Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgalati (8) szolgálati (3) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

a tolerancia

azallamenvagyok 2010.04.09. 06:37

Az egoizmus vagy a szimpla rossz szándékú butaság előszeretettel ferdít el hangzatos eszméket, s sajátítja ki annak elferdített valóját. A tolerancia, amely eredeti értelme szerint türelmet jelent, ennek az egyik leglátványosabb áldozata.

A South Park a régebbi epizódokhoz méltó, tökéletesen találó társadalomkritikát fogalmazott meg ezzel kapcsolatban is, a vonatkozó részből egy idézet tökéletes mottó ehhez a témához, válasz arra a felvetésre, hogy toleránsnak kell lennünk:

"Toleránsnak, de nem hülyének! Nézzék, csak azért, mert tolerálniuk kell valamit, még nem kell helyesnek tartaniuk! Ha azt mondom, tolerálni,az azt jelenti, eltűrni valamit. Toleráljuk, ha egy gyerek sír mellettünk a repülőn, vagy ha hideg az idő. Attól még lehetnek idegesek, Jézus Dzsiggelő Krisztus!" (FELIRAT: VITO)

Az, hogy mindez a South Parkban is téma, annyiban vigasztal, hogy nem csak a nagymagyar hülyeség kurvítja el az eszméket, hanem nemzetközileg is vannak problémák. Most menjünk végig a tolerancián, és a toleranciának csúfolt érzelmeken (a változatosság kedvéért) kérdés-felelet módszerrel:

1. Mit értelmez a köznyelv, és pár ferdítő véleményformálással próbálkozó közéleti szereplő/újságíró/blogger toleranciának?

Válasz: Szeretetet, szimpátiát, rajongást.

2. Mit kellene toleranciának neveznünk?

Válasz: A türelmet.

3. Nem értem, mi az eltérés a kettő között?

Válasz: Vegyünk egy példát, a homoszexualitást, mivel ezzel kapcsolatban kerül elő legtöbbet a tolerancia fogalma. Hogyan lehet viszonyulni heteroszexuálisként az egynemű szexualitáshoz, vagy a mögöttes érzelmekhez? A: Teljes elutasítás, aktív megnyilvánulásokkal, azaz a melegek kiirtására, kényszergyógykezelésére, stb tett folyamatos erőfeszítés, ez az intolerancia. B: Idegenkedés, nem vagyok se ellene se mellette, tőlem idegen, de ez van. Néha falra lehet mászni egy picsogó buzitól vagy egy agresszív leszbitől, de a képesség arra, hogy a jelenlétükben ne folyamatos agresszivitást sugározzunk, maga a tolerancia netovábbja. C: Szimpátia, azaz buzibarátság. NEM TOLERANCIA, mert a szimpátiánk tárgyával szemben nincs szükség türelemre, bírjuk őket, nincs gond/zavar a jelenlétükben, érdeklődve tudunk beszélgetni velük akár az ő nézeteikről is. D: Rajongás: a létjogosultság, többletek, szinte kompromisszumoktól mentes hirdetése, a nevetséges, erőszakos jogvédelem, a pofátlan propagandakommunikáció szintje (ez egy külön poszt lesz)

4. Tehát ezek szerint ki a legtoleránsabb ember a homoszexuálisokkal szemben?

Válasz: Az aki, idegenkedik tőlük, esetleg undorodik is, de üzleti, magánéleti találkozások során túl tud lépni a véleményén, ellenérzésén, képes ezzel megtisztelni a másikat. Az álom eset az, ha a fia buziságán kiakadó apa, képes meghívni vacsorára a fiú barátját, és leülni vele egy asztalhoz annak ellenére, hogy az életét ettől összeomolva érzi.

5. Milyen általánosságokban kell értelmezni a toleranciát? Mit kell tolerálnunk?

Válasz: Semmit sem kell tolerálnunk, mindenkinek a türelme véges, viszont mindent meg kell próbálnunk tolerálni, nem csak egy-egy felkapott jelenséget. Az előző példában például a vacsorára meghívott barát megtudhatja előre, hogy az "após" homofób, és lehet ő is elutasító ezzel kapcsolatban, lehetnek fenntartásai, de neki is toleránsnak kell lennie, türelemmel, tisztelettel fordulni a másik fél felé. Ha nem teszi meg, nem jobb, mint bármelyik intoleráns gyűlölködő.

6. Ezt nem értem, a homofóbiát és az előítéletességet sok toleráns  ember elítéli, most akkor ők hányadán állnak a toleranciával?

Válasz: Ők nem toleráns emberek. Ítélet és előítélet között különbséget kell tenni: az előítélet az ember (és bármely élőlény) természetes működésének része: a vörösen izzó acéllal szemben előítéletünk, hogy forró, ezért nem fogjuk meg. Ez persze nem zárja ki, hogy vörösen fénylő dolgokat megfogjunk. Az ítélet ellenben végleges, és nem is természetszerű: azok, akik elítélik a velük nem azonos nézeteket vallókat, messze állnak mindennemű toleranciától. Az elveiken belül sem toleránsak, ők a rajongók, vagy nagyhangú aktivisták, akik valamiféle "szeretetet" neveznek toleranciának magukban.

7. Mi ez a "szeretet" ezekben az emberekben, és kik ők?

Válasz: Ez az egoista önigazolás szeretete, ami azért szeret valamit, mert a szeretet által jobbnak érzi magát. Afféle sznobizmus, mint agresszíven felvágni a kerékpáros közlekedéssel, ők ettől a szeretettől, a vallott elveiktől jobbnak érzik magukat. Jelen esetben ezek az emberek a liberálisok, a magukat haladó szelleműnek nevezők. Nincs szükségük másra, csak a nagyszerű elvekre, amelyek kapcsán kicsit többnek érezhetik magukat, lenézhetik a konzervatívokat, a maradiakat, a tudatlanokat.

8. Tehát nem jó a haladó szellem?

Válasz: Ők nem haladó szelleműek, csak annak hiszik magukat, valójában ugyanolyan hitbuzgó fanatisták, mint az inkvizítorok - gondolj csak bele: az inkvizítorok is toleránsak voltak azzal szemben, amivel szemben hitük szerint toleránsnak kellett lenniük, és ugyanúgy túlértékelték ezeket a dolgokat, mint a mai érdekvédők. A haladó szellem nyitott az újra, az, aki csak a szimpatikus jelmondatok által meghatározottra fogékony, nem haladó szellemű, nem nyitott, és még csak nem is önálló.

9. Én úgy tudtam a konzervatívok olyanok, mint az egykori inkvizítorok...

Válasz: Az erőszakos igehirdetés a szélsőségesekre jellemző, legyen az liberális, konzervatív, hívő vagy ateista. Ezek az intoleráns szélsőségek, amik a másságot (abban az értelemben, hogy tőlük különbözőt) nem képesek elfogadni, megtűrni. A konzervatívok sem feltétlenül szélsőségesek, ahogy más sem. A konzervativizmus lényege a kényelem, járt utat járatlanért ne adj. Mindenesetre a konzervatív emberek nagy előnye, hogy rendre vágynak, és a rendet tartják szem előtt: a világ változásai miatt kénytelenek sodortatni magukat az eseményekkel, hosszú távon tehát alkalmazkodóképesek. Valószínűleg mind konzervatívok vagyunk egy kicsit.

10. Kicsit összezavarodtam, adj még segítséget, mit kell, és mit nem kell megpróbálni tolerálni?

Válasz: Mindent. Ha úgy érzed, hogy jogod van eldönteni, hogy mivel szemben vagy türelmes, és mikor kezdhetsz feltűnő, sértő ellenkezésbe, intoleráns leszel. Meg kell próbálni tolerálni a kellemetlen szagokat, hangokat, hiszen annak ellenére, hogy utáljuk az autók bűzét a belvárosban, türelemmel vagyunk feléjük, és nem kezdjük el beütni mindnek a szélvédőjét, ez a tolerancia. Ha nagyon zavar, akkor elkerülöd a belvárost, a problémádra, az ellenérzéseidre nem a másikban, hanem magadban kell keresni a megoldást.

11. De egy vita, vagy bűnügy során, hogyan lehetnék toleráns, hiszen két emberről van szó, vannak társadalmi szabályok, etikátlanságok, nem lehet mindenkiben Jézus Krisztus jámborsága?

Válasz: A tolerancia, a tisztelet, a felebaráti szeretet az alap, amire építened kell az emberi érzéseidet. Van sajnos olyan, akivel szemben nem lehet ilyen alapú érdemi kommunikációt folytatni, fogadd el összeférhetetlenségeteket, és lépj tovább. Vagy vitatkozz, de függetlenül tőle a tartásodat ne hagyd el. A bűncselekmények, a bűnök megint más kérdések: egyrészt a mögöttes emberi érzések felé nyitott maradhatsz, másrészt a társadalmi tolerancia más kérdés, mint az egyén toleranciája. Illetve a bűntett megítélése más, mint az emberé: elítélheted a bűntettet, az elkövetővel viszont a társadalmi rend érdekében kell kezdeni valamit, ami már a személyes toleranciádon/intoleranciádon kívül eső kérdés: ne engedd, hogy ezekkel az érvelési hibákkal húzzanak logikai csapdába, nem ez a kérdés lényege. A bűntett megítélésében ugyanúgy vannak toleráns és intoleráns mintázatok, ez a motiváció megértésére való törekvéssel és az eleve elítéléssel mérhető. A bűnelkövetőkkel szemben mutatott türelem megvalósulása az, hogy nem állunk neki önbíráskodni vélt vagy valós sérelmeink alapján. Más a vitáról és véleményekről beszélni, mint ítéletről, ítéletek harcáról.

12. De mit lehet válaszolni az intoleranciára, ha az intolerancia megsért valamit?

Válasz: Az intoleranciára egy jó válasz van, a következetes tolerancia. Ezért nem tartom toleránsnak azokat az embereket, akik egy általuk sértettnek vélt embercsoportot kiemelnek, és mentegetik őket. Az aljasság (esetünkben az intolerancia) elvi szintjére sosem szabad lesüllyedni, az ész nélküli, szélsőséges védekezés, aminek az alapja ugyanaz a megkülönböztetés, mint amit a támadó alkalmaz, nem jobb magánál az aljas támadásnál sem. A tolerancia válasza csakis a régi szlogen lehet: te is más vagy, te sem vagy más. Esetleg az, hogy mind emberek vagyunk...

Címkék: képmutatás bölcs bagoly szenvelgő

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr331903604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TBal 2010.04.09. 08:24:46

"Ha valaki civilizált és van egy kevés intelligenciája
És tudja, hogy mi fán terem a tolerancia
Az a legritkább esetben se mondja, hogy lefejellek, köcsög! Lefejellek, köcsög!
Lefejellek, köcsög!"
(KFT)

TBal 2010.04.09. 08:34:42

Vitatkoznék egy kicsit, szerintem nem mindent kell/kellene tolerálni.
Az egyik általam leginkább elutasított dolog - aminek kapcsán valószínűleg veled ellentétes nézeteket vallok - a dohányzás, a dohányzók eltűrése. Értem, hogy a szenvedélyük... a bajom az, hogy kénytelen vagyok a dohányosok által kifújt füstöt belélegezni. Megállókban például kifejezetten idegesít. Ha esik az eső, a várakozó bódéban tuti lesz valaki, aki rágyújt és mindenkinek azt kell szívni, aki odaáll. Arról nem beszélve, hogy van, hogy pl. vendégségbe megy az ember dohányosokhoz, és ott az az udvarias, ha szó nélkül beszívod.
Magát mérgezze mindenki nyugodtan, de dohányzás téren másokat is mérgez az ember, akik egyáltalán nem kérik.

azallamenvagyok 2010.04.09. 08:39:44

idegen és nem helyénvaló füstre, bagószagra érzékeny dohányosként úgy látom, hogy erre is van megoldás, és lehet oda-vissza toleránsan kezelni a dolgot

de ennyi erővel mehetünk az autókhoz, bármihez, mérgezd magad, stb... elég divatos ez a dohányzás intolerancia, annak ellenére, hogy sok dohányos igencsak bunkó tud lenni...

amúgymeg, ha annyira szar, tessék már népszavazást kiírni a betiltásáról, én is mellette szavaznék

TBal 2010.04.09. 08:51:07

@azallamenvagyok: Próbálom értelmezni, amit írsz, de egyelőre nem megy. Hogy képzeled el az oda-vissza toleranciát?
Mi van az autókkal? Milyen összefüggésben hozod ide őket?

Minek a betiltásáról kellene népszavazás? A dohányzáséról? Azárt túlzásokba ne essünk, volt már szesztilalom pl., meg lehet nézni, hogy milyen következménye lett.

azallamenvagyok 2010.04.09. 08:59:41

@TBal: az autó az orrom alá füstöl, felveri a port, pusztán azért, hogy valaki kényelmesebben legyen egy fél fokozattal, vezesse be a gázt a fülkébe, pusztítsa a saját egészségét:) a dohányzást igenis be kellene tiltani, mert ami most megy vele kapcsolatban (kitiltjuk innen-onnan, összeugrasztjuk a dohányost és dohányzásellenest) az durván képmutató. a dohányzás káros, függőséget okoz. beehetjük a csalit, hogy az egyéneket hibáztatjuk, de a Központi erőfeszítés a tényleges megoldás felé hiányzik. (megint az autós analógia: szenvelegnek a környezetvédelemről, meg arról, hogy mennyit ártasz a földnek, ha standby üzemmódban hagyod a tv-t, de arról már diszkréten hallgatnak, hogy miért nem próbálnak közlekedési alternatívákat találni a személygépkocsikra, miért nem támogatják a munkahelyhez közeli lakhelyek létrehozását)
Oda vissza tolerancia: függőség, és dohányzás utálat, ezt kell egymásban tolerálni, és ezért visszafogni ezekből. Én kész vagyok arra, és meg is teszem, hogy a nemdohányosok érzékenységét tiszteletben tartva füstöljek, ennél többet nem tudok tenni, visszafele is elvárnám a békés szándékot:)

Megyek is cigizni:P

TBal 2010.04.09. 09:15:02

@azallamenvagyok: Korrekt... a betiltás viszont szerintem inkább idealista dolognak tűnik. A narkót is tiltják, mégsem szűnt meg.
A dohányzók/utálók oda-vissza toleranciájával egyetértek.

Az autókkal kapcsolatban: egyrészt igaz, amit mondasz, másrészt azért nagyságrendekkel tisztább a levegő, mint a 60-as, 70-es években volt, amikor minden autó és busz kivétel nélkül füstölt. Apám mesélte nemrég, hogy gyerekkorában a belvárosi utcájuk egyik végéből nem lehetett ellátni a másikba.

Maximális tiszteletem feléd, mert sokszor látom, hogy az autósokat, szennyezett városi levegőt stb. azért emlegetik fel, mert így az ő cigizésük relatíve kisebb bűnnek tűnik fel. De ez általános, pl. egy horgásztól hallottam, hogy amikor a horog a hal szájába akad, az azért nem annyira durva (szerintem pedig igenis hogy durva dolog...), mert a hal amúgyis megeszik rákokat, kagylókat, és azok is felsértik a szájának a belsejét.

Imádom, amikor az emberek egy rossz dolgot úgyakarnak eltüntetni, hogy mellé tesznek egy roszabbat vagy egy hasonlóan rosszat. Én már egy ideje edzem magam, hogy mindig abszolút értékben próbáljam nézni a dolgokat, ne relatívban. Merthogy az utóbbi az automatikus, sajnos :(.

TBal 2010.04.09. 09:36:21

Szal, ha valaki teljesen tiszta levegőt szív (pl. vidéken), és az orra alá fújsz napi x mennyiségű füstöt, akkor 100%-ban te mérgezed.
Ha városban teszed ugyanezt, ahol, tegyük fel, ez a bizonyos valaki 4x mennyiségű autófüstöt szív be, akkor te csak a mérgezésének a 20%-át okozod.

Pedig szerintem mindkét esetben egyformán vagy bűnös (ne személyeskedésnek vedd, általánosan mondom), mert mindkétszer napi x füsttel mérgezted a fiktív embert.

azallamenvagyok 2010.04.09. 09:38:01

@TBal: úgy érzem nagyon belementünk, persze általánosságban:) de értelek:)

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2010.04.10. 18:13:39

Ott a pont, mester. Tolerans (lat) jelentése: elviselhető, eltűrő, elszenvedő, türelmes. És az ige, amiből származik tolero: elvisel, eltűr, kiáll.

Amúgy meg a cigit igenis teljesen tiltsák ki a vendéglátóipari egységekből valamint a közterületekről is.

vagyok, aki vagyok... 2010.04.11. 14:23:05

@nyarifecske: a tolerancia arról is szólna, hogy a nemdohányzó tolerálja azt, ha valaki viszont dohányzik. nem a tiltás a megfelelő eszköz, hanem a választás lehetőségének biztosítása. pl. dohányzó / nem dohányzó vendéglátóipari egységek. ez az egyik sarokban lehet, a másikban nem lehet nem mindenhol működik normálisan.
egyébként nem dohányzom, kivéve ha éppen alkoholt is iszom. ennek megfelelően családi ebédhez egy nemdohányzó, esti bulihoz pedig egy dohányzó egységet választanék :)

vagyok, aki vagyok... 2010.04.11. 14:37:10

leragadtam az előbb én is a cigis témánál :)
szóval a toleranciát tényleg sokan összekeverik a kedvelem, szimpatikus dologgal. az írásodnak ezzel a vonulatával teljesen egyetértek. nem szimpatizálok pl. a melegfelvonulásal, de tőlem aztán vonuljanak, aznap majd nem arra sétáltatom a gyereket.

de hogy mit kell elviselnem a tolerancia jegyében, azt azért másképp látom. nehéz persze meghúzni a határvonalat és ilyen szempontból a te álláspontod (mindent)nyilván egyértelműbb és egyszerűbb, de ha mindenki így viselkedne, akkor az erőszakos kisebbség keseríthetné meg mindenki életét. ezt meg talán mégsem kellene hagyni.

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2010.04.11. 14:46:38

@vagyok, aki vagyok...: nem sarkok kellenek, hanem különtermek, ugyanis a füst nem áll meg az adott helyiség közepén... Én rühellem, hogy pl. szórakozóhelyen csípi a szememet a füst, és még a ruhatárba beadott kabátomat is ki kell otthon mosnom. Abban tökéletesen benne vagyok, hogy legyen egy elszigetelt terem, ahova bagósok mennek - volt már ilyenre is példa, ld. SOTE szilveszter.

Én tolerálom azt, ha valaki dohányzik, de menjen tőlem messzire, mert az én egészségemnek árt, vagyis korlátozza a szabadságomat.

vagyok, aki vagyok... 2010.04.11. 14:53:44

@nyarifecske: lehet, hogy kicsit kötözködős hangulatban vagyok ma :) szóval az egészségednek kimutathatlan mértékben árt, ha valaki a közeledben rágyújt. (nem a napi többórás passzív dohányzásról beszélek)de zavarhat a füst, ez igaz. igenis ballagjon kellő távolságra, de adott esetben te is inthetsz neki, hogy mindegy, kibírod (mittudomén: elkezdett esni és belépett a fedett buszmegállóba). és akkor ő úgy áll, hogy a füst még véletlenül se feléd szálljon, te meg békésen átsétálsz a másik sarokba :)

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2010.04.11. 15:51:18

@vagyok, aki vagyok...: most egy elég drasztikus párhuzammal fogok előállni. Joga van minden embernek szarni. Mégis, ha néhány ember egy szórakozóhelység közepére csinál oda, akkor az ugyan "kimutathatlan" mértékben árt az egészségemnek, de mégis rohadtul zavar, hogy büdös és csúnya, és ha belelépek alig bírom levakarni a talpamról. :-)

Egyébként nem vagyok benne biztos, hogy ha órákat töltök egy meglehetősen füstös szórakozóhelyen, akkor az nem árt a tüdőmnek, ugyanis egy idő után el kezdek köhögni, és ez még otthon is tart.
(Amúgy, jelezném, hogy volt idő, amikor én is kocadohányos voltam, de rájöttem, hogy sokkal jobb füstmentesen eltölteni az időt étteremben vagy szórakozóhelyen. :-))

És még valami, a köztereken való dohányzást sokkal kevésbé a füst miatt, mint inkább az eldobált csikkek miatt tiltanám be. Olaszországban például úgy működik, hogy vendéglátoipari egységben tilos dohányozni, ezért az okosak kint szívják a bagót, a kukáig meg lusták elmenni, minek következtében térdig jár az ember a cigi-csikkben... Nagyszerűen megoldották.

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2010.04.11. 15:54:14

Na, ma nagyon nem vagyok a toppon helyesírás terén... Szóval: helység (és nem helyiség), elkezdek köhögni és vendéglátóipari :-)

vagyok, aki vagyok... 2010.04.11. 17:58:33

@nyarifecske: külön jeleztem, hogy nem az órákig tartó passzív dohányzásra gondolok, mint ami nem árt és azt is, hogy zavarhat a füst akkor is, ha az még nem káros az egészségedre :)
ha szórakozó helyre mégy, akkor simán dönthetsz, hogy bemégy-e a füst ellenére, vagy inkább nem. de ha bementél, akkor kár lenne az ott lévőktől azt követelni, hogy hagyják abba a dohányzást, ha egyszer ott ez megengedett. az más kérdés, hogy nem tudom, van-e vajon Mo-on valahol füstmentes szórakozóhely és ha nincs, akkor vajon miért.

az írás a toleranciáról szól. úgy tűnik, te cigaretta ügyben nem vagy túl toleráns, de ezzel mincs is semmi baj :) én sem tolerálom mindig és mindenhol, mert vannak helyzetek, amikor igenis feltétlenül a dohányzónak KELL alkalmazkodnia és olyan is, amikor ha nem is kell, de talán ILLENE... na ezekben a helyzetekben van aztán az, hogy most akkor szóvá tedd-e, vagy sem...

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2010.04.11. 18:25:12

@vagyok, aki vagyok...: nem szoktam egyébként barátaimnak sem szóvá tenni, ha sörözőben dohányoznak előttem. Idegennek sem (csak ha éppen tánc közben megégeti a cigijével a kézfejem, vagy a ruhámat...). Szóval pont arról van szó, hogy tolerálom a dohányosokat. Hiszen a tolerancia arról szól, hogy elviselem. Ennek ellenére nagyon örülnék, ha itthon is betiltanák a vendéglátóhelyeken a dohányzást, mint, ahogyan azt nagyon sok európai országban már megtették - talán nem véletlenül.

Egyébként, ha valaki azért nem megy szórakozni, mert ott dohányoznak, akkor valahol a szabadsága sérül. Bár kétségtelenül ő dönt afelől, hogy bemegy-e vagy sem, viszont sajnos nincsen dohányzás-mentes klub Mo-n, így meglehetősen redukálódott a választási lehetősége. Tulajdonképpen tekinthetjük ezt diszkriminációnak.

Hát, összetett dolog ez a tolerancia-kérdés :-)

azallamenvagyok 2010.04.23. 10:43:38

@vagyok, aki vagyok...: @nyarifecske: ha zavar a füst nem mindegy, hogy pusztán emiatt a tény miatti ítéletből hogy megyünk neki a másiknak, talán ez a kulcsa az egész dolognak. lehet utálni a dohányzást, a dohányosokat emiatt ész nélkül elítélni viszont "nem szép". de fordítva is, semmi bajom azzal, aki nem bírja a dohányzást, ha ezt képes normálisan a tudtomra adni, és nyitott egy közös kompromisszum felé (persze fordítva is, nyilvánvalóan nemdohányzó társaságban rákérdezek, hogy rágyújthatok-e, és milyen feltétellel - asztal vége, stb). egy szép kérés kell, toleráns, udvarias viselkedés, ha erre bunkó az illető, az már megint más téma...

vagyok, aki vagyok... 2010.04.23. 12:58:59

@azallamenvagyok: nem muszáj :) egy jó kis pezsgőből bevállalom a te részed is :)
süti beállítások módosítása