Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgalati (8) szolgálati (3) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

korunk vallása: az egoizmus

azallamenvagyok 2009.12.13. 15:59

Az egoizmus olyan állati mivoltunkból adódó hajlam, amit minden kultúra igyekezett elnyomni. Társadalmi veszélyessége a káosz lehetőségében, az elemi értékek elveszésében rejlik, amely az egyén elveszésén keresztül valósul meg. Nem véltetlenül küzdenek ellene a gondolkodók évezredek óta, írják le ugyanazokat a bölcsességeket a kornak, a környező ismereteknek, a domináns vallásoknak és a társadalmi berendezkedésnek megfelelően.

Jelenleg vitathatatlanul a nyugati világ legdominánsabb vallása az egoizmus. Központosított intézményesítettségének hiánya a korai kereszténységhez teszi hasonlóva, csak jelenleg a Római Birodalom helyett a gonosz megtestesítője a majd' 2 évszázados felvilágosultság. A felvilágosultság, amely képtelen belátni, hogy pusztán tudományra és logikára, nyitott gondolkodásra épülve nem lehet olyan válaszokat adni az embereknek, amikre vágynak.

Az egoizmus ellenben pont ezt adja, azaz az elvekkel, válaszokkal kapcsolatos vágyak maximális kiélését támogatja. A korlátolt egoizmus nem csak arra épül, hogy az egyénnek joga van a saját hitéhez, ítéleteihez, hanem arra is, hogy joga van ezeket az ítéleteket a világtól függetlenül, kizárólag a belső szemlélő szemszögéből meghozni. A felvilágosult humanizmus túlzott terhei alól mentesíti a hívőt: nem kell kívülről szemlélned magad, nincs szükség kritikára, önkritikára, jogod van a külső behatások közül a pillanatnyi kényelmednek megfelelően válogatni. Elutasítja a személyiségfejlődés, mint folyamatos tanulás folyamatát. A személyiség egy kész, megfellebbezhetetlen, sérthetetlen úr. Mindenki önmagának az Istene, és az Isten, a vallás védelme érdekében joga van a kívülállókat vagy a tőlük jövő információkat ignorálni, legyilkolni vagy befogadni. Joga van erről dönteni.

Az egoizmus nem mellékesen az önmegvalósítás és a személyes boldogság ígéretét hordozza magában. Szkeptikusként az önmegvalósítás lehetőségét el is vetem, mert értelmezésem szerint akkor kapunk tiszta képet magunkról, ha elég tükörbe belenéztünk (és felismerjük, hogy sosem nézhetünk bele elég tükörbe). Természetesen nem úgy, hogy bizonyos részeket letakarunk, vagy mindig csak egyik oldalunkat mutatjuk a tükörnek. A boldogság ígérete már bonyolultabb kérdés, hiszen a tényleges önmegvalósítással, a világban betöltött helyünk lehetőségével a klasszikus, öncélú boldogság esélye csökken. Ezen nincs mit fejtegetni, boldogok a lelki szegények, és azok, akik értelmi képességeiknek köszönhetően nem fogják fel (teljesen), hogy mi történik a világban, mi történhet velük.

Az egoizmus vezethet boldogsághoz, úgy érzem, ellenben erre a boldogságra az emberek 90%-ának nincs esélye. Ugyanis az egoizmus annak ellenére, hogy ítél, ignorál, eltapos, beenged dolgokat, megvan a szocializációra való igénye. Igaz, hogy a maga által kényelmesnek és ez alapján téves logika szerint jónak ítélt dolgokat enged be, fogad el, él át, de a valóságot, az élet törvényszerűségeit titkolt vagy hazug módon ezek a dolgok is magukban hordozzák. A rossz ugyanúgy megtörténik az egoistával is, mint bárki mással, de mivel tapasztalatlan a "rossz" dolgokkal kapcsolatban (eddig joga és lehetősége volt magától távol tartani őket), ezek feldolgozása nehézségekbe ütközik, a problémákat sokkal nagyobbnak éli meg, hiszen vagy csalódik a hozzá kapcsolódó pozitívumokban, vagy észre sem veszi azokat, hiszen a világképéből kirekesztette őket. Visszamanekül a maga kényelmes vallásához.

Inkvisition by Leif R MårdhAz egoizmus bármely alapjait megkérdőjelező kérdés feltevője ellen vallásháborút indít, a vallásháború jellegzetessége pedig az, hogy Isten nevében, Isten védelmében mindent megenged magának. Alaptéziesiből adódóan még az egzakt magyarázatokat is gyakran elutasítja (statisztikák, tisztán tudományos érvelések, etika, pszichológia), hiszen az ő véleményformálási joga felülírja a tájékozottabbak iránti tisztelet, elismerés alapvető emberi igényét. Illetve az egzakt magyarázatokat is képes tévesen értelmezni pillanatnyi önös céljai érdekében, előítéletei, bántottsága, vagy éppen szimpátiája miatt.

Ilyen szempotból, apátlan, anyátlan, amit valahol érez, ezért vélt vallási "vezetőkhöz" fordul (tanácsadók, barátok, ideológiák), akik a létező hitét erősítik. A neki megfelelő külső megerősítésre szüksége van (mégis ember), ezek nézeteim szerint üres emberi kapcsolatokhoz, önáltatáshoz, kölcsönösen jó üzletnek tűnő hazugságokhoz vezetnek, ahol az eretnekeket közösen kövezik halálra, dobják máglyára. De az egoizmus szerveződése és emberi kapcsolatai már egy másik poszt lehetne...

Címkék: vallás nehéz bölcs bagoly buta vén tyúk

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr491591988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

domdodom69 (törölt) 2009.12.14. 08:11:09

sok mindennel egyetértek, amit írtál. de ha a személyiségfejlődés nem megy valakinek tök egyedül, akkor a kénköves tűz okádásánál többet ér a szeretet.

azallamenvagyok 2009.12.14. 08:20:46

@vagyok, aki vagyok...: én is ezt mondom: ha nem megy egyedül, valami nincs rendben, akkor a tűzokádásnál többre vezet a szeretet vagy az arra való nyitottság:)

domdodom69 (törölt) 2009.12.14. 08:27:33

@azallamenvagyok: nekemez az írás tűzokádásnak tűnt. lehet eldugultak az antennáim...

Gladia Delmarre 2009.12.14. 12:51:16

A sógorom pont ilyen ember. És igazán még kapcsolatokra sincs szüksége, pontosabban csak olyan kapcsolatokra, amik elég üresek ahhoz, h az egoizmusa táptalajra leljen. Felszínes és ellentmondást nem tűrő, nehéz szeretni.

domdodom69 (törölt) 2009.12.14. 14:00:40

kíváncsian várom, azt a bizonyos következő posztot.

mondjuk megérne egy posztot az is, hogy mi az a szeretet. na ez hülyeség.ez nem posztot, hanem néhány kötetet is megérne. meg komplett vallás is ugye...

Puncskocka 2009.12.14. 16:07:00

igaz, kb. minden, sajnos vannak emberek, akiket az egojuk visz, mindenhova... sajnos..., néha kell a szeretet,sőőőőőőőőt

Komikaze 2009.12.14. 17:13:25

igen, nagyon aktuális témafelvetés a szeretet kérdése, nemcsak a karácsony közeledte miatt, de azért is, hogy mennyire félreértelmezik sokan a szeretet fogalmát, és mennyien használják hivatkozási alapként...

domdodom69 (törölt) 2009.12.14. 17:39:44

@Komikaze: ez így van. de ugye azért azt sem akarod mondani, hogy csak ti vagytok a TUDÁS birtokosai :)
de a véleményeteket nagyon szívesen elolvasom :)

azallamenvagyok 2009.12.14. 21:55:37

@vagyok, aki vagyok...: nem, a jelek szerint nem olvasod szívesen, mert a kommentjeidnek nem sok köze van a felvetett gondolatokhoz. Kényelmes, tudom, erről szól ez a poszt....

domdodom69 (törölt) 2009.12.14. 22:37:38

@azallamenvagyok: jó, akkor most búcsúzóul: igen, kifejezetten irritál, az a hozzáállás, hogy csak úgy lehet a világ, ahogyan te látod. ez nem azt jelenti, hogy az a jó, ahogyan én látom. de legalább nem gondolok róla többet, mint ami. ami a legviccesebb, az az, hogy nagyon hasonlít a látásmódunk. de mégis van valami, ami nagyon más. én nem hiszek abban, hogy kinyilatkoztatásal, ill. cseszegetéssel lehet eredményt elérni egy ember fejlődésében.

azallamenvagyok 2009.12.15. 05:46:15

@vagyok, aki vagyok...: én sem, ezért nem kinyilatkoztatok és cseszegetek, néha görbe a tükör, mert semmi sem százas, de a félresikerült kritikát is saját javára fordíthatja az ember, ha nyitott felé, és ha akarja:) (és ha a békességet keresi)

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.12.15. 12:12:10

sajnálattal én az egoizmust teljesen másképp fogom fel, mert ami most dívik a világban egoizmus néven az csak ostobaság ez a mindent nekemség, mert mi a minden?
süti beállítások módosítása