Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgalati (8) szolgálati (3) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

jogvédelem az örömök, lehetőségek és a felelősség ellen

azallamenvagyok 2010.07.09. 14:40

Bevezető

A jogvédőkről már régóta szeretnék írni, de kényes, összetett téma, amiben könnyű elveszni, másrészt a terrorizmus veszélye is fenyegeti az embert, ha fanatikusoknak ellent mer mondani. A közvetlen konfrontációt egyértelműen jobb kerülni, viszont csendben sem szabad maradni, hiszen a jogvédők olykor szélsőséges, bújtatott agrerssziója, hibásan felépített (tények figyelmen kívül hagyása, önmagukat "alátámasztó" érvek) gondolkodásmódja a köznapi ember gondolatmenetét is veszélyezteti, torzítja a tisztánlátást, érzelmi, gondolati csapdákba hajtja az egyént.

Régóta szeretnék írni, de egy átfogó műnek a jogvédelem jelenségéről, a társadalmi és egyéni hatásairól egy komoly írásnak kellene lennie tartalmilag (tudományos igényesség) és terjedelmileg is. Szinte minden szélsőségbe hajló jogvédelmet fel kellene sorolni, ezzel szemben egy blog bejegyzésben egynek is csak felületes bemutatására van lehetőség, ez viszont azt a látszatot kelti, mintha kipécéztem volna magamnak őket, amellyel csak önmagukat látják igazolni, és észérvek helyett megint csak az a vége, hogy "pont az ilyenektől akarjuk megmenteni a világot" (és máris fantáziálnak a térdreborulásról).

Ígyhát pusztán a véletlenre bíztam, hogy mi lesz az első ilyen, így nem azt fogom fejtegetni, hogy a liberalizmus tevékenysége miért emelte törvényszerűen parlamenti párttá a jobbikot, hanem arról, hogy a nők védelme miként gyengíti és teszi boldogtalanná pont a védett csoportot. Hangsúlyozom, a nőket lehetne cserélni bármilyen felkapott, védett, elkülönített csoportra, miként a feminizmust is bármelyik felkapott eszmére.

A védelem általános tézisei

Nem fogok belemenni abba, hogy egy feminista milyen frusztráltságokkal küszködhet, hogy agresszív férfigyűlölő-e vagy sem, illetve a "megoldási alternatívájukat" sem szeretném minősíteni, sőt, a jogvédők által általánosan alkalmazott kettős mérce álszent, ál-logikus téleteibe, illetve a világ működési sajátosságaiból adódó evidenciák sumák tagadásába se megyek bele, helyette az alapelveket veszem szemügyre. Itt az egyik legerősebb alapelv, hogy az áldozat nem hibáztatható, és az, hogy minden nő áldozat. Ezek az alapelvek olyan mélyen beleívódtak a gondolkodásmódba, hogy alapfeltevésnek számítanak, és - mint tudjuk - egy ember alapfeltevéseinek megkérdőjelezése dühös, agresszív, mértéket nehezen ismerő reakciót vált ki az emberből. Ezért nem is szólok most személyesen egy feministához, és az alapelveket sem szeretném megkérdőjelezni. Ennél jobban szeretném az alapelvek hatásait elemezni.

Igaz, hogy a jóérzésű ember (ó, ki vagyok én, hogy jóérzésről beszéljek?) ezektől ösztönösen távol tartja magát, de mint írtam, a gondolkodásmód, a rejtett üzenet többekhez elér, mint gondolnánk. Ránk is kihatnak.

Egészen elterjedt az áldozati-nézetmód az emberek között, keressük, hogy mi JÁR nekünk, mihez van JOGUNK, siránkozunk az elcseszett múltról, és siratjuk az elveszett jövőt. Ezzel önmagában talán nem is lehet gond, viszont azzal, ha csak egy kicsit is engedünk a hibáztathatatlanság törvényének gyakorlatilag belekeseredünk a sorsunkba. Ugyanis az önhibáztatás (jelzem, általános dolgokról beszélek, aki felkapná a vizet, olvasson tovább) a kulcsa annak, hogy fejlődhessünk, hogy érezzük felelősségünket a dolgok alakulása felett, és ha saját felelősségünk tudatában "áldozatok" árán valamit jobbá teszünk az életünkben, az minket is boldogítani fog.

Az hogy egy hímsoviniszta társadalomra, az érzéketlen, hataloméhes férfiakra fogunk minden sikertelenséget az életünkben (függetlenül attól, hogy ez esetleg igaz-e) megfosztjuk magunkat a tapasztalás kincsétől. Sőt, ezzel egy önálló gondolkodásra, önfenntartásra képtelen, tehetetlen növénnyé degradáljuk magunkat, miközben tehetetlenségünk tudata/érzete egy életre megkeserít/hülyít minket. Az én világképemben a másik ember önállóságának csorbítása, a tehetetlenségének növelése a rosszakartattal párosul, a jóakarás az "érdekvédelem" teljes ellentétével, ebben látom a legnagyobb hibát: pont azt a csoportot teszi tönkre a jogvédő, akiért van.

Persze felfogható az érdekvédelmi szövetkezés hitéleti tevékenységnek is, amely pusztán arra hivatott, hogy a résztvevők úgy érezzék, megtalálták a helyüket a világban, a magasabbrendű célt, amelynek alárendelhetik az életüket. És egy vallással sincs gond, amíg be nem vezeti az inkvizíciót és az erőszakos térítést...

A kártevés egy nagyon durva megnyilvánulását pont egy idősebb (szélső)feminista nő blogján olvastam. A házasságáról írva folyamatosan ismételgeti, hogy akkor még nem vette észre, hogy a nők szolgasorsban vannak, és közel akkora szabaság sem jut nekik, mint egy férfinak. A hosszú írásban újra és újra érezhető az emiatt kialakult mélyrőljövő sértettsége. Figyelmesen elolvasva viszont az is feltűnik az írásban (többször is, szintén visszatérően), hogy valójában önmagát taszajtotta szolgasorsba: gyenge volt a kapcsolat elején megkövetelni az együttalvást, szélsőségesen magánakvaló embert választott párjául, nem szólt a bajairól, mert SZERINTE A MÁSIKNAK TUDNIA KELLETT VOLNA, HOGY MIT VÁR (érdekes módon egy későbbi posztjában egy másik férfival kapcsolatban pont azt nehezményezi, hogy a férfi nem mondta ki neki azt, ami nyomasztja), gyenge volt kérni (és pökhendi is), túlvállalta magát anélkül, hogy segítséget kért volna, a saját normáit pedig csendes durcival hiányolta a párjából. Gyenge volt elfogadni a másikat, gyenge volt felismerni az össze nem illést, és gyenge a saját szerepét meglátni, elismerni ebben. (gyk: ezzel nem a másik felet akarom fölmenteni)

De itt azért meg kell jegyeznem a férfiúi szerepkört irigylő vagy önállóságra, felelősségre, igazságra vágyó hölgyeknek/asszonyoknak: a szabadságnak és a jognak ára van, az álmaink megvalósításának is. Az égvilágon SEMMI SEM JÁR alanyi szinten egy embernek, mindenért tenni kell. Az akaratomért, a tetteimért felelnem kell, és akkor vagyok szabad, ha felismerem szerepemet a dolgok alakulásában, és a felismerés felelőssége szerint élek.

A mindennapi hatás

Ez persze egy szélsőséges, kétséges értelmi agy érzelmi képességekkel bíró ember volt, a poszt megírásához a díványon megjelent cikk vezetett: 41 éves nő, két gyerekkel, családdal, középfokú végzettséggel (fontos, mert szeretett volna egyetemet, de az űrt a gyerekszüléssel próbálta kitölteni), önmegvalósítási és önértékelési hiánnyal, és egy álommal egy kertes házról, miközben egy panelban rekedtek.

Ne rendezzük le unatkozó picsának a hölgyet, azon is szeretnék túllépni (első körben), hogy értékelnie kellene azt, amije van: a családját, az érzelmi biztonságot. De miért ne lehetne joga arra, hogy többet akarjon, miért ne lehetne több neki, miért ne érezhetné produktívabbnak, tehetségesebbnek önmagát?

Erre sajnos ő maga a tipikus önsajnáltató, áldozati szerepbe menekül, ami a csapól is folyik, hisz mindenki csak mentegeti magát, ami a legjobban a befejező mondatból érződik ki: "Itt állok negyvenegy évesen, sosem voltam szép, nem lettem okos, és túl öreg vagyok az újrakezdéshez..." Az alapvető hisztis felhangot el is felejtem belőle, én a jelenkori "népnevelők" rossz hatását látom ebben: a belenevelt végletes tehetetlenséget, és a végletekben való gondolkodást. Hogy újrakezdésről fantáziál, arról, hogy más ember lehet. Annak ellenére, hogy nincs meg benne a feminista bűnbakkeresés (vagy jól titkolja), a feminizmus által üzent kiszolgáltatottság-tudat rabja.

Persze, lehet azt mondani, sugallni neki, hogy elcseszted az életet, mert hittél egy hím-orientált társadalom normáiban, és áldozata vagy a nőket rabszolgasorsba taszító berögzüléseknek, és sajnáld magad, beláthatjuk, hogy nem megoldás. Ha újrakezdené, örök lelkiismeret furdalása lenne a családjával szemben (a bennük okozott károkat nem is számítva), és a tehetetlen kishitű depresszió sem visz sehova.

Talán tényleg azt kellene tudatosítani benne (és másokban is), hogy neki is HATALMÁBAN ÁLL DÖNTENI, hogy képes befolyásolni a környezetét, az életét. Ki kell mondani: hogyha ő áldozat, akkor önmagának az áldozata is, vagy ha nem hibáztatható, akkor nem áldozat, és ezzel megadjuk neki a lehetőséget, hogy TEGYEN ÖNMAGÁÉRT. Ha a családjára támaszkodva (hisz két nagy lányuk van immár) továbblép:

41 éves, ha elkezd egy főiskolát levelezőn 45 éves korára elvégzi, ha akkor keres egy jobban fizető, kellemesebb munkát, amivel havi 50-et félre tudnak tenni, 10 év alatt (kamatokkal nem számolva) a panel mellé 6 millió már jó alap az áhított kertes házhoz. És még mindig csak  55 éves lesz, és álmodotzhat azon, hogy milyen jó lesz, ha apuval nyugdíjasok lesznek, ültetik az uborkát az unokáknak, vagy csak pihennek a gyerekzsinatban, esetleg a csendet élvezik s a virágillatot.

Erre kell megtanítani az embereket, a nőket - kéremszépen - az önálló, felelős gondolkodás csodájára, nem a kifogáskeresésre, mert nem lehet mindent kizárólag egy betegségre, egy állapotra, egy igazságtalan társadalomra, egy rossz partnerre fogni örökké. Ha boldogok akarunk lenni, elsősorban nekünk kell cselekednünk...

Címkék: agy szenvelgő buta vén tyúk

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr232140275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2010.07.09. 19:59:43

hol is kezdjem... mint már oly sokszor, sok mindenben egyetértek veled, de a hangnem mint oly sokszor, most is irritál. de ennek nincs jelentősége.

először is a történetnek szerintem nem sok köze van a feminizmushoz (a linkelt cikkre gondolok). simán írhatta volna egy férfi is és a kommenteket olvasva abszolut létezik ehhez a férfipélda is. az önmagunkért való felelősségvállalás hiánya nem nem függő. bár kétségtelen, hogy a nőket talán mégis valamivel jobban érinti. mert bárhogyan is nézzük, egy a férfiak által berendezett társadalomban élünk, ahol a nők kényszerből és kényelemből egyaránt válaszhatják önállóságuk feladását. és csak halkan jegyzem meg, hogy erre valószínűleg valami genetikus hajlamunk is lehet (gyerekek miatti kiszolgáltatottság okán).

de ha most nem a cikkről beszélünk, hanem a feminizmusról, akkor egyet kell értenem, hülyeség. én pl. a legkevésbé sem szeretnék egyforma lenni, egyenrangú azonban annál inkább. és addig amíg nem szalad bele az ember egy-egy ilyen szituációba, addig nem is nagyon érdekli. és egy csomó ilyen helyzet a férfiaknak valószínűleg fel sem tűnik, de ez már csak így szokott lenni, kedvezményezett helyzetből nehéz bármilyen igazságtalanságot észrevenni. ha pedig gyakorolva az életemért én vagyok felelős elvet, szóváteszek valamit, akkor hirtelen kiderül, hogy feminista vagyok :) szóval innen a másik oldalról azért nem ennyire egyértelmű a helyzet. de én azért hiszek abban, hogyha mindenki elmondja a magáét, ügyelve a hangvételre, akkor szép lassan javul majd a helyzet. de az tényleg nem megoldás, hogy kussolunk és magunkban rágódunk.

na jó, befejezem, bár ebbe a témába mostanában többször beleszaladtam és még mindig van mondanivalóm :)

Kacagójancsi 2010.07.11. 08:45:36

Fogadjunk, hogy az én blogom is rátett egy lapáttal. Mivel már ismered a hátteremet, csak annyit tennék hozzá, meg a posztodhoz, amivel egybként semmi bajom, hogy mélyebben kell látni a problémát. Egy nő egészen más alapokkal indul, mint egy férfi. Szerintem sokunk anyának, feleségnek készül és szerintem a mai oktatás, valamint a szülők, nagyobb testvérek munkahelyi tapasztalatait, "életvidámságát" látva én legalábbis nem ítélem el azt a nőt, aki leragad "szobanövény "szinten. Mert ha nincs benne elég ambíció, márpedig szerintem egyszerűen vannak olyan emberek, nem volt egy követhető minta az életében, ami pozitív, önmegvalósító, nincsenek fölsőbb kapcsolatai, esetleg emellé még társkapcsolati problémái is vannak, esetleg saját magával sincs kibékülve-lehet, hogy sohasem fog kitörni a panelből, lehet, hogy soha nem lesz cégvezető, mert egyszerűen nincs elég energiája és akaratereje. És akkor mi van? A piacon is megveheti az uborkát, nyaralásra is tehet félre pénzt, talán kevesebb energiával is közelebb kerülhet az "önmegvalósításhoz".

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2010.07.11. 10:52:51

@Aurinkopaistaa: szerintem félreértés az, hogy az önmegvalósítás azt jelenti, hogy cégvezetőnek kell lenni. az önmegvalósítás az, amikor a benned rejlő képességeket kibontakoztatod, vágyaidat megvalósítod. ha ez egy nagy család, akkor azt, ha cégvezetés akkor azt, ha sport, akkor azt. a lényeg, hogy a saját vágyaid és képességeid szerint, ne pedig valamilyen létező, vagy feltételezett elvárás szerint. de néha jó mélyre kell magunkba nézni, hogy megtaláljuk, hogy mit is szeretnénk valójában...

abdulesmia 2010.07.11. 18:55:09

@Aurinkopaistaa & cérnácska: mindkettőtöknek igaza van. Attól, hogy valaki nem ér el csúcssikereket mondjuk a mai trendeknek megfelelő elvárások terén, hanem pl. csak egy egyszerű, de boldog életet él, amelyben és amellyel ő elégedett, máris elérte, amire vágyik. És éppen ezért nem lehet nem csak ebben a kérdésben, hanem semmilyenben általánosítani, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk. Ki-ki a maga módján és lehetőségei szerint éli meg a saját életét.

azallamenvagyok 2010.07.11. 19:13:13

@cérnácska: persze, hogy hímalakította világban élünk, viszont már egy nőnek is megvan már a választási lehetősége, és arról, ha valaki hozzámegy egy lusta, agresszív tahóhoz, arról nem a lusta agresszív tahó (vagy a társadalom tehet). a lusta agresszív tahó egy lusta agresszív tahó. pont. ha valaki ezt nem akarja észrevenni, és álmai egyenjogú hercegének szerepet akarja rákényszeríteni, az hülye:) félreértés ne essék, ilyen alapon én is sokszaor voltam hülye, beismerem:)
a gond ott van, ha a döntés-tudat erősítése (keress jobbat, légy vele következetes, annyit adj, amennyit vársz, nézd reálisan a másikat, ha lehet csiszolódni, akkor csiszolódjatok) helyett az áldozat-tudatot (minden férfi disznó, pedig én mindent megtettem, nekem több jár, de ilyen szar a világ) növelik, mint teszik azt a felvilágosultak:)

@Aurinkopaistaa: teljesen igazad van:) attól, hogy valaki alá vagy fölérendeli magát, nem kell elítélni, ha a másik féllel a jól kialakított életük érdekében teszik, az esetek (emberek) javánál talán nincs is más reális lehetőség (ebben ez dönt, a másikban amaz stb), a boldogulásban kellene segíteni az embereket, abban, hogy megtanuljanak önállóan dönteni a életükkel kapcsolatban, hogy ne társadalmi normák vagy csábító trendek szerint akarjanak egy kapcsolatban résztvenni, hanem ahogy nekik jól esik:)

@abdulesmia: igen, és pont:)

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.07.14. 14:48:17

Egy-két reakció a hozzászólásokra: Eleve szerintem valahol az az értékfeszültség frusztráló, hogy a magyar társadalom nagyon gyermekközpontú (index.hu/belfold/2010/07/01/nincs_eleg_potencialis_anya/), de ezzel párhuzamosan, ha nektek egy sikeres nőt vagy még inkább férfit kéne jellemezni, akkor a jó apa, jó férj, jó barát nem igazán fog az első tíz pontban megjelenni. Kevesen mondják azt, hogy őket a szépség, a pénz, a hatalom, a befolyás, a luxus élteti, ezzel szemben a családra, tisztességre, emberi kapcsolatokra fog hivatkozni. Ez a bevallott értékrendje, miközben látjuk, hogy egészen máshogy él, dolgozik, stb. Szerintem például az ezzel való szembesülés eggyel korábbi önismereti lépés, mint mondjuk annak felismerése, hogy harminc, negyven vagy nyolcvanéves korábban is döntési lehetőségei vannak. (Ezzel csak utalok arra, hogy nem biztos, hogy a nőnek valóban a kertes házra van szüksége... Ez inkább egy szinte már ibseni szimbóluma valami elérhetetlennek.) Tudom-e sikeresként azonosítani magam, ha családapaként panelban, két párizsi mellett adok puszit a gyerekemnek és bkv-val elmegyek dolgozni? Minden az ellen dolgozik (reklám, média, és ennek megfelelően a teljes közösség), hogy ilyenkor a kinyúlt pulcsiban sikeresnek lássam magam. (A feminizmus fentiek szerinti tévedése tehát inkább annak megerősítése, hogy a siker egy szűk és mindenkire kiterjedő értékrend szerinti megfelelést jelent.)
A blog bejegyzésben szerintem egyébként a feminizmusról semmit nem tudunk meg. Igaz, előre bemosakodott, hogy annak egy nagyobb lélegzetvételnyi dolgozat lehetne méltó tere. Szerintem a jogvédelem alapállítása nyilván az, hogy valaki segítségre szorul: lehetne jogharcos is (fight for your right!), tehát nem a szerencsétlenség elismerése, hanem ennek inkubátorban való dédelgetése lehet zsákutca. Esélyt kell adni neki segély helyett (pénzügyi, jogi, stb. értelemben). Hálót adj, ne pedig halat! A feminizmusnak szerintem ez az ága is létezik, tehát csúsztatás, hogy kizárólag áldozatokat csinál belőle. Éppen ezért én úgy érzem, hogy nem a jogvédőket, hanem egy bizonyos jogvédői magatartást kritizáltál. (A kritikával egyébként egyetértek részben azonos, részben különböző érvek alapján, viszont a tárgya nem a jogvédelem, hanem annak egyik, nem biztos, hogy általában a legjellemzőbb attitűdje.)
süti beállítások módosítása