Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgálati (3) szolgalati (8) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

a családon belüli erőszakról

azallamenvagyok 2009.08.15. 07:35

Félve bár, de belevágok ebbe a témába. Már csak azért is, mert a családon belüli erőszak problémáját is le szokás egyszerűsíteni, de a kényelmes válaszok az áldozatoknak kifejezetten ártanak. A kényelmes válaszok nem előznek meg, nem segítenek, csak benne felejtenek a mocsárban. De mit is várnánk egy ezoterikustól, vagy nők bölcsétől, akinek az alapvető logikai műveletek megértése is nehézséget okoz? Nem sokat, és ez még mindig nem baj, az viszont, hogy az egyszerű válaszokat hangoztatók üvöltenek a leghangosabban, az érintettekhez gyakran csak az ő szavuk jut el, és a közvéleményt is jelentősen befolyásolják, már aggasztó. Ez esetben az egyszerű válasz az, hogy a férfi veri a nőt. És mindezt hobbiból vagy az erőszakra való hajlam miatt teszik. Ezzel boldogak, ezzel átlátják az élet dolgait, hősnek látják magukat és mentőangyalnak annak ellenére, hogy ezzel nem segítenek senkin, nem mentenek meg senkit. Ezt hívják a mások nyomorán való aljas élősködésnek.
Még most szólok, hogy saját tapasztalataim, gyermeteg emberismeretem alapján, próbálok véleményt formálni. Láttam családon belüli erőszakot, és éltem át személyesen is olyan helyzetet, ami könnyen tettlegességig fajulhatott volna. Nem szeretném felmenteni a bűnösöket, és büntetni az áldozatokat, az nem az én dolgom. A kapcsolatépítés, a társas élet mellett, a pusztítás és a társas magány ellen akarok szólni, kizárólag arról az esetről beszélve, hogy a férfi veri a nőt, nem az anyós az unokát, és hasonlók.
Szerintem az elején említett egyszerű válasz az eseteknek csak nagyon kis százalékát fedi le, azaz, hogy az egyszerű, agresszivitásra való hajlam miatt üti a férfi a nőt. A legnagyobb problémája mégsem az igazsághányad, hanem az, amit a családon belüli erőszak áldozatainak üzen: hogy senkivel nem lenne jobb, hogy minden férfi ilyen, hogy erre számítson mástól is. Ezzel az üzenettel az áldozatok a sajnálat mocsarába vesznek, csontjaikat pedig majd kiássa az utókor, amikor már késő... Ebben a válaszban nincs benne a szabadság üzenete, az, hogy el lehet menni, hogy jobb lehet egyedül, hogy jobb lehet mással. Ez csak sajnálkozás, ami egy valakinek hasznos: annak a külső, rózsaszín világocskából szemlélődő egyénnek, aki sajnálkozik, élősködik a másik baján. Nem önzésből, hanem korlátolt álságosságból. A sajnálat nem old meg semmit, és ha valakinek segítségre van szüksége, akkor a sajnálattal csak lefelé lökjük a lejtőn. Együttérzés, megértés, aztán megfogni a kicsi kezét és előre vezetni.
Ahogy észreveszem, a közvélemény erősen hajlik a sajnálkozás felé, illetve a büntetések szigorítását tartja első számú megoldási lehetőségnek. Mindez nagyon jól hangzik, de egy lelkileg toprongy, egymás energiáit szívó, érzelmileg pillanatnyilag túlfűtött (esetleg ittas) páron ez segít? Jobb lesz bármelyiknek is attól, ha lecsukják a másikat, mert ő ragadott előbb kést, kevésbé fog fájni a pofon emléke (egyáltalán kevesebb pofon lenne?), akkor ha a bíróság elrendelné a távolmaradást? Nem rettegne tovább ugyanúgy az áldozat? Jó belevinni egy ilyen helyzetbe még egy provokációs lehetőséget? ("majd jól kihívom a rendőröket, oszt nem láthatod a gyerekeket többet, te buzi, a faszod se áll már föl" - igen, ez elrettenti a behúzástól az idegbeteg férfit, remek)
Talán meg kellene itt is vizsgálni a problémák gyökerét, és azokat kezelni, a megelőzésre fordítani a hangsúlyt, foglalkozni az áldozatokkal és az elkövetőkkel is. Mert az esetek nagy részében az elkövető is áldozat. Vagy egy mentális deformáció, vagy a túlfeszített érzelmek, a bizonytalanság áll a tettek mögött, nagyon mélyre kell csúszni ahhoz, hogy a tényleges erőszakig fajuljon a helyzet, és ez nem egy vidám, vasárnapi hullámvasutazás, hanem feszítő, önmarcangoló, dühödt és tehetetlen vergődés. Az esetek jelentős részében mindkét fél áldozat. Az élet, a világ, a kapcsolatuk, egymás, vagy csak a véletlen áldozatai, de ez talán nem is számít.

Bajban vagyok, hogy a megelőzés vagy az indokok szempontjából fussam át a kérdéskört, hiszen összetett probléma, térben és időben is jelentős eltérések lehetnek az esetek között. Ezért legyen a harmadik megoldás, azaz a kapcsolatépítés szempontjából próbálom elkülöníteni az eseteket. Ez az első: a kapcsolatot tudatosan építgetni kell(ene), és ez az első számú dolog, amit jó volna a felnőtt élet felé tartó ifjak fejébe csepegtetni... A saját érdekükben.

1. A kezdetek: az alapvető agresszív hajlamok hamar kibuknak. Ha gyaníthatóan a férfi/fiatalember/fiú előszeretettel old meg konfliktusokat erőszak alkalmazásával, az valószínűleg a kapcsolatban is így fog történni. Az erőszak javarészt "konfliktuskezelés", konfliktuskezelési próbálkozás, ezekben az esetekben jobb kerülni a konfliktust: vagy elkerülni messziről az illetőt, vagy tudatában lenni annak, hogy könnyen eljár a keze. Egyszerű hasonlat: nem megyek be abba a sötét utcába, ahol sötét alakok szoktak garázdálkodni, nem simogatom meg a harapós kutyát, nem kötöm a heréimet a 220-ra (tudom, hogy 230V, de a köznyelvben még olyannyira él a 220), és nem provokálok agresszív embereket, ha fizikai fölényben vannak, akkor különösen nem.

2. Komolyra fordulás: a legtöbb probléma itt jöhet elő, ahogy komolyodik a kapcsolat, növekednek az elvárások, jön a féltékenység, a nem tolerálható szokások, a komolyabb viták, veszekedések. Bármennyire is ki vagyunk akadva, bármennyire igazunk van, bármekkora az érzelmi töltés, meg kell próbálnunk észnél maradni. Mindkét félnek persze. Megfelelő provokációval a leghiggadtabb embert is meg lehet ingatni, elő lehet hozni belőle az állatot. Itt az erőszak megelőzésének alapja, hogy tisztában legyünk önmagunk, és a másik határaival. Mit jelent ez? Magammal kapcsolatban azt, hogy tudom, ha így folytatjuk, ki fogok akadni annyira, hogy ne álljak jót magamért. A másikkal kapcsolatban pedig azt, hogy ezt észrevegyük a rajta. El van szállva az ember agya, az igaz, de meg kell próbálni elkerülni a süllyedést. Bármennyire is nem fognak szeretni a feministák, kimondom: két emberen múlik, és ez személyes tapasztalatom. Nem ütöttem, mert nem szokásom, de elborult az agyam, amikor egy régi kapcsolatomban egy-egy vita elfajult, és annak ellenére, hogy kértem, hagyjuk abba, könyörögtem, hogy ne, most nyugodjunk le egy kicsit, a másik fél, mint egy nekivadult harci csirke, provokált tovább és tovább. Persze, hogy elszakad a cérna, ha sehogy nem jutsz dűlőre a másikkal, ő meg csak aláz. (Azóta persze megtanultam, hogy ilyenkor hátra arc, aztán folytatjuk, ha megnyugodtunk) Te hülye meg szerelmes vagy, nem tudod elengedni, nem tudsz lelépni, és újra és újra előjön a helyzet, hogy addig basztat, amíg előjön belőled az állat. Ezt nem szabad hagyni, ez nem szerelem, hanem érzelmi fogyatékosság.

3. Konzerv állapot: ha ugye benne vagyunk a kapcsolatban, ház, gyerek, és el sem tudjuk képzelni, hogy milyen az élet normális halandóként. Ez az, amit meg kell előzni, ide nem szabad eljutni, de ha mégis eljut valaki eddig, a szinte céltalan erőszak megszokásáig, a félelem, a feszültség konzerválódásáig, akkor segítséget kell kérni. Ha ilyet látunk, akkor meg kell próbálni segíteni. Az elejére visszakanyarodva hangsúlyozom: segíteni, nem sajnálkozni, nem anyázni a Józsit, hogy mekkora állat, meg föl kéne akasztani, hanem segíteni megoldást keresni mindkét fél számára, mert mindketten rászorulnak.

Még végezetül szólnom kell arról is, hogy a családon belüli erőszaknál sajnos a közvélemény (is) csak a fizikai erőszakot értelmezi, pedig annál jóval gyakoribb verbális erőszak, amely aztán fizikaivá fajulhat. Kicsit hímsovi leszek, de tapasztalataim szerint a hölgyek a verbális erőszak gyakorlásában messze maguk mögött hagyják férfitársaimat: a régi sebek felszakítása, a zsarolás, a megfélemlítés, múltbéli hibák felhánytorgatása - ezek mind erőszeretettel használt eszközök a másik bántására, a lélek meggyötrésére, ez az a provokáció, amivel sarokba lehet szorítani a másikat, amire ő fizikai erőszakkal reagálhat. Az éremnek sajnos két oldala van, és egy vita során hajlamosak az emberek megfeledkezni a szavak erejéről, és a másik megbántása könnyen pillanatnyi céllá válhat. Nem szabad ezt engedni, meg kell állni, ha pedig be akar a partnerünk húzni ebbe a csőbe, akkor meg kell próbálni leállítani, "lenevelni" erről. Vagy otthagyni, és tanulva a saját hibáinkból a következő jelölttel türelmesebbnek, de következetesen szigorúbbnak kell lennünk, akár csak önmagunkkal szemben...

Címkék: horror kapcsolat bölcs bagoly

85 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr791308892

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az első feleség sem úszta meg Meggyest 2009.08.15. 12:59:45

"Én ma találkoztam Meggyes Tamás első feleségével. Szóba került az asszonyverés története is. A hölgy elismerte, hogy neki sem volt éppenséggel könnyű az élete Meggyes Tamás mellett. Elmesélte, hogy nem egyszer fordult elő az, hogy Meggyes őt is m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

La_Fayette (törölt) 2009.08.15. 12:26:37

Jó a post, de abba a hibába esel, hogy másról beszélsz, mint az általad a probléma leegyszerűsítésével vádolt feminista jogvédők.

Amiről te írsz, abban igazad van, az embereknek meg kell tanulniuk kezelniük a konfliktusokat, felnőtt emberek módjára kell viselkedni. Egyetértünk. Abban is, hogy a családon belüli erőszak nem egyszerűsíthető le a férfi veri a nőt-re, és egyszerűen aljas hazugság, hogy minden férfi erőszakos lenne (nevezhetnénk ezt előítéletnek is).

De, kifelejted az olyan, sajnos nagy számú esetet, ahol nem erről van szó, ami nem kezelhető úgy, ahogy te írod, és ahol igenis helye van távoltartásnak, egyszerűen az élet védelme miatt. Mert itt erről van szó. Sok családban (és a statisztika sajnos tényeket tartalmaz) arról van szó, hogy a fizikai bántalmazás rendszeres, a mindennapok része (verés, nemi erőszak). Az erőszak tehát nem valamire adott reakció, hanem maga a rendszer, ami szerint zajlanak a mindennapok. Ez nem pusztán magyar probléma, mindenhol a világon, társadalmi helyzettől, műveltségtől, anyagiaktól függetlenül létezik.

Olyan szabályokra, törvényekre van szükség, amelyek segítenek az áldozatoknak kilépni ebből az egészből (aminek csak az első lépése a távoltartás). Olyan rendőrökre, bírákra és igen, szomszédokra van szükség, akik szerint ez nem magánügy.

De hangsúlyozom, amit írsz, abban igazad van, csak ne felejtsd el, hogy van a problémának egy másik oldala is.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2009.08.15. 12:29:00

Mindjárt jön 2000 komment arról, hogy mekkora egy hímsovi vagy :)
Azért a híradóban többynire arról hallani, hogy a családot évek óta rettegésben tartja a férfi.
Igazad van, hogy mind a két félen múlik a dolog, de nagyon sokan nem rendelkeznek a kellő intelligenciával ehhez, és ezek az emberek főleg azok, ahol jellemző a tettlegesség.

macihagyma 2009.08.15. 12:31:31

"Nem ütöttem, mert nem szokásom, de elborult az agyam, amikor egy régi kapcsolatomban egy-egy vita elfajult, és annak ellenére, hogy kértem, hagyjuk abba, könyörögtem, hogy ne, most nyugodjunk le egy kicsit, a másik fél, mint egy nekivadult harci csirke, provokált tovább és tovább."

Huhhh, de ismerős. Hányszor mentem át a másik szobába, a nejem meg jött utánam mint valami drogos zombi.
Akkor kellett volna elválnom, csak sajnáltam, mert nincs rokona és nem tudott volna hova menni, csak albérletbe.

Bambano 2009.08.15. 12:45:40

@PerverzBabi: igen, mert az álságos hiradónak az a hír, hogy a pasi lekevert két nagy sallert a nőnek. Az nem hír, hogy előtte 5-10-20 évig verbálterror volt a nő részéről otthon és ez x idő alatt felőrölte a pasi idegeit.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 12:46:34

Leggyakrabban arról olvasunk, hogy nő az áldozat, pedig valóban férfi is lehet családon belüli erőszak áldozata.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 12:49:06

S az is igaz, hogy a bántalmazás nem csak fizikai, szexuális, hanem verbális is lehet.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 12:54:31

@Bambano: azért ne úgy állítsuk már be a dolgot, hogy mindig jogosan kap a nő!

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.08.15. 13:06:06

Nem kell seggfej nőt feleségül venni, akkor nincs baj. Meg nem kell erőszakos seggfejhez feleségül menni (akármennyire is imponál az elején, hogy milyen kemény csávó!). Eccerű, nem?

harmincas 2009.08.15. 13:16:10

A pasi, aki veri a nőjét, az egy barom. Ez tény. DE: a nőknek valóban vannak nagyon gyakran elterjedt, jogilag nem büntethető, éppen ezért alattomos eszközeik arra, hogy egy-két pofonnál ártalmasabb és állandó szenvedést okozzanak a férjüknek: az érzelmi zsarolás, a hiszti, és az állandó panaszkodás, nyavalygás és kárálás (van erre az utóbbira jobb szó, de most nem ugrik be). Higgyétek el, ezekkel legalább annyi nő keseríti meg a férje életét, mint ahány pasi a nőjéét a veréssel.

Egy harmincas, házas pasi

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 13:19:12

@Kóser Malac: az élet ennél sokkal bonyolultabb, mint ahogy te itt most leírtad ....

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.08.15. 13:27:44

@EdinaEdina: Tényleg? Na, mesélj! :)
2-3-5-7(!) év "járás", együtt élés stb. után házasodnak össze manapság az emberek. Nem a szülők állapodnak meg...
Valaki annyira béna, hogy ennyi idő alatt nem ismeri meg a másikat, az egye meg amit főzött. Szerintem.

WYW 2009.08.15. 13:37:51

A felettünk lévő (panel) lakásban Adél napi átlag másfél órát ordított torka szakadtából.
Mikor a férje télen kicsukta az erkélyre, viszonylag hamar vége szakadt az agressziónak.

Hál' Istennek elköltöztünk.

RogerNyul 2009.08.15. 13:38:27

@Kóser Malac: Pont az 5. év a szakítópróba általában.

vasszűz 2009.08.15. 13:40:28

Ez az írás gyönyörű példája annak, hogyan kell az áldozatot felelőssé tenni, hibáztatni.
Ráadásul mentegeted a bántalmazót.
Egész egyszerűen csúsztatsz. És nem véletlen nem kérnek segítséget. Mert nem kapnak.

Az indexen most megy erről egy cikksorozat. Olvasgasd, és örülj, hogy nem kerültél soha ilyen helyzetbe.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 13:40:34

@Kóser Malac szia!: Mert csak a házaspárok verhetik egymást? - Bejegyzett v. be nem jegyzett - élettársak nem? S még ma se 2-7 év után költözik össze mindenki élete párjával. Olyan is lehet pl. hogy mikor megismerted még nem ivott, aztán meg inni s verni kezdett ... Csomó olyan élethelyzet van, amiről előre nem tudható, hogy ki hogy fogja lereagálni: munkanélküliség, betegség

azallamenvagyok 2009.08.15. 13:51:49

@vasszűz: ez a komment gyönyörű példája annak, amikor valaki nem fogja fel az írás lényegét, te most azt olvastad ki az egészből, amit akartál. Ez a tipikus kulcsszavak alapján való ítélkezés. Mint pl, ha egy mondatban használom a cigány szót, és egy nemtetszést kifejező szóösszetételt, akkor már rasszista vagyok független a mondat jelentésétől. Képzeld, olvastam az indexes sorozatot, és többször is elmondták az áldozatok, hogy a megelőzés milyen fontos lenne, hogy tudják, hogy van kiút, és hogy azért nem kértek segítséget, mert el sem tudták képzelni, hogy másmilyen lehet, és hogy lehet segítség... Ha te tényleg aggódnál a bajba jutott emberekért, akkor örülnél, hogy egyre többen foglalkoznak a témával, és ha nehezen is, de beindul a társadalmi brainstorming arról, hogy hogyan lehetne megelőzni a helyzetet, segíteni a bajba jutottakon, ehelyett te is csak neki esel annak, aki nem úgy gondolkodik, mint te. Tipikus példája vagy a vallásháborúba masírozóknak, akik a béke, az üdvösség,a jámborság látszólagossága mögé bújva élik ki sátáni hajlamaikat. Én hülye meg felveszem a kesztyűt, mint a muzulmánok. Szépen vagyunk.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.08.15. 13:52:10

"Olyan is lehet pl. hogy mikor megismerted még nem ivott, aztán meg inni s verni kezdett ..."
Hát ja. Biztos van olyan nő aki miatt inni kezdenék, de nem hiszem, hogy együtt élnék vele... :)
Élettársként meg főleg el kell viselni az erőszakot, nem lehet odébbállni...
Bírom, ezt a jön a válság, megy a szerelem dumát.
Házassági fogadalomban is benne van, hogy gazdagságban, szegénységban stb...

bridgeman 2009.08.15. 14:04:18

@vasszűz: Az áldozatot felelőssé tenni és mentegetni a bántalmazót leginkább konkrét esetben lehet. Illetve lehet így általában is, hogy "minden áldozat maga tehet róla". Ebben a posztban én egyiket se látom.

Viszont szól néhány más jelenségről, pl. a verbális agresszióról, illetve arról, hogy bizonyos helyzetekben mindkét fél hibás. Ezek tipikusan Berne-i játszmák. Ha erről van szó, akkor mindkét félt kezelni kell, különben ugyanezt folytatják tovább, mással.

Úgy gondolom, hogy ha fellépünk a családon belüli erőszak ellen, akkor lépjünk fel minden formája ellen. Ha csak a férfiak által nők sérelmére elkövetett erőszakról beszélünk, az nem megoldás, az csak női lobbi.

scavengario 2009.08.15. 14:08:13

@vasszűz: azért van benne igazság, ezt neked is be kell látnod. Van olyan közeli ismerősöm, akit az egyik legjámborabb embernek ismertem meg, aztán olyan csajjal jött össze, aki kihozta belőle az állatot. Hiába mondtuk neki, hogy legyen vége, szakítsanak, nem tették. A csaj buta volt, de legalább nagypofájú, bunkó és vagány.
Szem és fültanúja voltam annak, ahogy porig alázta a srácot, a végén arcon is köpte. Kapott is akkorát... :D
Akkor én ott leállítottam a srácot, hogy nehogy legyen még valami, de azt az egy pofont igenis megérdemelte a lány. Aki ilyen primitív módon, a másik alázásával reagál az ellentétre/problémára és nem annak megoldására törekszik, az ne lepődjön meg, hogy a válaszreakció is primitív lesz.

Szóval igenis létezik a verbális erőszak. Attól, hogy nem minden esetben ez okozza a fizikai erőszakot, még jelen van. Ugyanúgy, ahogyan a férfi szadizmusa, a hibás szocializáció vagy a kevés intelligencia, ésatöbbi szintén fizikai erőszakot eredményezhető dolog...

Bambano 2009.08.15. 14:14:42

@EdinaEdina: azért ne úgy állítsuk már be a dolgot, hogy a családon belüli erőszak esetén mindig a pasi a hunyó és a nő mindig angyal...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.08.15. 14:19:04

A vasszűz-félékkel nehéz szót érteni. Én a télen vívtam egy haszontalan csatát néhány magát pszichológusnak mondó egyénnel, akik azt hirdették, hogy egy nemi erőszak áldozatául eset nő NEM LEHET okozója, kiváltója az erőszaknak. Próbáltam megértetni velük, hogy ha ehhez ragaszkodnak, akkor megszüntetik a lehetőségét, hogy akár az áldozatok, akár a leendő áldozatok okulhassanak a bajból, felismerhessenek esetleges provokatív mozzanatot vagy óvatlanságot magukban, és el tudják kerülni a jövőben a kétségtelenül elítélendő, de ettől még vissza nem csinálható erőszakot. Megemlítettem a dolgot egy praktizáló pszichológusnőnek, ő hirtelenjében azt mondta, hogy "jézusom, ezek nem komplettek". De be vannak állítva egy irányba, és aztán mindenből azt olvassák ki, hogy a férfit mentegetik.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 14:27:57

@Bambano: Nem mindig a pasi a hunyó. S a nők se mindig angyalok.

magyar-magyar szótár 2009.08.15. 14:28:07

Ma reggel elmélkedtem azon, hogy a családonbelüli erőszak genitálisan hímnemű ("férj") áldozatainak a lapszabászatból milyen alakú farostlemezeket kéne rendelni. Gyűjteményemben vannak faszik, akik félőrületükben autóba vágták magukat s ez mondjuk novemberi sárlatyakos éjszakai országúton, 120-szal a 60-nal is szigorú kanyarban rossz ötlet. A kamionokra autóikkal felkenődött faszik kiöntött kutyakaja alakúak, mire összevakarják őket a kamion alváza alól s a kaszni maradékaiból. Vannak az önakasztottak, akik a határba mennek ki, s ezek még a legalkalmasabbak farost sziluettekre, egy fél faszi láb nélkül. A magukat halábaivók ("Az ital a legjobb póráz".. Jani bának a felesége 3 l bort mért egy nap, de ha az öreg rosszul viselkedett egy il még egy litert kiöntött a drágajó felesége a feődre...).. a halálbaivókat drótból hajtogatnám olyan reszketősre, mint az utolsófázisú 40kg-os "mocsárjárók"... És a színek? Pocsolyaződ és hulla-padlizsán.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.08.15. 14:28:12

Az a baj, hogy ma még a Btk.-ban sincs megnevezve büntethetőséget előidéző tényként a verbális erőszak, csak a fenyegetés és a zsarolás. És nincs ott a lelki egészség elleni bűncselekmény sem, mint lehetőség. Csak testi sértésre van paragrafus, és bár az "egészség" szó értelmezhető mentális egészségként is, de a későbbi mondatok ezt gyakorlatilag kizárják. Nagyon ideje lenne már felismerni egy eddig meg nem említett károkozásfajtát. Egy embert szélsőséges esetben meg is lehet ölni, de mindenképpen munkaképtelenné, beteggé lehet tenni azzal is, ha nem hagyják aludni, ha állandó zajnak, stressznek, nyomásnak van kitéve, ha elbocsátással fenyegetik, ha nem dolgozik tizenkét órát, és így tovább. Egy krónikus gyomorfekély, amelynek tisztán körülhatárolható, külső oka van, nekem jócskán beleférne egy testi sértés fogalmába. A családon belüli állandó veszekedés pedig közel jár a kiskorúak mentális egészségének veszélyeztetéséhez. Sok nehezen kezelhető probléma van, csak törvényekkel nem is lehetne ezeket megoldani.

Gladia Delmarre 2009.08.15. 14:29:02

Tetszik ez a post is, bár a téma közel sem lett kimerítve. De persze nem is ez volt a cél.
Részben egyetértek, annyit tennék hozzá, h sok családban azért alakul ki ez, azért nem tűnik fel semmi már a kapcsolat elején sem, és lesz házasság is belőle, mert ezt a mintát látták otthon. A nő látta, h az anyja is kap néha "mert megérdemli", a férfi, mert látta, h az apja néha eltángálja az asszonyt, hát akkor neki is megengedett, ha az asszony megérdemli. Nem biztos, h minden esetben az erőszakra való hajlam a ludas. Persze létezik a verbál terror, korábban én is éltem vele, egyszer fel is húztam a férjet nagyon, csak mondtam és mondtam (akkor egyszer üvöltöttünk egymással, rossz emlék nagyon) és ütött egyet, de csak a falba. Nagyon nem vagyok rá büszke, én akkor megfogadtam, h soha többé. Ami elmúlt, nem hánytorgatom, és így a vitáink is konkrétak, viszonylag hamar megoldjuk őket.
No, de visszatérve, volt egy ismerősöm, azóta már kiszállt a kapcsolatából szerencsére, náluk is volt erőszak, és ő is úgy fogta fel, h hát, néha megérdemlem a verést... basszus, nagyon dühös voltam emiatt, teledumáltam a fejét, h hagyja ott, ezt nem kell eltűrnie, azért nem járhat veré, mert beszélgetett egy régi fiúbarátjával/ismerősével stb. Aztán a fickó is jött a lelki terrorral (ráadásul piázott is), h ha elhagyja, felakasztja magát stb. Nem tudom, végül, hogy volt, de persze a fickó nem akasztotta fel magát, és a csaj azóta normál kapcsolatban él.

Egy kicsit off, a héten a férjjel hülyéskedtünk, azt játszottuk, h tahó család vagyunk, és így is beszéltünk egymással (mennyé má arrább, had rakjam mán a gázra a pőrkőtet és a többi), és én viccből meglöktem, és elkezdtem kiabálni, h mit totyorogsz itt te anyaszomorító, ő pedig vette a lapot és visszalökött kicsit, szintén emelt hangon mondva valamit, és erre még hangosabban válaszoltam és, de közben röhögtünk nagyon. Csak épp a középső fiúnk ott volt, és amikor ránéztem, láttam, h totál ki van akadva. Úgy szaladt hozzám, mintha üldöznék, remegett, és átölelt mindkettőnket, h hagyjuk abba:(( Basszus, tök elszégyelltem magam, de valahogy nem gondoltam, h ez így ennyire gáz. Után fél óráig nem tértem magamhoz, eszembe jutottak az indexes cikkek, h milyen érzés lehet egy gyereknek ilyen családban felnőni. Iszonyú törés, és valahol megértem, h felnőve ugyanezt a mintát követi, illetve azt is, ha gyökeresen mást választ. Nagyon sok múlna tényleg a segítő embereken, és nem csak a gyerekek miatt (vagyis de, mert belőlük nő a következő nemzedék), hanem, h a meglevő erőszakos házasságokból legyen kiút. Ennyi.
Ja, segítésről még annyi jutott eszembe, h nehéz ám ez, ha segíteni is akarsz, sokszor elutasítást kapsz a családon belülről is, ill. nincs meg az apparátus hozzá. De legalább van a NaNe, akik harcolnak, de evés, nagyon kevés:( Azt nem tudom, h a férfi áldozatoknak van-e valami segítőjük... talán nekik is kellene egy ilyen szerv, bár gyanítom, h azért közel sincs annyi áldozat köztük, mint amennyi nő van. Na, tényleg befogtam:)

baudolinA (törölt) 2009.08.15. 14:30:55

Androsz,
egy kisgyerek vagy néhány hónapos csecsemő hogyan provokatív?

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 14:35:35

@Androsz: Nem igaz az, hogy mindig az áldozat a hibás. S nem igaz, hogy a megerőszakolt tehet arról, hogy megerőszakolták.
Persze vannak kivételek: azt hiszem, hogy a stop.hu-n volt régebben egy video, valami buta liba meztelen keblekkel kiállt polgárt pukkasztani Budapest valamelyik főutcájára. Jól nézett ki szó se róla, fel is hergelődtek a férfiak a látványától. Aztán jött egy ittas hajléktalan, aki beszólogatott neki, s majd hogy meg nem erőszakolta ... s még a csaj volt megdöbbenve a történteken ... (Na, ebben az esetben ha megtörtént volna az erőszak, azt mondanám, hogy megérdemelte ..)

scavengario 2009.08.15. 14:37:50

@baudolinA: csábosan rázza a fenekét? :D

@Gladia Delmarre: ilyet mi is játszottunk régebben, bár gyerek nincs. Jókat lehet rajta derülni, de tényleg jobb, ha a gyerek nincs ott olyankor, vagy ha már fel tudja fogni, hogy ez csak játék, akkor bevonni :D

baudolinA (törölt) 2009.08.15. 14:44:31

EdinaEdina,
senkinek sincs joga megerőszakolni senkit. Még akkor sem, ha meztelenül kifekszik az út közepére. Ha egyszer azt mondja, hogy NEM, akkor nem. Be lehet vinni közszeméremsértésért. Nincs olyan, hogy valaki megérdemli az erőszakot. Mert ha elfogadjuk, hogy van ilyen eset, akkor hol a határ? Ha feszülős blúz van rajtam, akkor már megerőszakolható vagyok? Vagy ha látszik a vállam? A könyököt takaró blúz még a decens kategória? Egyébként nem szoktam közszemlére kitenni a bájaimat, de attól még nem gondolom, hogy aki ezt teszi, az megérdemli. Ilyen alapon a póló nélkül rohangáló férfiak is megérdemlik?

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 14:54:44

@baudolinA: igazad van, nem azt kellett volna írnom, hogy "megérdemelte volna", mert valóban nincs joga senkinek se megerőszakolni senkit. De ha valaki felhergeli tudatosan a pasikat, akkor ne csodálkozzon azon, ha esetleg meg akarják majd d.gni. (ezt a 2009.08.15. 14:35:35-kor leírt példámmal kapcsolatosan írom)

baudolinA (törölt) 2009.08.15. 14:57:05

EdinaEdina,
ez világos, csak éppen nem tudjuk meghúzni a határt. Én konkrétan azzal hergeltem fel egy férfit, hogy mosolyogtam rá kétszer, és beszélgettem vele egy órát. Semmi kihívó nem volt rajtam, semmi sikamlós téma nem merült fel, tudta, hogy párom van stb. Aztán mégis megkérdezte, hogy "akkor ma éjjel nálam?" Meg akart dugni. És bizony csodálkoztam...

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 14:58:38

@baudolinA: Teljesen más szitu mikor egy pasi van meztelen felsőtesttel az utcán, mint mikor egy nő. (Ha egy nő az utcára kimegy, akkor legyen már rajta legalább egy falatka kis melltartó.)

azallamenvagyok 2009.08.15. 15:00:01

@baudolinA: a gravitáción is lehet csodálkozni, el lehet ítélni, nem lehet vele egyetérteni, de létezik, van, így (bármennyire is nem szeretnénk) számolni kell vele:)

baudolinA (törölt) 2009.08.15. 15:03:01

azallamenvagyok,
tehát én vagyok a hibás, mert szóba álltam vele? Vagy nem értem. Oké, hogy kíván, feláll, rendben. Mindenkinek vannak vágyai. De miután tudja, hogy van párom, és hogy nem kívánok mással kavarni, akkor minek ilyen bunkónak lenni?

EdinaEdina,
elméleti kérdés: de ha engem az izgat fel, hogy egy férfi meztelen felsőtestét látom az utcán, akkor megérdemli, hogy leteperjem?

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 15:04:56

@baudolinA: megpróbálta a pasi, hátha igent fogsz mondani. (Velem is történt hasonló. Időnként egy ügyvéddel ügyeltem, s bizony ő is rákérdezett. Pedig családos, imádja a családját :), mintaférj :), s tudta, hogy párom van ... s mégis ... Szóval havonta feljön vidékről ügyelni, aztán próbálja összehozni a kellemest a hasznossal ... :) Ez van! :(

baudolinA (törölt) 2009.08.15. 15:06:22

@EdinaEdina: miért más? Nekem megnőtt a mellem, neki nem. :)

azallamenvagyok 2009.08.15. 15:06:35

@baudolinA: fölösleges belőle problémát csinálni:) takarítgatás közben ugrott be, hogy engem is zaklattak már ilyen szinten. Nem volt jó érzés, de nem is disznózom le az ürgét, aki el akart vinni, én meg igenis óvatlan voltam egy kicsit. Hű, erről az esetről írok majd külön posztot:)

azallamenvagyok 2009.08.15. 15:09:25

@baudolinA: "elméleti kérdés: de ha engem az izgat fel, hogy egy férfi meztelen felsőtestét látom az utcán, akkor megérdemli, hogy leteperjem?" - vigyázz, mert holnaptól tele lesznek az utcák félmeztelen férfiakkal... :) Amúgy nem a leteperést érdemli meg, de ne csodálkozzon rajta, ha valaki "úgy" kezd közeledni hozzá, vagy leordítja a fejét, hogy tedd már el azt a szőrös, fehér pocakot:)

baudolinA (törölt) 2009.08.15. 15:10:09

@azallamenvagyok: márpedig én problémát csinálok belőle. :) Szerintem taplóság. Mekkora egója lehet már egy ilyennek...

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 15:10:24

@baudolinA: Én nem megyek bele ilyen szitukba, te se mész bele ... de tuti, hogy van olyan leányzó, aki kapható ... Egyébként a házas pasik is megérik néha a pénzüket. Régebben volt egy főnököm - szintén házas, mintaférj :), mintaapa :) - s szintén próbálkozott volna. Ilyen helyzetbe nem vagyok hajlandó belemenni, mert megalázó, s tudom, hogy én sérülnék. De ki tudja, lehet, hogy az utódom belement, s lett egy szép munkahelyi románc ...

baudolinA (törölt) 2009.08.15. 15:11:29

@azallamenvagyok: igenigenigen, de HOL van a határ? Ha ujjatlan van rajtam, akkor már ne csodálkozzak, hogy "úgy" kezdenek közeledni hozzám?

azallamenvagyok 2009.08.15. 15:12:08

@baudolinA: megéri ennyi energiát fektetni egy emberbe, aki elvileg nem érdekel? próbáld meg ignorálni, neked lesz jobb:)

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 15:12:26

@baudolinA: megpróbálta, hátha igen lesz a válaszod.

baudolinA (törölt) 2009.08.15. 15:13:26

@azallamenvagyok: megmondtam, hogy felejtse el, azzal le van tudva. Most csak azért fektetek bele ennyi energiát, mert el akartam mondani. :)

azallamenvagyok 2009.08.15. 15:13:56

@EdinaEdina: ennyi, és nem tragédia:) egy haverom anyukája is megpróbált engem is, hátha igen lesz a válaszom:) a haver másnap meghívott egy sörre, mert hálás volt, hogy nemet mondtam:)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.08.15. 15:18:42

Na, látjátok, máris itt van EdinaEdina, aki azt írta nekem, hogy "Nem igaz az, hogy mindig az áldozat a hibás." Hát persze, hogy nem igaz. Én ugyanis azt írtam, hogy veszélyes hülyeség azt mondani, hogy a nő SOHA nem lehet kiváltója az erőszaknak. Nem képesek a nővédők átlátni a két állítás közötti szakadékot. Ott pedig az van, hogy a nők NÉHA okozói az erőszaknak.

Aztán előpattan baudolinA, hogy a férfinak nincs joga megerőszakolni a pucér nőt sem. Ez pontosan így van. Mondjuk, ha a nő pucérkodik, azt a bíró éppen veheti enyhítő körülménynek, de az erőszakolásra nincs joga. Na, és mire megy a joggal az a nő, aki esetleg addig cukkolta a pasit, tévedésből, hogy aztán elszakadt benne a cérna? A pasit leültetik, és a nőből ettől már elmúlik a lelki sérülés? Talán inkább lekerülni kéne a bajt. Vagyis meghallgatni, hogy ki miként járt pórul, őszintén megbeszélni, hogy nemcsak egy szexi kis blúz volt rajtam, hanem még ott hánytam-vetettem is magam előtte, kicsit be is voltam kapva, satöbbi. VANNAK ilyen esetek. A törvény biztosítja, hogy a nőnek nem kell csadorban járkálnia azért, hogy a férfiaknak ne csináljanak kedvet. De még egyszer mondom, a törvény nem csinálja vissza az erőszakot, ha egy részeg vagy csak bunkó férfi nem kérdezi, hogy mit szabad és mit nem.

Egy tolakodó ajánlat pedig talán nem a világ, ebben nincs egyensúly, bár az emancipált nők már ebben is utol tudták érni a férfiakat, nem is férfiakat láttam már "SZOPNÉK" feliratú pólóban feszíteni valami vidám helyen. A világnak vannak bizonyos íratlan szabályai, sötét utcán nem sétálgatunk, autó elé nem lépünk ki, főnököt nem pofozunk stb. Ez van, ennyit egy felnőtt embernek meg kell tanulnia.

azallamenvagyok 2009.08.15. 15:20:12

@Androsz: riszpekt, reméljük mostmár mindenki megérti:)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.08.15. 15:24:13

@baudolinA: "miért más? Nekem megnőtt a mellem, neki nem." Lehet, hogy te ezt itt most viccnek szántad, de vannak, akik nem. Ez pedig komoly hiba.

Aki pedig egy férfit leteper, feltéve, hogy nem egy mázsás asszonyság vág hanyatt valami kis nyiszlett pasit, attól még elég messze van a nemi erőszak. Éppenséggel minden ilyen esetben nehezen jönne össze az az erőszak. Nincs szimmetria, ezt meg kellene érteni.

belekotty 2009.08.15. 15:24:32

@vasszűz: Ajaj, sürgőssen kezeltesd a funkcionális dislexiádat, mert nem fogtad fel mit írt a szerző.
Van jobb dolgom is mint hogy elmagyarázzam neked, ide van írva. Még az első-második osztályt lehet ilyen szinttel átevickélni, de a harmadik-negyediket?

georg 48 2009.08.15. 15:25:12

Megmondom, hol kéne kezdeni a családon belüli erőszak kezelését!
Most olvastam, olyan törvényt hoztak Afganisztánban, ha nincs szex, nem kap enni az asszony. He-he!! Nesze neked!

belekotty 2009.08.15. 15:31:09

Különben pont a szomszádomba él egy eléggé egyszerű manus az alkoholista barátnőével. Ha a nő elkezdi baszogatni a pasit. A pasi könyörög neki hogy hagyja békén, de addig addig megy a dolog amit a pali már őrjöng és végül megveri. Onnatól meg újra dúl a szerelem közöttük.
Nyilván ez egy szélsőséges példa, vagy egy csomó eset amikor a pali alapból brutális, de tényleg nem lehet minden erőszakot a férfiakra rákenni.
Az én volt feleségem is a szemembe mondta hogy ő pszichiáter és majd elintézi hogy sose láthassam a gyerekemet. így ezekkel a szavakkal.
Szerintem egy normális férfi ilyenkor jól felpofozná, de én nyeltem egyet és megkeretem Budapest egyik legjob válóperes ügyvédjét.
Jé bár több évbe került, de egy pszichoáter orvosnővel szemben az apánál, nálam helyezték el a gyereket ami példátlan a magyar jogtörténetben.
A nők ilyenfajta mocskos agresszióával szemben nem pofonnal kell válaszolni, hanem hasonló aljas lelki és jogi eszközökkel.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.08.15. 15:34:11

A nők ártatlansága az akár szélsőgességig eljutó családi vitákban pedig egyáltalán nem kérdéses. Vannak nők, nyilván, akik egyszerűen csak tűrni kénytelenek egy állat ordítozását. Vannak, akik visszavágnak, pedig lehet, hogy jobban jönnének ki a buliból, ha kezelni tudnák a férfit, elhajolnának az "ütések" elől, a férfi pedig ellenség nélkül nem harcolna sokáig. És mindenki ismer nem egy férfit, akit az asszony alaposan kicakkoz, ott nem nagyon lehet csodálkodni, ha a férfi, akit a természete könnyebben irányít el egy közvetlen, férfias összecsapáshoz, végül behúz egy jókorát. A férfiak általában egyenesebb természetűbbek, a csoportban beosztják a hierarchiát, aztán mennek a dolgok. A nőktől sokszor megfigyelhető a piszkálódó, furkáló magatartás, nem mindenkitől, de azért nem kevéstől. Ők így küzdenek, testi erő híján. Időnként vesztenek. És én is ismerek személyesen olyan férfit, akit a felesége egyszerűen sakkban tart, úgy rángatja, ahogy kedve tartja. Ott a férfi az áldozat. Mindenféle esetre találhatunk példát, és hiba lenne egyoldalú nézetekhez ragaszkodni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.08.15. 15:39:15

@belekotty: veszélyes helyzet volt, a pszichiáterek tudnak is visszaélni a hatalmukkal, bár én ilyen kijelentésről eddig csak nő részéről hallottam, összesen három esetben is. Súlyos aljasság, és minden erőszakot rögtön könnyes szemmel tudnak felmutatni bizonyítékként a kiszolgáltatottságukra. Valóban lehet, hogy példátlan a sikered, gratulálok a szerencsédhez is.

phaszfej 2009.08.15. 15:40:59

Hímneműként írok: ez egy rendkívül buta férfi írása. Ez a csákó magyarázkodik. Azért mert a problémák a nemi kapcsolatokban jönnek elő, még nem jelenti azt, hogy az alapvető különbség férfiak és nők között van. Pedig a képlet egyszerű: csak a gyenge ember erőszakoskodik, legyen az nő vagy férfi. A másikban fedezzük fel, ha tetszeik, a másikban ölt testet saját lelkünk és érzelmi világunk diszharmóniája. Valójában minden hasonló erőszakos esetben magunkkal viaskodunk és magunkat pofozzuk. És az sem véletlen, hogy két ilyen ember egymásra talál.

tompus 2009.08.15. 15:41:59

Nagyon jó poszt! Gratula!

azallamenvagyok 2009.08.15. 15:42:31

@phaszfej: a második mondattól teljesen helyénvaló, amit írsz, de ez hogy támasztja alá azt, hogy rendkívül buta vagyok, és magyarázkodok?

smartdrive 2009.08.15. 15:43:20

ha a nő elhízik, az már annak számít?

Lángharcos 2009.08.15. 15:43:50

Sajnos ennek van egy "tanult" része is, amikor a férj vagy a feleség olyan családból származott, ahol az apa verte az asszonyát, sok esetben ok nélkül vagy részegen. Ezek után a gyermekeik kapcsolatai sokszor alakul hasonlóan..
Ugyanez megáll az erőszakos, uralkodó jellegű nőkre, fiúgyermekük gyakran talál hasonló asszonyt magának, leánygyermekük pedig apucihoz hasonlóan préda típusú pasit.

Az áldozat ilyeneknél annyiban felelős, hogy ő választotta a bántalmazóját. Az első verés után el kell menni, nincs olyan, hogy nem lesz több (kivéve, ha sikerült úgy visszaütnöd, hogy tudja a másik fél, nem vagy préda-állat). A lelki terror hasonló. Ha a másik fél feléd kerekedik, és te hagyod, sose lesz jobb.

smartdrive 2009.08.15. 15:46:42

@phaszfej: "csak a gyenge ember erőszakoskodik, legyen az nő vagy férfi"

az erőszakoskodik, aki attól vár megoldást, és ennek ezernyi oka lehet, amelyeknek semmi közük a gyengeséghez vagy erősséghez

phaszfej 2009.08.15. 15:46:55

@azallamenvagyok: Bocsánatot kérek az erős megfogalmazásért, csak átfutottam az írást. Igazad van, jobban beleolvasva egyáltalán nem vagy buta. Visszavonom a kijelentésem, indulatból írtam. Elnézést kérek!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.08.15. 15:54:01

túl hosszú a poszt.
A magyar közvélemény még egyáltalán nem tart ott, hogy az áldozatokat sajnálja.
A magyar közvélemény még bőven ott tart, hogy biztosan megérdemli a nő, amit kap.

smartdrive 2009.08.15. 15:57:00

@Rékuc: vaktában azt mondom, hogy igaz

phaszfej 2009.08.15. 15:58:18

@smartdrive: Szerintem az erőszak végső megoldás. Mert ha van egy helyzet, amiben nem érvényesül az igazság, akkor az igazságtalan félnél van valamilyen öncélú "démon", ami hajtja őt, ami megbontja az egyén belső harmóniáját azért, hogy a ennek a "démonnak" az emberi élettel ellenkező céljait kiszolgálja. Tehát az illetőn van valamilyen "fogás", egy gyengeség, amit ki lehet használni. Ami önmagában nem baj, hiszen ez minden cselekedet mozgatórugója. A baj akkor kezdődik, ha az ember ezt nem ismeri fel, és eluralkodik rajta valmi, ami nem ő. (Mert én hiszek az az ember született jóságában.) Ez szerintem pedig megszállottság, amit el lehet söpörni annak megismerésével és a minket gyötrő lelki tartalom kijátszásával, azaz egyfajta nemes harccal való leküzdésével, akér magunkban, akár egy másik emberrel kaopcsolatban. Ha látom, hogy a másiknak mi az igazi gondja, akkor nem veszem magamra, nem személyes támadásnak fogom fel. Ki kell zökkent a rajtunk élősködő gonoszt a szerepéből. Ez szerintem az estek többségében megy erőszak nélkül is. Az erőszak cak akkor elfogadott, ha a másik ember az ékletemet, a szabadságomat veszélyezteti. Magyarul nem áll le. A lényeg, hogy ne vonódjunk bele a romboló játszmákba, hiszen éppen ez a gonosz célja.

világoszöld 2009.08.15. 15:59:25

Nem emlékszem arra, hogy a törvénytervezet "kizárólag "" a férfi elkövető és női áldozatára vonatkozna, hanem mindenkire, tehát lehet férfi áldozat is, mint ahogy van is, csak kevés férfi meri felvállalni. Ismertem olyan párt, ahol az asszony verte a nála ugyan erősebb, de az alkoholtól legyengült férjét, amikor hazatért a kocsmából. Persze hogy nem a törvény minden esetben a megoldás, hanem a megoldási lehetőség bizonyos esetekben. De ezt a lehetőséget meg kell teremteni, és nem kellene ebből a témából fériak kontra nők harcot kerekíteni.

smartdrive 2009.08.15. 16:10:27

@phaszfej: a fizikai erőszak a leggyorsabb és rövid távon a leghatékonyabb megoldás lehet egy ilyen szituációban, de ha megoldja az alkalmazó gondját, akkor nem gyengeséget, hanem praktikusságot árul el róla

phaszfej 2009.08.15. 16:11:36

@smartdrive: De csak akkor, ha nem viszi túlzásba. Egyébként egyetértek.

smartdrive 2009.08.15. 16:17:03

@phaszfej: nem is a túlzásról beszélek. úgy általánosságban nem vagyok a fizikai erő demonstrálásának híve, de vannak olyan kontextusok, amelyekben adja magát: a nő előveszi a női fegyvertárt, a férfi meg megmutat valamit egy férfiéból. ez így korrekt és kerek

smartdrive 2009.08.15. 16:18:37

@smartdrive: természetesen sokkal viccesebb a saját fegyvereikkel szívatni őket, de nem jöhet mindig minden össze

Muster Mark 2009.08.15. 16:21:02

Üdv,

egyrészt nagyon tetszik, amit írsz.

Másrészt meg még azt látom, hogy te egyfolytában bocsánatot kérsz. Meg előre is elnézést. Miért?

Példa: "gyermeteg emberismeretem birtokában"...

NE KÉRJ BOCSÁNATOT, ha nem követtél el semmit! Jobban ismered az embereket, mint pl. ez a degenerált, agymosott "vasszűz"! És igen, bátran ostorozd az ellenfél gyengéit, mert OTT IS neked van igazad! (Pl. alapvető logikai összefüggések nem értése, + hogy erre még büszkék is, + bizonyos szókapcsolatok azonnali, értelmetlen reakciókat váltanak ki, függetlenül a szövegkörnyezettől, stb.)

Tudod mi a bajod? Az, hogy magadból indulsz ki. Becsületesen és ÉRTELMESEN állsz hozzá a dologhoz, és az a lappangó érzés motoszkál benned, hogy az ellenfél ugyanezt teszi, csak más a logikája.

NEM EZ A HELYZET! Az ellenfél egyrészt hülye, másrészt aljas, harmadrészt agymosott! Nézz rá "vasszűz" nickre, szerinted miféle "logikája" van neki, az indexen meg a velveten olvasott szemetet köpi vissza!

NEM, az ellenfélnek NINCS olyan racionalitása, olyan tisztessége, mint neked, és erre légy tekintettel! Ha tudod, fordítsd ellene, de ami a legfontosabb: NE előlegezd meg neki, hogy egy szinten álltok, ha tudod, hogy nem ez a helyzet.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 17:58:06

@Rékuc: Nem csak a nő lehet áldozat. Lehet pasi is. Láttam egy dok.filmet,annak volt a témája, h. egy srácot a barátnője vert agyon. (a hozzátartozók mesélték el, hogy mi is zajlott kb. 2 éven keresztül, s hogy hányszor próbálták a fiút hazahívni a lánytól - mert vele lakott - .... de pár napnál tovább sose sikerült, mivel a lány mindig visszahívta, kedveskedett, s mikor visszament, folytatódott a verés ....)

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.15. 18:02:15

A rendőrök tudnának mesélni arról, hogy mikor - nagy ritkán - mégis kimennek egy családon belüli balhéhoz, akkor hányszor van az, hogy a bántalmazott nagy hirtelen védeni kezdi az őt bántalmazót. Tehát gyakori, hogy a bántalmazott, akit megvédeni mennek a rendőrök, az támadja a legjobban a "megmentőit". (Stockholm szindróma: azonosul a bántalmazott a bántalmazóval)

the dragon (törölt) · http://rajottem.blog.hu 2009.08.16. 12:35:33

Nem tudom, mi a probléma egy-két nevelő célzatú pofonnal... Vagy a nők tán tökéletesnek gondolják magukat?!

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.16. 20:43:59

@the dragon: ha te kaptál volna már egy-két "nevelőcélzatú pofont", akkor nem kérdeznél ilyen butaságot ..

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2009.08.16. 20:47:09

@the dragon: de ha ennyire nincs problémád a "nevelő célzatú pofonokkal", akkor legyen benne részed .... van is rá esélyed ... ha majd 1x megöregszel ... Ugye tudod, hogy sok idős férfit bántalmaznak családon belül?

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.08.17. 09:33:26

az uram szerint nőt verni nem szép dolog, és az a véleménye nehogymár bemocskolja a kezét, hogy egy nőre emeli, csak annyit szok mondani" mi van, apád nem nevelt meg?"

Kacagójancsi 2009.08.18. 12:44:00

Honnan a téma, csak nem engem olvastál?:) Na, nem akarok nagyképű lenni, az én blogomat egy napon sem lehet említeni a Tiéddel, de ez a téma nálunk is most nagyon aktuális. Arról elfelejtettél már írni , milyen az, amikor önmagunk, sőt a gyerekeink irányába fordul a rejtett agresszió....... Egyébként tanultál pszichológiát, hogy ilyen jókat írsz?

lárvalányhaj 2009.08.20. 20:53:57

@Androsz:

Ja, szóval ha valakire rá van írva, hogy SZOPNÉK, azt meg lehet erőszakolni? Akkor már teljesen oké lesz? Az a baj ezzel a szemlélettel, hogy ezzel kvázi azt mondod ki, hogy bizonyos körülmények között teljesen rendjén van az, hogyha valakit megerőszakolnak. És ez nagyon veszélyes dolog. De erre nincs mentség, ugyanúgy nincs, mintha neked valaki egy karvastag uborkát tuszkolna föl a seggedbe.

lárvalányhaj 2009.08.20. 21:48:53

Ami meg a posztot illeti: kedves Házasember, te leírod egy lehetséges olvasatát két ember viszonyának.

De sajnos elég sok olyan eset van, amikor a férfi szabályosan rettegésben tartja a családját. Más az, ha egy veszekedés végén elcsattan egy pofon, és más, ha valakinek a napi rutinjához tartozik, hogy össze-vissza veri a feleségét. Nem kell ehhez agresszió, elég, ha a pasast fölbasszák a munkahelyén, vagy bebaszva érkezik haza. (Az alkohol komoly kockázati tényező.)
És akkor arról még nem is beszéltünk, amikor a családfő szexuálisan zaklatja a családtagjait. (A 3 éves kislány biztos kiprovokálta a rövid ruhácskájában, hogy apu megbassza, igen. :-/ ) Persze az ilyesmiről nem beszélünk, mert az átlagpolgár nem akar tudni erről, és a homokba dugja a fejét. Pedig valószínűleg sokkal gyakoribb, mint azok az esetek, amikor ez kiderül.
Azért vettem ezt is ide, mert a nők szexuális bántalmazásának nem a szex maga a célja, hanem ez is egy hatalomgyakorlási forma, azt fejezi ki, hogy a családfő bármit megtehet a családtagjaival.

azallamenvagyok 2009.08.20. 23:05:18

@lárvalányhaj: az egész posztot másoljam be kommentbe vagy csak azokat a mondatokat, amiket elfelejtettél?
süti beállítások módosítása