Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgalati (8) szolgálati (3) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

szelektív hulladégyűjtés "demagóg" megközelítésben

azallamenvagyok 2009.09.17. 08:44

A probléma a rengeteg szemét, amelynek jó része külön kezelendő (veszélyes hulladék) vagy újrahasznosítható lenne. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek megjelenése üdvözletes, a megfelelő használatot és a markolós ifás városi legendát (hogy olykor egy platóra borítják az összes gyűjtő tartalmát) ne firtassuk. A lényeg, hogy mégsem működik úgy ahogy kellene. Persze mit tesz erre a felvilágosult réteg: anyázik, hogy a magyar nem megy el 100 métert (nekem 500-at kellene és én sem megyek) azért, hogy óvja a környezetét. Van egy ilyen gondunk. Van egy munkanélküliséggel való gondunk is, a recesszió, a tartós munkanélküliség reményvesztő pszichológiai hatása. És vannak ugye a közmunka próbálkozások, amiknek "alantas" jellegétől tekintsünk most el. Munka. Megélhetés.

Ha a problémáinkat megpróbáljuk a megoldási lehetőségek felől nézni, és nem csak anyázunk (nem viszik el, nem gyűjtik össze, nem akar dolgozni, nem kényszeríthető munkára), akkor látható, hogy (akár bármely közmunkánál) itt is a problémák egymásra adnak megoldási lehetőségeket.

Valamelyik dokumentum-sorozat csatornán láttam, hogy valami családi házas környéken úgy intézik a szelektív hulladékgyűjtést, hogy az ajtó elé szelektálva, rekeszes "kukában" kerül a háztartási hulladék. Amit persze egyesével szedegetnek fel a melósok, és űrítik a kukásautóba, ami szintén a szelektív gyűjtésre alkalmas kialakítású.

Tudom, hogy Magyarországon nem lehet nagyot álmodni, de ennek mégis mi lenne az akadálya?

1. Pénzbe nem kerül

- a munkaerő díja, csökkentve a segélyezési költségekkel, a tb és nyugdíjkasszákba folyó összeggel, amivel a többiek terheit enyhítjük, gyakorlatiag elhanyagolgható.

- az eszközbeszerzést kb fedezné a hulladéklerakó telepek kisebb költsége, és az üveg/papír/pet palack után bejövő kis összeg

- a háztartásokban rendszeresítendő szabványos, szolgáltató által osztott, rekeszes hulladékgyűjtő ismét nem egy nagy összeg, elékészítésével hazai műanyagipari vállalat megbízható (gazdaság élénkítése)

2. csökkenti a környezetterhelést: nem csak a hulladék mennyiségének csökkenésével, hanem anyersanyagigény mérséklésével is.

3. Munkahelyet teremt.

De mégsincs igény erre, mégis mindenki csak az akadályait nézi (ne várjuk el a tartós munkanélkülitől az alantas munka végzését, előbb a szigetes megoldásnak kellene működni, ki felelős miért, kinek mit kellene tennie), ahelyett, hogy pusztán egy kis szervezésből álló dolgot összehozzanak, ami egyszerűen csak jó és hasznos, és közérdekű.

Címkék: :( tehetetlen szenvelgő

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr961385682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gladia Delmarre 2009.09.17. 12:31:26

Nálunk a szemetes cég külön zsákot ad a petpalackoknak (külön autó is jön érte), a kupakokat meg külön gyűjtöm, mert pl. az oviban összegyűjtik, és egy vállalkozó pénz fejében átveszi (gondolom, feldolgozza, újra hasznosítja). Ill. a szerves hulladékra is lehet kérni külön zsákot (azt mondjuk be kell vinni a telepre, szóval sztem nem sokan igénylik:(), de nekünk van itthon komposztáló, szóval nem kell.
A szomorú (és egyben felháborító) az, h kb. 1 km-re volt szelektív blokk, de az összes építkezős cég szép lassan oda hordta a sittet köré, meg mindenféle szemetet, szóval 1 év után megszüntették:(
Most a 4 km-re lévő konténerekhez hordom a cuccot, de nekem megéri, a lelkiismeretem ezt diktálja. Én megteszem, amit megtehetek.
Éltem Németországban egy darabig, és ott ennek teljesen kulturált formája van. Még a barna és zöld üvegeket is külön kellett szelektálni, de a lényeg, h minden nagyobb lakótelepen úgy voltak elhelyezve ezek a blokkok, h max. kb 200m-t kellett elgyalogolni. A műanyagokat is kellett szelektálni, de már nem emlékszem, hogyan, és sok helyen volt még ruha és cipő gyűjtő is.
Ez a szelektív otthoni kuka jó ötlet egyébként, a sárga-kék áruházban láttam is ilyesmit, nem foglal nagy helyet, így kisebb lakásokban is elfér(ne). Na igen, hát bele kéne invesztálni egy ezrest, ez sokaknak fáj:/
Azt hiszem, ez az illetékeseknek sem igazán fontos, néhány hónapig voltak a tv-ben szelektívgyűjtős hírdetések, de aztán semmi. Ezt folyamatosan kéne nyomni, sokkoló képekkel is akár, illetve már az óvodákban is elkezdeni az erre való nevelést (az ovis meg otthon megkérdezi, miért nincs nekünk ilyen kukánk, mint az oviban?).

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.17. 15:34:25

nekem pedig semmi esélyem szelektív gyűjtésre. azaz gyűjthetem szelektíven, tudom (látom), hogy minden egybe megy.
azt hiszem ez még kicsit odébb van. és persze szokás szerint ezt is a fejekben kellene először rendberakni.
nem irigylem az utódokat :)

Országelhagyó 2009.09.18. 15:45:35

Egy magyarországi kisebb városkában élünk. Sokan hülyének néznek, de mégis mindig a két fiunkkal megyünk a szelektív hulladékgyűjtőhöz, mert a papírt, meg a pet-et mindig elvisszük. Mióta az Anyósomékhoz költöztünk, azóta kissé többet kell vinni, de megtesszük. A gond az, hogy a mögöttünk élő néni hetente égeti a műanyagot. Mérgezi a környezetét, összebüdösít mindet, fojtogató bűz árad olyankor a környéken. De nem is akarja meghallani, hogy amit tesz, az mennyire nagy gond. De csak pufogunk magunkban, és bízunk benne, hogy egyszer mégiscsak történik majd valami változás.
Szerintem azzal lehetne az embereket rávenni a szelektív gyűjtésre, ha azoknak, akik így gyűjtenek kedvezményt adnának a szemétszállítási díjból. Így lehetne ösztönözni a jó népet, és még a környezetünk is meghálálná...

Kendan 2009.09.22. 11:13:12

Indonéziában találtak rá nagyon okos megoldást, persze pénzbe kerül (ismeretterjesztőn láttam):
a szelektíven gyűjthető szemétért díjat fizetnek, nem is keveset, amiből családok százai (ezrei?) élnek meg. Az ember csak kiteszi a szemetet, a "guberáló" - jobb szó híján - pedig összeszedi, leadja, és pénzt kap érte. Gazdag nem lesz, de nem nyomorog.

Kendan 2009.09.22. 11:15:43

@Országelhagyó: fel kell jelenteni a nénit, a közterület felügyeletnél. Amit csinál nemcsak büdös de kifejezetten káros az egészségre. Biztos vagyok benne hogy tiltva vagyon. Esetleg meg is lehet kérdezni az önkormányzatnál. 1-2 büntetés elveszi a kedvét majd.
süti beállítások módosítása