Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgálati (3) szolgalati (8) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

HR rémuralom

azallamenvagyok 2009.10.16. 09:30

Szerencsés helyzetben vagyok, hogy interjúknak és egyéb ismerettségeknek köszönhetően pusztán annyiszor találkoztam HR-es picsákkal (bocs, de nemtől, küldetéstudattól függetlenül szeretem így nevezni őket, előítéletes vagyok meg minden), hogy némi rálátást kapjak a modern, tudatos interjúztatásra. A fejvadászokkal, és egyéb HR-ekkel interjúztatás során az a bajom, hogy nagykönyv szerint az utolsó szakembert is úgy kezelik, mintha felsővezetőt keresnének. A szakmaiság csak a papíron jelenik meg, további ítéletek a testtartás, mimika, rátermettség alapján születnek.

Nagyon aranyos, amit egy blogon találtam. Az alábbi szöveggel próbálja eloszlatni azt a "tévhitet", hogy a szakmaisággal a fejvadász nem vagy csak kevéssé foglalkozik:

"Az emberek legnagyobb részénél (kb 80%-nál) egy személyes interjú általános kérdésekkel a szaktudásáról, valamint professzionális kérdésekkel a személyisége felderítésére, esetleg szakmai teszt kitöltetése elegendő ahhoz, hogy kiderüljön alkalmas-e a pozíció betöltésére, de legalábbis arra, hogy a megbízó számára továbbítsuk az anyagát. (Zavarba ejtő szakmai kérdésekkel, a mimika , testtartás megfigyelésével a legtöbb esetben kiszűrhetőek a rátermett, szakmailag megfelelő jelöltek.)" Tehát a szakmai megfelelés a zavarbaejtő kértdésekre adott válaszok alapján történik. Lehet, hogy ez megfelelő kiválasztás egy olyan vezető esetében, aki több beosztottat fog koordinálni, de én mérnökként kiakasztónak tartom. Egy jó mérnök lehet zárkózott, lehet túl türelmes, túl megfontolt, de lehet "hebrencs" is. A munkáját ettől ugyanolyan jól végzi. Az általam aláhúzott dolgok az idézetben arra jók, hogy megítéljük: a leendő főnöke, a kollégái a falra fognak-e mászni tőle, vagy éppen imádni fogják, hiszen minden munkahelynek megvan a kultúrája. A szokásai... Érdemes olyan embert keresni, aki ebbe be tud illeszkedni, és ha valahol követelmény a szakmai szerénység (jelmondat: inkább várjunk egy picit, de ne égessük le magunkat) ott a tipikusan ideális talpraesett, határozott jelölt a lehető legrosszabb választás, ha a határozottsága mögött nincs valós tudás.

Az interjúztatás kapcsán a HR-től falra mászok. Sokkal eredményesebb és sokkal több minden kiderül mindkét fél számára, ha a leendő vezetővel/leendő kollégával folyó kommunikáció teszi ki az interjú javát:

1. a személyes összepasszolás/szimpátia hamar kiderül

2. a vezető közvetlenül, szakmai elvárásai szerint kérdezhet, felelhet, megbeszélhetők az iparággal kapcsolatos elvi kérdések, állásfoglalások (felvehetek egy jó szakembert, ha nem tud majd azonosulni a vállalati célkitűzésekkel, mert rossz iránynak tartja)

3. a jelölt is több infót kaphat, lényegesen kisebb a rizikófaktor

Írtam már, hogy nem szeretem, ha laikusok felülbírálják a szakemberek munkáját, itt nem is magával a szakemberekkel van bajom, hanem ezzel a félresikerült mentalitással, ami (az én világomban) puszta képzelgés. A HR-t sem mondanám áltudománynak, bár az tény, hogy messze nem pszichológusok ítélik meg a jelölteket. Nem mondanám áltudománynak, mert rengeteg olyan területe van, amiket a vállalatvezetők erősen elhanyagolnak, ilyen például a változásmenedzsment. Igaz, túl sokat nem szabad várni az elméletek gyakorlatba való illesztéséről, hiszen a minőségbiztosítás területe, és hasznos alapelképzelése is odaáig süllyed, mire a dolgozóhoz ér, hogy rendnek kell lennie a felcímkézett polcon. Annak ellenére, hogy a minőségbiztosítás a vállalat működésének megreformálására van kitalálva, hatékonyságnövelésre, a problémakezelésre.

Értem én, hogy szükséges az előválogatás, de módszeresen kiejteni a jelölteket bizonyos tulajdonságaik alapján elég nagy baklövés. Gyakran a vállalatok vezetői nem egy teperő konkurenst keresnek, hanem egy tehetséges beosztottat, a tehetséget pedig olyan külsőségek alapján, amelyek a testmagassággal egyenértékűek, megítélni nem lehet. Persze, értem én, hogy előválogatás, meg tapasztalati tényező, de ennyi erővel az is tudományos előválogatás lenne, hogy csak a 170cm feletti embereket hívjuk be, mert az apró termetűek gyakran küszködnek önértékelési zavarokkal, vagy a régebbi zavaraik káros, harsány jellemvonásokkal tarkították a jellemüket...

Címkék: munka agy izé világom

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr321451398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.16. 11:01:16

A HR nálam egyenlő a viccel. Ott vannak igazán defektes némberek, akik eldöntik, alkalmas vagy-e mérnökként egy olyan melóra, amiről nekik fingjuk sincs. Ha visszakérdeznél valamilyen az állással kapcsolatos dologra, bizonyára kitérő választ kapnál, mert nem tudja megmondani, kell-e tartanod a kapcsolatot Alaszkával, vagy sem, tudnod kell-e, hogy néz ki egy alaplap, vagy sem, azt látja, ami a papírjára le van írva, de részleteket nem.

Én az angol interjún akadtam ki, nálunk a HR-es csaj, aki mára már érdekes módon HR Mánáger, szóval küldött embereket pozícióra aláírva, hogy szuper angol, aztán a jelentkező nem beszélte a nyelvet, nyilván a HR-es csaj sem....akkor még.

Néha nagyon csinos nénik tudnak ott lenni, már ezért megéri elmenni interjúra :D

azallamenvagyok 2009.10.16. 11:24:17

@Vorg a Halhatatlan Báró: voltam olyannál, aki csak csininek képzelte magát, amúgy csúnya volt és arrogáns, szóval direkt arra kellett odafigyelnem, hogy néha "véletlenül" a combjaira tévedjen a tekintetem:D

A szakmaiság. Nagy kedvencem volt nem egyszer: "meséljen egy sikerélményt az előző munkahelyeiről". Hát, ez alól általában ki akartam térni, mert elég specifikus, "elvont" területekhez volt szerencsém eddig. De erőltetik, viszont miután belekezdtem, elég hamar feladták az értelmes tekintetet, aztán azzal ráztak le, hogy ők ezt nem értik... dehát te kérdezted bammeg... pedig megpróbáltam laikus számára érthető módon előadni magam

Balance Of Power 2009.10.16. 11:28:40

Parszor mar meg lett mar ragva ez a tema a MH Terroron, szoval most csak roviden: a HR a legtobb helyen vegrehajto szerepet tolt be, tehat a szakmai vezeto utmutatasai alapjan. Hiaba van 50 remekbe szabott, szakmailag kivalo jelentkezo, ha a vezeto azt mondja: "nekem csak 5 (10) cv-t adjal oda, tobbre nincs idom/kedvem es ez az 5 (10) 170-nel magasabb/30-nal fiatalabb-idosebb/ferfi-no/stb. legyen".

azallamenvagyok 2009.10.16. 11:30:29

@Balance Of Power: a 170-nél magasabbat legritkább esetben mondja a vezető, az a végrehajtói fantázia része, hogy az jó lesz, szerintem:)

Fabius 2009.10.16. 12:54:07

Szerintem az igazság valahol félúton van. Az általad megfogalmazott három ponttal tökéletesen egyetértek. De szükség van a zavarba ejtő kérdésekre, a reakciók figyelésére is. A testbeszéd és a kommunikációs készség sokat elárul egy emberről. Kisvállalkozóként néha megesik, hogy felvételiztetnem kell. Nekem fontos, a munkavállaló miként képes viselkedni az ügyfelekkel, hogyan áll hozzá a váratlan eseményekhez, önállóan tudja-e kezelni. Ez fontosabb, mint a bármilyen beszélt idegen nyelv, mert a mi szakmánkban naponta fordulnak elő ilyen helyzetek, amiket mindenki számára megnyugtató módon rendezni kell.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.10.16. 14:06:35

@Vorg a Halhatatlan Báró: én valahogy kimaradtam ezekből a csinos hr-es nénikből, a fene egye meg ;-)
régen em volt igazán divat, jó ideje pedig csak hívnak dolgozni ide-oda (sose megyek), úgy pedig a hr már nem játszik :-D

domdodom69 (törölt) 2009.10.16. 14:54:42

az én életemből kimaradtak a "HR-es picsák", de a férjemnek is van pár sztorija róluk... Másrészt a férjem is szokott embereket felvenni és volt már olyan, hogy azért vett fel valakit, mert nagyon emlékeztette valakire. Erre persze utólag jött rá, ezzel együtt nagyon jó választás volt. Viszont ez az ember kiesett a HR-es rostán, aztán más úton-módon került mégis elő...

Gladia Delmarre 2009.10.17. 16:21:16

Én sem találkoztam még HR-esekkel:) Szerencsémnek tartom. Igaz, multinál nem dolgoztam még, szóval, valószínűleg ennek is köszönhető.
Az ilyen felvételi beszélgetések...hm, nekem mindig azt mondták, mutassam meg, mit tudok, ha a szimpátia ráadásul kölcsönös volt, utána nem volt probléma. Ez persze csak kisebb cégeknél megy, egy multinál, ahol egy állásra 100-an pályáznak, kell valami szelekció. És annak az embernek, akinek szüksége van a kollégára, nincs ideje mind a százzal elbeszélgetni. A HR-es kiszűri a jelölteket, ahogy Balance is írta, de tényleg nem hiszem, h a magasság számít (viszont a tiszta, rendezett, harmonikus külső annál inkább). Szakmai dolgokról a HR-es nem beszélgethetne elvileg, max. a motivációt, pszichológiai alkalmasságot mérheti fel (ebbe meg beletartoznak azok a kérdések is, amik váratlanul érik az embert, pl. mennyi fa szükséges egy évben ahhoz, hogy Kína teljes lakosságát ellássák evőpálcikával. Ez komoly, a férj cégénél, ahol dolgozik, van ilyen kérdés, gondolom, a logika felmérése is a cél) . A szakmai dolgok azután jönnek, h a HR kordonon átlépett az ember.
süti beállítások módosítása