt hiszik a nők hogy számukra az üzleti világ jelenti a megoldást arra hogy valódi sikereket érjenek el az életben. Eddig enélkül is ment? Vagy korábban nem volt soha sikeres anya vagy nő? Az hogy egyre jobban a "férfiak babérjaira" törnek nem más mint Freudi pénisz irigység! A felelős pedig a fogyasztói társadalom, mert ezzel eléri azt hogy az eddig számára inaktív női rétek is beszáljon a versengésbe. "Amíg az oroszlánok egymással vetekednek a dögért, addig a hiéna jóllakik." A legnagyobb csorbát pedig a gyermekvállalási kedv szenvedi meg. Mert a nő elhiszi hogy számára ennél nagyobb cél is létezik a világon.

Kőbárány · http://kobarany.blogspot.com 2009.06.23. 23:48:37

Szerintem a gyermeknevelés most is épen úgy az életünk valódi értelme és célja mint az elmúlt pár millió évben volt. Ha egy vonalzót képzelünk el, s annak minden centiméterét ezer évnek tekintünk, akkor a mostani "modern jólét" csupán a vonalzó utolsó millimétereit jelenti. Ezen nevetségesen rövid periódus alatt hiszik a nők hogy számukra az üzleti világ jelenti a megoldást arra hogy valódi sikereket érjenek el az életben. Eddig enélkül is ment? Vagy korábban nem volt soha sikeres anya vagy nő? Az hogy egyre jobban a "férfiak babérjaira" törnek nem más mint Freudi pénisz irigység! A felelős pedig a fogyasztói társadalom, mert ezzel eléri azt hogy az eddig számára inaktív női rétek is beszáljon a versengésbe. "Amíg az oroszlánok egymással vetekednek a dögért, addig a hiéna jóllakik." A legnagyobb csorbát pedig a gyermekvállalási kedv szenvedi meg. Mert a nő elhiszi hogy számára ennél nagyobb cél is létezik a világon.

tcom 2009.06.23. 23:52:43

Az, hogy tudom, hogy két picike alszik a másik szobában az az élet célja. Nem azon töprengek, hogy mi lesz holnap a melóban, vagy, hogy mikor jön már össze a pénz az új LCD TV-re, hanem azon, hogy a Nemezeti Cirkusz melyik helyi előadására menjünk el és hogy holnap melyik játszótérre menjünk el.

Hatalmas a különbség.

tcom 2009.06.23. 23:54:04

@tcom:

"Nem azon töprengek, hogy mi lesz holnap a melóban..." Még is jobban megy a munka holnap. =;-)

2009.06.23. 23:55:31

@tcom: A Maslow-piramis jutott az eszembe. Legalul helyezkedik el a fiziológiai szükségletek kielégítésének igénye (pl. éhség, de ide sorolhatjuk a dohányzást is, hiszen aki dohányzik, a hiányát megszenvedi), legfelül pedig az önmagunk megvalósításának szükséglete. Mindenkinek saját magának kell kitűznie a célját, és az útvonalat.
Csak a fogyasztói társadalom tudja biztosítani ennek a feltételeit.
Kádár János a hallgatásért ('56) cserébe biztosított kedvezményeket.
Egy "normális" országban igenis járnak bizonyos juttatások az állampolgároknak, a befizetett adók elosztása révén, de az, hogyan osztják el az adóforintokat, az éppen kormányon lévő párton múlik.

Balance Of Power 2009.06.24. 00:03:10

@tcom: Cinikusan válaszolva: ha másnak nincs, csinálj/fogadj örökbe te magad még többet. Ja, hogy nem teheted meg? Miért is?

Nem tudom, én nem hiszek a legendákban, amit az idősek szoktak mesélni, hogy "12-en voltunk testvérek, egy pár cipőt hordtunk felváltva, de boldogabbak voltunk mint most". Bizonyára így volt és szívesen visszamennének.

2009.06.24. 00:05:05

@Kőbárány: Ma 2009.06.24. van! :-)

tcom 2009.06.24. 00:13:06

@Balance Of Power:

"Cinikusan válaszolva: ha másnak nincs, csinálj/fogadj örökbe te magad még többet. Ja, hogy nem teheted meg? Miért is?"

Jogosnak tűnhet. És gondolkozunk is a harmadikon. =;-)


"Nem tudom, én nem hiszek a legendákban, amit az idősek szoktak mesélni, hogy "12-en voltunk testvérek, egy pár cipőt hordtunk felváltva, de boldogabbak voltunk mint most". Bizonyára így volt és szívesen visszamennének."

Én voltam katona, és így utólag nem is volt olyan rossz. De csak azért, mert akkor fiatal voltam.

Balance Of Power 2009.06.24. 00:17:44

@tcom: Gratulálok. Örömteli, hogy a harmadikat is megengedhetitek magatoknak. Mert feltételezem, hogy megengedhetitek magatoknak. Ha pedig igen, akkor miről beszélünk? Sajnos keveseb vannak hozzátok hasonló helyzetben - hozzátéve persze azt, hogy mindenkinek mások az igényei gyerek nélkül és gyerekkel is.

Mariannka51 2009.06.24. 05:33:03

Az eredeti cikkben jól átjött, hogy a befektetés érzelmi és nem anyagi jellegű. az az öröm, az a változás, az a többlet érzelem amit egy kisbaba érkezése kivált átsegít nagyon sok problémán. A megváltozott értékend olyan többletet tudni adni amire tényleg mondhatjuk, hogy a legjobb befektetés. Sajnos igaz, hogy nagyon sokan úgy gondolják, hogy a gyerek anyagi kérdés pedig szerintem elhatározás kédése. Mi az értékrendem? Van egy közmondás: a nők két dologért tesznek meg mindentm hogy ne legyen gyerekük és hogy legyen gyerekük. El kell dönteni melyiket akarjuk.
Igen, vannak nehéz időszakok a gyermeknevelésben de nincs egy pillanata sem amit bármiért odaadnék. Sajnálom azokat akik holmi anyagi okora hivatkozva lemondanak azokról az örömökről amit elmondani sem lehet mert olyan gyönyörüek, hogy szó sincs rá. Ha valaki felvállal egy vagy több gyereket az egy életre szóló örömforrás. Én már felneveltem a két fiamat és most az unokámnak örülök.
Nem kell a gyereknek "mindent" megadni csak azt a képességet, hogy tudjon alkotni (bármit amihez tehetsége van) és legyen szilárd értékrendje, ehhez pedig nem pénz kell hanem odafigyelés.

Kis Hableány 2009.06.24. 05:42:18

Senkinek nem ajánlom a gyerekvállalást ha nincs legalább 3 milliója a bankban.

Kis Hableány 2009.06.24. 05:45:44

@tcom: Ez igaz.Csodálatos dolog látni ahogy kétlábra áll vagy elkezd beszélni.Ettől független csak akkor ajánlom ha van tartalék a bankban,mert a gyeses évek igen igen szűkösek.Mondhatni kurva gáz anyagilag.

redriot77 2009.06.24. 07:02:03

@Balance Of Power: pontosan leírtad a mi helyzetünket. Épp túl vagyunk a harmincon, van egy húszéves hitelünk (másfél szobás lakás), egy hatéves kisautónk, és ennyi. Bulizni nem járunk, kb. évente háromszor színház, és háromszor egy nívósabb éttermi vacsora. Néha egy-egy könyv, vagy egy dvd még belefér. Görögbe' nem megyünk, újautó helyett is használtat vettünk, hogy a cascora/törlesztőre ne menjen el havi 50-70e. Rendezetten élünk, nincsenek gondok a számlákkal, de ezen kívül semmi.

Ha bevállalnánk egy gyereket, az én jövedelmemből kéne eltartani min. 1-2 évig a családot. A szereteten kívül nem tudnék sokat adni szegény gyereknek. Mindhárman bennragadnánk a panelben, ehetnénk a parizeres zsemlét, üres paprikás krumplit, leshetnénk a tévét a kínai piacos melegítőben. Sokmindenre kéne azt mondanom majd a fiamnak, hogy "nem, mert drága".

Az ország is egyre szarabb: morálisan rohad, egyre több az agresszió. A tolerancia, a türelem már elfeledett fogalmak. Lökdösődő, tolakodó, üres tekintetű emberek az aluljárókban, tehetetlen rendőrség, egyre korruptabb politikusok - kb. születésétől fogva arra kell majd nevelnem a gyereket, hogy képes legyen máshol új életet kezdeni.

Az a bajom, hogy én legalább olyan körülményeket szeretnék biztosítani a gyereknek, mint amit a szüleim biztosítottak nekem. Erre jelenleg képtelen vagyok. Egy minimál, proli vegetálást tudnék finanszírozni, azt is szűkösen. Az a szar, hogy a gyerek nélküli élet is üres vegetálás, ezeket az éveket amiket most élek elvesztegetett időként élem meg. Tudom, ez az én kudarcom, de akkor is zavar.

Lehet hogy nem kellene így rágódnom, hanem le kéne gyártanunk vagy 4-5 kölyköt, utána meg tépni a szánkat, hogy adjanak segíjt? Felvenni minden szarra hitelt, utána sírni a tévében az árfolyam miatt, és hogy segítsen a Gyúsány?

Ez van. Kiírtam magamból.

2itailor 2009.06.24. 07:35:33

azallam: provokálod a népeket?:)

Szerintem a lényeg az lenne, hogy mindenki választhasson. Azt se szólják meg, aki nem vállal gyereket és azt se, aki 10-et akar. És az, hogy ettől a döntéstől senki se kerüljön hátrányba, legkevésbé a gyerek.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.06.24. 07:37:58

Lehet, hogy az emberiség nem hal ki, ha nekem nincs gyerekem, viszont én igen.
Sőt akkor is, ha a gyerekemnek nincs gyereke.

azallamenvagyok 2009.06.24. 07:44:45

@redriot77: kb erről van szó...
@Kis Hableány: én is ennyit számoltam:)

Magenta (törölt) 2009.06.24. 08:06:42

@redriot77: Én teljesen azt vettem észre magunkon, hogy a gyerek inkább előrevisz, sokkal jobban bele lehet ragadni a posványba, amíg nem hajt az, hogy miattuk előrébb.

De nyavalyogni tényleg könnyebb.

Azhát 2009.06.24. 08:10:45

"Amúgy is, én nem azért szeretnék gyereket, hogy öregkoromban legyen, aki eltartson, hanem hogy valakit (a véremet) egy tisztes, boldog élettel ajándékozhassak meg"

Na ez az. Hogy ilyenkor könnyű azt mondani, hogy azért nincs gyerekem, mert NEM tudok neki tisztes, boldog életet ajándékozni. Úgy hisszük, hogy milyen felelősségteljes hozzáállás ez... de valóban az?

"hogy örömet okozzak neki, hogy elindítsam az életben, és továbbvigye az emberiség fonalát."

Na ugye. Szaporodjunk és sokasodjunk. Ezért kell több. Mert mi van ha az az egy se viszi tovább?

"Nem szeretnék azért gyereket, hogy öreg napjaimban legyen valaki aki eltart. Ha megélem a nyugdíjkorhatárt, annyi járulékom csak lesz, hogy elvegetáljak."

Ez megint duma. Persze, hogy nem neki kell majd eltartania. De milyen jó lesz majd neked, ha lesz valaki aki segít neked, hogy jobban essék ez a vegetálás. Amikor majd oda kerülsz, hogy ott ólálkodik a kaszás (fiatalon persze ki a fene gondol erre?), akkor majd milyen jó, hogy lesz valaki, aki eljön hozzád néha-néha. Hogy ne mondjam: aki kicseréli a pelenkádat (bezony!), feltöröli a padlóról a fellökött bili tartalmát...
Nincs szomorúbb, mint öregen, teljesen visszafejlődve és MAGÁNYOSAN meghalni...

"Én azt szeretném érezni a vegetálás közben, hogy neki egy könnyebb élete van, és nem vagyok a terhére."

Márpedig az emberek sokszor a terhükre vannak egymásnak. A család erről (is) szól.

De persze milyen könnyű kibújni a felelősség alól az ilyen szöveggel. Nyugodtan mondd ki, hogy "nekem most terhemre lenne egy gyerek, ezért nincs, de persze ez olyan snassz, ezért azt mondom, hogy "jaj, nem szeretnék a terhükre lenni öregen, ezért nincs gyerekem"...

azallamenvagyok 2009.06.24. 08:14:23

@Azhát: igen, nagyon kényelmes a megközelítésed:)

Azhát 2009.06.24. 08:17:38

@redriot77:

"Az a bajom, hogy én legalább olyan körülményeket szeretnék biztosítani a gyereknek, mint amit a szüleim biztosítottak nekem. Erre jelenleg képtelen vagyok. Egy minimál, proli vegetálást tudnék finanszírozni, azt is szűkösen"

Ez duuuuma! Ha a szüleid is így gondolkoztak volna annak idején, akkor ma te se lennél. Ez ilyen egyszerű.

Ha az emberek akkor csinálnának gyereket, amikor pénzügyileg jól állnak, akkor - ugye - kihalna az emberiség.

"Mindhárman bennragadnánk a panelben, ehetnénk a parizeres zsemlét, üres paprikás krumplit, leshetnénk a tévét a kínai piacos melegítőben."

Annak idején a szüleid téged mivel etettek?..... Csak gondolj bele. Gondolom nem kaviárral. És nem csúcskategóriás ruhában nézték a csúcskategórás tévét... Szóval akkor....

Azhát 2009.06.24. 08:20:44

@azallamenvagyok:

Most lehengereltél az érveiddel...

Fentebb írta valaki: ha nem akar valaki gyereket, ne legyen neki. Joga van hozzá.
De vegye már észre, hogy ez a humanitárius szöveg, hogy "csak az ő érdekében!" ez hazugság. Önbecsapás.
Nem, ebben a döntésben a saját érdekeid voltak benne.

azallamenvagyok 2009.06.24. 08:29:47

@Azhát: ezzel nem látom értelmét vitatkozni, szerintem nem érted, hogy milyen élethelyzetek lehetnek ma Magyarországon

Balance Of Power 2009.06.24. 08:42:13

@Azhát: Kicsit mas vilag volt azert 77(?)-ben. A szulok abban a tudatban voltak, hogy az elkovetkezo 40 evben meglesz a munkajuk, sokkal nagyobb kedvezmennyel kaptak hitelt, lehetett szamitani lakaskiutalasra gyerek bevallalasa eseten stb., ma meg mit lehet tudni elore?
Abban igazad van, hogy a szuleink kevesebbet agyaltak ezeken a dolgokon, de mondjuk en is 3-as tarsberletbe szulettem es az en anyam is 34 eves volt. Abban remenykedtek, hogy 2 gyerekkel kapnak lakast, de lof@szt sem kaptak, vegul ugy jarta ki asztalcsapkodassal a tanacsnal. Ki vallalja ma ezt be? Valszeg te sem...

Azhát 2009.06.24. 08:43:35

@azallamenvagyok:

"ezzel nem látom értelmét vitatkozni, szerintem nem érted, hogy milyen élethelyzetek lehetnek ma Magyarországon"

Te jó ég, milyen élethelyzetek lehetnek, amiről én nem tudok, nem értek? Gazdasági helyzetek? Hát nézd, nettó 100e Ft a havi bérem, és a családomban ezzel a jól keresők közé tartozom. Mégis születnek gyerekek.

Két érv ellen tiltakoztam:
1. Most ne legyen gyerek, mert nincs annyi pénzünk.
2. Nem akarok gyereket, mert később a terhére lennék. (Pl. anyagilag, tehát megint a pénz ugrik elő)

Azhát 2009.06.24. 08:48:49

@Balance Of Power:
"Kicsit mas vilag volt azert 77(?)-ben."
Ez tény.

A helyzet egyre romlik, így gondoljátok. De ha romlik, akkor minél előbb gyereket kell csinálni, mert később még nehezebb lesz (vagy legalábbis nehezebbnek érezzük...)

"Abban igazad van, hogy a szuleink kevesebbet agyaltak ezeken a dolgokon"

És itt a lényeg, emberek. Ha elkezdtek ezen agyalni, akkor egy rakás "racionális" érvet fel lehet hozni, és akkor megette a fene az egészet.
Ismertem egy srácot, aki pontosan ennyit agyalt azon, hogy lefeküdjön-e egy lánnyal... Kitaláljátok mi lett a vége?

Void Bunkoid 2009.06.24. 08:52:28

Törvényben foglaltatva be kell tiltatni a dohányzást és kötelezővé tenni a dohányzásra fordított összeg lottózásra fordítását. Így a bevételek miatt heti háromszor lehetne lottót húzni, és a legnépszerűbb 3 lottójátékot nézve, így évi 156 emberből lehetne gondtalan (multi)milliomost csinálni (egy kormányciklus alatt 624!!!) Ez tíz év alatt máris 6240, ami már egy kisebb város lakossága. Méghozzá össznépi összefogással. Az adóterhek növelésével csak ugyanannak a párezer tűzhöz közel ülő mszp/fityisz pártvezetőségi tagnak (mindkét párt részéről!!!) a már amúgy is dagadó pénztárcáját tömjük immár 1994 óta.

msadmin 2009.06.24. 09:06:59

@redriot77:

figyelj mondok Neked valamit! nincs jobb érzés mint amikor a két fiadnak megmutatod majd a gyerekkorodban megvett maiden bakelit lemezeket! :-)

gyerek nélkül semmi értelme az életnek.

Void Bunkoid 2009.06.24. 09:11:10

@msadmin: és azok örömmel buknak a Maidenre, amíg az osztálytársaik fel nem világosítják őket, hogy az egy fostalicska öregeknek való angolkeringő, mint ahogy az összes metál az, ma má' a terror-indusztrio-technocore az isten, ne legyen má' nosztalgiabuzi :P

2itailor 2009.06.24. 09:36:21

A gyerekvállalás egy nagyon erős belső indíttatás, mondhatni ösztön. Ha van ilyen és két emberben egyforma, akkor vállaljanak közösen gyereket. Ha nincs ilyen, akkor mondja meg, hogy nincs és kész, nem kell magyarázkodni, senkit sem kell arra kényszeríteni, hogy szégyenkezzen azért mert akar, vagy azért mert nem akar gyereket. Azt pedig nehezen tudom elképzelni, hogy ha valakinek szívevágya egy gyerek, akkor báki vagy bármi eltérítse ezen szándékától.

azallamenvagyok 2009.06.24. 09:42:15

@2itailor: most akkor egyszerűsítsük le a dolgot a két végletre:

-vagy gyereket potyogtatsz mindenáron (remélem, akkor már minden vádaskodónak 6 porontya van 32 éves korára)

-vagy nem akarsz gyereket

köztes megoldás nincs, akik csak két gyermeket nevelnek, azok valójában nem akarnak gyereket
csak egy társadalmi elvárásnak engedelmeskedtek a saját kicsinyes kompromisszumkészségük keretein belül
esetleg önzőek, mert úgy érzik, többet nem tudnának nevelni. tipikus kispolgári szűklátókörűség, nem tudom, miért kell magyarázkodni, hogy ennyi elég, hiszen ha gyereket akarsz, akkor csináld, ha nem akarsz (többet vagy egyáltalán), akkor ne magyarázkodj

díszpinty 2009.06.24. 09:48:17

Sokan azt hiszik, hogyha gyereket akarnak az majd megfogan akkor amikor ők akarják.
Láttam nem egy családban az "ej ráérünk még" után az évekig tartó küszködést, majd végül a lemondást.
A gyermek boldogsága nem egyenesen arányos a szülők vagyoni helyzetével.
Lehet venni gyermekruhát bababörzén is 100 ért, és a plázákban is 5000 ért.
Anyagi helyzettől függővé tenni e gyerekvállalást butaság. Semmi más nem kell hozzá mint egy bizonyos fokú érettség.

stikasz_1 2009.06.24. 09:50:24

Micsoda ótvar közhelyek! "Az élet egyetlen igazi értelme, a legnagyobb boldogság." Nem mindenkinek jön ez így össze.

A sok válás, amikor valamelyik fél hátra sem nézve hagyja ott a feleséget és 1-2 éves gyerekét, "élete értelmét és legnagyobb boldogságát"? Lehet, mindent a gyerek se old meg? A vérre menő küzdelmek, hogy minél kevesebb tartásdíjat fizessen, ami hozzájárulhatna "élete értelme és legnagyobb boldogsága" felneveléséhez? És nyilván akik mondjuk kiállítják a sorra kurválkodni a tinédzser lányukat, azok is "életük értelmét és legnagyobb boldogságát" látják benne.

És minden börtönben ülőnek, minden hajléktalannak volt szülője. És vannak kis testi hibával született gyerekek, és vannak olyanok, akiket orvosnak szeretnénk látni de képességeik miatt csak polcfeltöltők lesznek, félrecsúszik esetleg az életük, és ha az ember benéz "élete értelméhez és legnagyobb boldogságához", akkor félrészegen találja valami zugban. Vagy egyszerűen csak azt látja az ember, hogy gyereke beleunva valami melóba, két váláson túl vegetál egyedül negyven évesen, gyerekei pedig már régi szóba sem állnak vele. Tudom én, ilyen alig, elvétve fordul elő a nagyvilágban... Vagy nem is olyan ritka?...

A gyerek lehet nagy boldogság forrása. Irigylem a harmonikus, boldog családokat, de azért nem látok magam körül kizárólag ilyeneket. Régi barátaim nem nagyon erőltették a gyerekvállalást, de a kevesek közül is volt több, aki a gyerek 5-6 éves kora előtt már el is vált. Akármiért is- hol van az a nagy szemléletmódosító, káprázatos boldogság?

Mellesleg teljesen buta összehasonlítás a hetvenes évekre tekinteni. Ha a pár nem vállalt gyereket, ugyan mire költhette volna el a "hatalmas" megspórolt pénzt? Még egy hét Balaton? Még az is beutalóval volt. Az autóra úgyis 5-6 évet kellett várni. Ma igenis alternatíva, hogy azt mondom, elmegyek szállodában dolgozni a Bahamákra, és ebben a gyerek akadályoz. Vagy alternatíva, hogy a megkeresett pénzemből szétutazom az agyam. Meglehet, sose ismeri meg az ilyen ember a gyerekvállalás boldogságát, de az viszont biztos, hogy nem lehet belőle csalódott elvált apa-anya sem. Miért baj az, ha egy felnőtt ember mindenbe belegondol, mielőtt azt mondja: gyereket vállalok. Az anyagi, az emberi részére, a jövőre, és nem csak a jó forgatókönyvekre, hanem a rosszra is.

Balance Of Power 2009.06.24. 09:54:42

@Azhát: Egy jot recskazott, gondolom.

De akarhogy is, nem fekete-feher ez a dolog. Vannak, akik peldaul ki nem allhatjak a gyerekeket. Amikor pedig a 30-asok kb. 70%-nak nincs partnere, plane mirol beszelunk?

Egyebkent en nem mondom, hogy feltetlenul nehezebb lesz. Pl. 2010-ben kifut nehany hitelunk, akkor elkezdhetunk gondolkozni, hogy mi legyen - auto lecsereles, eskuvo, lakasatalakitas vagy gyerek. Mind egyszerre nem fog menni, pedig mind fontos. De a sorrend meghatarozasara nincsenek kobe vesett szabalyok.

En mindenesetre nem szeretem a megmondoemberek kinyilatkoztatasait ebben a temaban sem, hogy "micsoda egy fasz vagy, mit kepzelsz, jol elsz es onzo modon nem vallalsz gyereket" - sok ilyen megnyilvanulas van, ha itt most nem is feltetlenul jellemzo, de ugyan hadd csinaljon mar mindenki, amit akar.

azallamenvagyok 2009.06.24. 09:58:30

@Balance Of Power: szerintem itt többen ezt mondják: két véglet van, vagy akarsz gyereket vagy nem, a többi meg csak kifogás... az érintett asszonykák gondolom még ötven évesen is szülnek, mert a korra fogni azt, hogy miért nem vállalunk be még egyet, csak önámítás lenne :)

2itailor 2009.06.24. 10:01:33

@azallamenvagyok: félremagyarázol, de mind1.
A gyerekvállalásnál is egyesszámban használtam a gyereket, a végén is azt mondtam "egy" gyerek. De mindegy. Ha valaki akar gyeret, úgyis az első születése után tudja felmérni, hogy akar-e másodikat, többediket. Arról nem is beszélve, ha valamelyik betegen születik...
Nem tudom miért vetted támadásnak?

azallamenvagyok 2009.06.24. 10:08:08

@2itailor: az általános mentalitás görbe tükrének szántam, ne haragudj:)

de a darabszámon való szenvelgés meg annak számolgatása, hogy hányadik legyen vagy ne legyen, az ösztönök meg a természet rendje indokokkal, nem tér el az első gyermekkel kapcsolatos kérdésektől

a macska is többször ellik, mert ez az élet rendje, az ösztönei ezt mondják, nem számolgat, nem tervez: hág, szül és felnevel, aztán megint és megint és megint, amíg bele nem döglik

2itailor 2009.06.24. 10:15:58

@azallamenvagyok: viszont azért vagyunk emberek, hogy mérlegeljünk:) Pont ez (egyik) olyan dolog amiben dönthetünk. Elég görbére sikerült, nem akarlak megbántani:)
Egy kis személyeskedés magammal:P : Nekem sem rótta fel senki, hogy nem vállaltam hármat, pedig mi hárman vagyunk tesók. Én sem rovom fel nekik, hogy az egyiknek "csak" egy van, a másiknak meg egy se, nekem meg kettő. Nem ez a fontos a családunkban egyáltalán, hanem segítsük egymást a saját terveinkben és ne erőltessük a másikra azt ami szerintünk nekünk jó.

azallamenvagyok 2009.06.24. 10:20:11

de az elsőt is lehet mérlegelni, nem? :)

2itailor 2009.06.24. 10:22:53

Szerintem az a legnehezebb...vagy nem is tudom.
Ezt most jól megaszontam:) Csak eszembe jutott, mikor mi döntöttünk arról, hogy nem lesz harmadik.

2itailor 2009.06.24. 10:28:58

Tudom, kezdek sokkk lenni, de ezt még...:
Mégis az első a nehezebb, mert mi nem akarunk, de már van, így tudom miről mondtam.

Nem irígylem, aki most áll ilyen dilemma előtt.

2itailor 2009.06.24. 10:31:01

...miről mondtam le.

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.06.24. 11:14:20

celeb vagy mondtam én... :)

Nem szeretem mások gondolatait olvasni a gyermekvállalásról. De a kíváncsiságom erősebb:)

Számomra nem dilemma pl 2itailor a gyermekvállalás. Ha a párom azt mondja legyen, akkor én gondolkozás nélkül elvállalnám:)
Az egyetlen ok amiért még nincs az az hogy a párom még nem vágyik rá. Ez pedig fontos kritérium, a gyermekáldás akkor lesz valóban áldás ha mindketten szeretettel várjuk.

Tudom, naív vagyok:)

Balance Of Power 2009.06.24. 11:30:10

@SuetiMueti: Es mi van, ha azt mondja, nem szeretne?

Azhát 2009.06.24. 11:49:04

@Balance Of Power:
"De akarhogy is, nem fekete-feher ez a dolog. Vannak, akik peldaul ki nem allhatjak a gyerekeket. Amikor pedig a 30-asok kb. 70%-nak nincs partnere, plane mirol beszelunk?"

Hát persze. Most nem a partnernélküliekről van szó, hanem a házasságban élőkről. Hiszen ez egy férjblog :)
És ahogy fentebb írtam, az is egy érv, hogy "ki nem állhatják a gyerekeket".
A gond szerintem az, ahogy már mondtam, hogy ködösítenek az olyan szövegekkel, hogy nem tudnék neki boldogságot biztosítani, nincs pénzem, nem akarok a terhére lenni idősen stb.

Azhát 2009.06.24. 11:55:23

@stikasz_1:
"Az élet egyetlen igazi értelme, a legnagyobb boldogság."
Nem tudom ki mondta ezt, de ez butaság. Az 'élet értelme' az egyáltalán nem biztos, hogy boldogságot hoz, sőt pláne biztos, hogy nem folyamatos boldogságot.
De meg kell próbálni. Ilyen egyszerű.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.06.24. 12:27:35

Jó dolog a gyerek. Persze, ez a gondolat át tud alakulni, amikor éjszakákon át sír, mászkálsz vele stb. És persze át tud alakulni, amikor elénekli neked a boci boci tarkát :)

Mindenkinek szíve joga eldönteni, akar-e, mikor akar, nem akar, mégis akar, mégsem akar, mittudomén.

Ha egy nő gyereket akar, azért képes bevetni mindent és ha megjön az az érzése, nem a kamatokra fog gondolni....

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.06.24. 12:44:44

@Balance Of Power: Akkor két lehetőségem van, eldöntöm hogy le tudok e mondani erről az álmomról a páromért, vagy elhagyom:)

Komikaze 2009.06.24. 13:29:56

akkor most megszólal a másik fél is :)
szeretném legszögezni, hogy itt NEM az LCD tévé, külföldi utazás vagy gyerek közötti választásról van szó.
mi igenis szeretnénk majd gyereket.

De:
kicsit (nagyon) leegyszerűsítettnek gondolom az olyan kommenteket, hogy nem kell ezen nyavalyogni, a gyerek az élet értelme, biztos nem is akarsz gyereket stb.
a belinkelt cikkel, pontosabban az elhatározással is ez a baj - nem attól fog növekedni a gyerekvállalási kedv, hogy megsimogatjuk az emberek buksiját, "te figyelj, a gyerek csupa öröm és jó dolog, tudod?".
majd ha családbarát intézkedések születnek, akkor elő lehet jönni ilyennel.
látszik is, hogy a kommentelők nagy része éppen nem gyerekvállalás előtt áll...

lehet azt mondani, hogy majd lesz, ahogy lesz, ha már besikerül a baba, minden megy majd magától (ami, részben így is van), csak éppen attól, hogy nagyon szeretjük a bébit, attól mondjuk még nem lesz cipő a lábán.

létezik tudatos családtervezés is, nem? :)

Azhát 2009.06.24. 13:31:28

@Komikaze:
"létezik tudatos családtervezés is, nem? :)"

Persze.
Csak vigyázz, hogy mennyire az a lényeg, hogy van-e elég pénzed. Merthogy "elég" pénze sose szokott lenni az embernek...

Komikaze 2009.06.24. 13:34:45

@Azhát: örülök, hogy lejött a lényeg... :)

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.06.24. 13:58:21

@Komikaze: így van, de nem csak a tudatos tud öröm lenni:) Az még kész röhej hogy vki valóban így akarja növelni a kedvet hogy vállveregetve mondja "én se akartam de azóta már el se tudom képzelni az életem nélküle"
Én nem szeretnék "erőszak"gyermeket, ami becsúszik. Én arra vágyom hogy EGYÜTT döntsünk úgy hogy MI szeretnénk gyermeket, és akkor úgyse lesz (remélem) olyan dolog ami ebbe beleszólhatna

Balance Of Power 2009.06.24. 13:59:53

@Azhát: Akkor lehet, hogy szamszerusiteni kellene a dolgokat.
Egy havi 60-as lakashitel/alberlet + rezsi mellett, ha ketten keresnek fejenkent netto 150-et, marad gyerekre ugy, hogy az egyik jovedelme felere csokken? Es ezek a fizuk magasnak szamitanak...
Ja, es azert azt se felejtsuk el, hogy mondjuk egy 35 nm-es garzonban ketten is alig fernek el, a legtobb fiatal par pedig ilyenben lakik.

Balance Of Power 2009.06.24. 14:12:31

@Azhát: Nem vonhatjuk ki a temabol partnernelkulieket, mert pont ezert tolodik ki az idopont, mert a legtobb 30-asnak nincs partnere, hat akkor hogyan lennenek csaladalapitasi tervei, akarmilyen korulmenyek kozott el is?!

Az altalatok kodosito szovegeknek nevezett kifogasok pedig valoban kifogasok, de miert is ne lehetne barmelyikuk valos ok? Azt meg hadd ne reszletezzem, hany baratomat/ismerosomet tartom gyereknevelesre erettnek. Pedig nehanynak mar van - en mondjuk a kutyamat sem biznam rajuk, nemhogy egy gyereket.

Azhát 2009.06.24. 14:22:45

@Balance Of Power:
"Nem vonhatjuk ki a temabol partnernelkulieket, mert pont ezert tolodik ki az idopont, mert a legtobb 30-asnak nincs partnere, hat akkor hogyan lennenek csaladalapitasi tervei, akarmilyen korulmenyek kozott el is?!"

Hát tervei akárkinek lehetnek :) Itt éppen arról van szó, hogy akar-e valaki gyereket, amikor már együtt él valakivel. Mer ugye a két leglényegesebb dolog, akkor már együtt van a gyerekcsináláshoz :)

"Az altalatok kodosito szovegeknek nevezett kifogasok pedig valoban kifogasok, de miert is ne lehetne barmelyikuk valos ok?"

Nézd, a fentebb említett ismerősöm is mindig rettentően megindokolta, méghozzá józan és racionális érvekkel, hogy miért nem fekszik le az éppen aktuális barátnőjével. Most ezért, meg azért, meg nem megfelelőek a körülmények, meg nincs pénz erre meg arra stb.
Valójában, ezt gondolom ti is leszögezhetitek, de csernus biztosan: félt a lányoktól, az elkötelezettségtől, a kapcsolattól... Ez van.

Mindenkinek saját magának kell a lelke mélyére néznie.

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.06.24. 14:52:44

@Komikaze: Most mond, te nem úgy szeretnél gyermeket hogy azallamenvagyok is toporogva várja? Nem sokkal jobb úgy?:))

Komikaze 2009.06.24. 14:57:38

@SuetiMueti: dehát ez nem kérdés :) viszont az, hogy tervezünk, tervezgetünk, még nem zárja ki a toporgást :)

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.06.24. 15:06:27

@Komikaze: Bizony, külön jó érzés toporogva tervezgetni:) de amíg egyoldalú a toporgás addig nem olyan élmény.

Ti toporogtok már?:)

Balance Of Power 2009.06.24. 15:22:13

@Azhát: Na jo, hat ez a pelda nem a legjobb. A dugas kerdeseben kicsit egysegesebb az emberek allaspontja, mint a gyerekvallalasrol ;))

Balance Of Power 2009.06.24. 15:23:50

Egyebkent miert "Gyerekvallalas 2." a poszt cime? Hol az 1.? Vagy csak en nem talalom?

Azhát 2009.06.24. 15:37:12

@Balance Of Power:
És ha többen nem akarnak gyereket, akkor az attól igazzá, helyessé, és megindokolttá válik? :)

SuetiMueti · gombocsekli.blog.hu

Aranyos kis sün :)

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.06.24. 15:49:03

@Azhát: köszi:) vagyis hogy az hát, aranyos:))

amolyan gyermekpotló:)))
de készül egy komolyabb verziós is ami nem csak Gombócról szól hanem átlagban a sünikről:) hogy mentsd meg, melyik szorul segítségre, stb...

Komikaze 2009.06.24. 15:54:57

@SuetiMueti: öööö, SuetiMueti, lehet, hogy félreértem a soraidat, dehát ez a poszt is nem arról szól, hogy gyereket akarunk majd (igen, államénvagyok is --ugyeeeee? :P :) -), szóval nincs itt egyoldalúság :)

a toporgással kapcsolatban meg úgy látom, új kifejezés született :)

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.06.24. 16:39:52

@Komikaze: nem is Rátok értettem hanem általánosságban, hogy jobb együtt toporogni.

Komikaze, celebek lettünk és ez az új celebszavunk:)

Komikaze 2009.06.25. 11:55:16

@SuetiMueti: csak poénból írtam... :) vagy mi :)

xofi-extravaganja · http://www.extravaganja.hu/ 2009.07.03. 14:37:18

háát, meggyőződésem, hogy nem szeretnék kitolni senkivel annyira, hogy én legyek az anyja. pláne a gyerekemmel. ... de ha már befektetés: BP-en a Fő utca és a CSalogány kereszteződésénél van egy kocsma, melyen nagy betűkkel hirdetik: "HA MÁR VÁLSÁG VAN, A LEGJOBB BEFEKTETÉS AZ IVÁS"
süti beállítások módosítása