Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgálati (3) szolgalati (8) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

Kapcsolatépítés - 4. Álmaink

azallamenvagyok 2010.03.28. 15:36

A pénteki folytatása.
A gyakorlatban fel kell nőni érzelmileg. Tisztázni önmagunkban, hogy van-e szükségünk másra vagy nincs. Ha szükségünk van, mire van szükségünk, és mik a megvalósítható dolgok. El lehet álmodozni 450km-re levő, megértő, internetes szeretőkről, de nincs értelme. Sőt, általában üzen is valamit az, ha minimum 200km-re vannak azok, akikkel kijövünk. Nem, nem balszerencse, hanem balfékség. Hogy valószínűleg van bennünk egy korlát, ami a potenciálisan megvalósítható dolgokat inkább távol tartja. Ezeregy ilyen tünet van: amikor megijedünk a másik komoly szándékától, ha könnyen csalódunk, ha könnyen leszünk féltékenyek, ha szemétnek látjuk a másik nem képviselőit. Tegyünk előbb magunkban rendet. Erre három megoldás van: gyakorolni, gyakorolni vagy gyakorolni. A gyakorlatokból pedig tanulni.
Nem árt, ha helyre tesszük az agyunkat. Felejtsük el a tinikori nagy álmokat, ha jó társak szeretnénk lenni, vonatkoztassunk el az álombéli külsőségektől, a meséktől: ne akarjunk a szegényember legkisebb, hős fiának szerepében élni, ne akarjunk királylányok lenni. Vegyük inkább észre az ilyen mesék mögötti űrt: a szépség, a pénz, a tartás, az egzisztencia csak egy színes buborék, melyről nem tudhatod, milyen gázt tartalmaz. Az viszont tény, hogy az, akinek nem kell gondolkodnia, aggódnia, az nem lesz olyan megértő sem... (persze ízlések és pofonok).

A gyakorlati rész egy nagyon szép pontja a Micsoda Nő c. film megvetése, ami két generációnyi elvált nőt kísért pityeregésig az üres ágyban. Tényleg aranyos sztori, de mi történik valójában? Mit tesz a férfi és a nő a kapcsolatért? Semmit. A férfinak pénze van, és simán, minden többlet erőbedobás nélkül megad a nőnek minden fényűzést. A nő erre ráharap, meg élvezi.
Az egész filmben ennyi történik, és senki nem tesz semmit. Összehasonlításképpen, jóval nagyobb feladat felhajtani 2.000 Forintból egy üveg pezsgőt, fürdőgolyót, gyertyát, majd megcsinálni időre a fürdőt, mint szólni a szálloda igazgatójának, hogy foglalkozzon a nővel, vagy felhívni a titkárnőnket, hogy rendeljen már egy baszott csokor rózsát ("Nem, az ár nem számít").
De ugyanígy egy nőben is becsülendő, ha tud tenni azért, hogy történjen vele valami, hogy haladjon a kapcsolat, hogy kedveskedjen a másiknak, és nem csak a pinájáért, két szép szeméért kell szeretni. Vagy a még rosszabb eset: azért a kegyért, hogy jelen van az életünkben (ez elég általános).
Ez a film persze egy szép mese, kutya nem veszi komolyan, de ezeregy apróság van, amivel az álmodozás sötét felhőként telepedhet az ember lelkére, vagy elronthat egy kapcsolatot. Tisztában kell lenni magunkkal, vállalni a szerepeinket, a döntéseinket, a szabadásgot önmagunkban meglelni. Ha szende kislány vagy, nem kell megjátszani a felszabadul picsát, nem kel erőltetni a rosszkislány szerepet, mert csak szánalmas leszel tőle. Úgyis lebuksz, ha a faszozás meg töközés meg kemény picsogás után a szexualitás gyönyöreire nincs jobb kifejezésed (talán az érzelmeidben sem), mint hogy "megtörténtek a dolgok". Legyél inkább önmagad. Ha bizonyos érzéseket nem tudsz elnyomni, és minduntalan fájnak, amikor szembemész velük, akkor fogadd el őket. Tanuld meg magadat, hogy neked mi a jó, és tanuld meg magad kívülről is látni, kerüld az egoizmus önmagában fetrengő züllöttségét.
Kerüld a kettős mércét: az önkeresésben való tobzódással mások ignorálását, azt a manapság oly divatos kettősséget, miszerint az ember egyidőben mondja, cselekszi, érezteti, hogy "nekem ez jár, mert én ilyen vagyok", és azt, hogy "tőlem ezt nem várhatja el senki, én ilyen vagyok". Tessék másokat is figyelembe venni.

Ne félj álmodni, de tanulj meg álmodni! Álmodj olyat, ami megvalósítható, és valósítsd meg. De ne kergess délibábokat! Vizsgáld felül, ha kell, és ne félj feladni, ha túlzottnak minősül, keress újat, hisz a megvalósult álmok aranyozzák be az életet. Nincs ebben semmi új, semmi különös, kicsiben olyan ez, mint amikor az ember megtanulja, hogy külsőre mi az ő súlycsoportja. Kudarc? Önbecsülés hiánya? A fenét, csak nincs értelme álmodni, ha nem tudjuk őket a földön, a nagy valóságban megélni. Ha szerencsénk van, jöhet jobb, amit annak rendje, s módja szerint értékelnünk kell, de efféle remények táplálása csak megkeseríti a mindennapokat.
Nőj fel érzelmileg, hagyd el a gyermeteg vágyálmokat, a fölösleges problémázásokat, azokat az általánosításokat, amelyek megvédenek a felnőtté válástól. Kerüld a felszínes ítéleteket, ne nézz fel a csillogó bálkirálynőre, bármennyire is kecses, elegáns. Ne nézz le másokat, az csak egy önámítás, ami arra való, hogy erősítsd magadat. De ne akarj erős lenni. Társ és ember légy, az erő, a megvalósított külső ideálok üresek...

Címkék: kapcsolatépítés bölcs bagoly a házasságról

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr621870139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hillary 2010.03.29. 11:51:35

Az említett film a maga limonádé kategóriájában nagyon jó,nem utolsó sorban a főszereplők miatt, bár a fajsúlyosabbak a kedvenceim.Azonban a kis utcanő s dúsgazdag partnere igazán szerelembe esnek, ami a hölgyet arra készteti, hogy sértettségében ott hagyjon minden hosszútávra is felajánlott jólétet, és ezentúl tisztességes munkával keresse a kenyerét.A sármos úr pedig eredetileg is látott különleges fantáziát partnerében, de igazán a lány önérzetes távozása bizonyította számára, hogy megérzése nem csalta meg.Még valami, mindketten végig őszinték voltak egymáshoz, szóval a limonádé tanulságai, ha mégoly könnyen levonhatók, azért figyelemre méltóak és így tejszínhabban könnyebben ehető.:)

*Coffos* 2010.03.29. 14:07:12

"a szépség, a pénz, a tartás, az egzisztencia csak egy színes buborék, melyről nem tudhatod, milyen gázt tartalmaz. "

Ezt, hogy érted? Mire gondolsz konkrétan? Példákkal légyszi, kösz:)

azallamenvagyok 2010.03.29. 14:18:14

@*Coffos*: kirúghatnak munkából, el kell adni az autót, megbetegedhet a gyerek, ha eddig a másikkal túl sokat nyomott a kapcsolatban az, hogy autóval hurcolászott, vagy az, hogy volt pénz a wellness hétvégére, nyaralásra, akkor ennek elveszítésével veszhet a kapcsolat is

a skizotéria blogon olvastam a legszélsőségesebb és legszomorúbb példát erre: apu összeomlott a gyerek pszichés zavarainak kiderülésekor, mert összetörtek az álmai, és "elmenekült" a családjától

de ott van bármelyik válás, ami arról szól, hogy szimplán jobbra cserélik a megunt régit...

*Coffos* 2010.03.30. 09:04:22

@azallamenvagyok: ok, értem.

"akkor ennek elveszítésével veszhet a kapcsolat is"

Ilyenis van - láttam, csak akkor azt nem értem, mi tartotta őket össze(?) De ez inkább költői kérdés...
Nem jobb az olyan kapcsolat, ami belülről fonódik össze, nem pedig a külső dolgok fonják együvé őket?
Na mindegy, csak morfondíroztam:)
süti beállítások módosítása