Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgalati (8) szolgálati (3) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

Kapcsolatépítés - 3. Önkeresés

azallamenvagyok 2010.03.26. 08:14

A szeretet és a harag lecsupaszított, közhelyes elemezgetései után rátérek az egyénre, mint az emberi kapcsolatok legofontosabb tényezőjére.

Ezeknek a gondolatoknak az indítója az a kérdés volt, hogy mégis milyen lehet a normális nő, mert az abnormalitás elrettentő példáival tele van a világ. Az egyén milyenségének meghatározó szerepe van a kapcsolatai során, szóval mindenféleképpen a posztsorozatba illő erről elmélkedni.

Le kell szögeznem: nem hiszek normális nő vagy normális férfi önálló létezésében. Normális emberében már igen. Mivel normális partner csak egy normális kapcsolatban lehet az ember, a milyenségének meghatározását a kapcsolathoz való hozzáállása határozza meg. Akár házasság, akár az udvarlás időszaka, akár együttélés, akár kapcsolat nélküliség az állapot. A kapcsolatban viszont ketten vagyunk (akár egy nem létezővel is), a kapcsolat milyensége 50%-ban a másikon múlik, a két ember által létrehozott rendszer generálhat olyan öngerjesztő folyamatokat, ami szinte kontrollálhatatlanul torzíthatja az ember szerepét is.

A normális társ mindenekelőtt normális ember, aki elkötelezi magát párkapcsolati vágyai mellett. Ezek mind döntések, melyeknek meghozatala során figyelembe kell venni saját képességeinket, igyekezve kompenzálni őket. Következetesség, korrektség, tisztelet - ez a három alappillér ami két ember kapcsolatát tarthatja.

A számomra normális eset a normális nővé/férfivá válásban:

Először az alapvető döntés, hogy idővel házasságban (élettársi viszonyban, blabla) szeretnénk élni. A második döntés a vágyott szerepkörrel kapcsolatos, ez a mai sztenderd szerint ugye az egyenlő szereposztás, egy olyan kéttagú közösség, ahol a felek egyenlőek. Ha ezt felismertük, törekedni kell az egyenlőségre törekvő látásmódra a világgal szemben, hisz a leendő választottunk is ennek a kívülálló világnak a része valahol. Az egyenlőséggel rájövünk, hogy rugalmasnak kell lennünk, ez a következő nagy lépés, hiszen ahogy mi is elvárunk bizonyos szintű alkalmazkodást magunkhoz, ugyanúgy meg kell adnunk ezt másnak is. Ezzel együtt felismerendő, hogy a párkapcsolattal, a párunkkal kapcsolatos vágyainknak is engednünk kell mozgásteret, hiszen az élet annyiféle lehet, tele változással, így változhatunk mi is, a másik is, az életkörülményeink is. Nyitottnak kell lennünk a változás felé, hogy majd meg tudjunk küzdeni vele, hogy a biztonságosnak vélt helyzetben is változtatni tudjunk: hiszen ezt szeretnénk, nem? Holtomiglan, holtodiglan... És nincs olyan, hogy egy huszonévesen megélt állapot konzerválódjon 40-50-60 évre. Együtt kell tudnunk működni egy másik emberrel, fel kell ismernünk a közös célokat, tudni bízni és bizalmat kiérdemelni. Nem kérni többet, mint amennyit mi tudni adunk, és majd a rugalmasság, a kölcsönös alkalmazkodókészség eldönti, hogy működik-e.

Késznek kell lennünk segíteni ezt az együttműködést, és be kell tudnunk fogadni a másik segítségét is. Legyünk tisztában a határainkkal, és ne akarjunk többet, mint amire képesek vagyunk (önmegvalósítás posványában tengődő anyukák jellemző karácsonyi hibája, hogy olyan karácsonyt akarnak a gyermekeiknek adni, mint amilyet ők kaptak, aztán félúton kifinganak lelkileg). A határok átlépésének megelőzése a mi feladatunk, nem a másiké. Nem várhatjuk el tőle, hogy ez magától menjen neki, hanem segíteni kell abban, hogy ez ne történjen meg.
Szeretnünk kell a másikban az embert, tisztelnünk legvégső esetben is egy minimális szinten, tudjuk, hogy mi se akarunk szemétté válni, ahogy magunknak is elvárjuk ezt. Be kell látni, hogy lesz olyan helyzet, ahol erre lesz szükség: amikor összetörtnek érezzük a célokat, ámításnak az életet, elveszettnek a bizalmat. Erre az alapvető nyitottságra szükség lesz akkor, és a közösen átélt szép pillanatok emlékéből kell építeni az újabb pozitív elhatározásokat.

Ha ezzel megvagyunk magunkban, kezdhetjük magunkra építeni az alapvető szerepeket, az általunk normálisnak vélt sztereotípiák, sztenderdek, tapasztalatok alapján: a nemi identitást elhelyezni benne, a házimunkára, munkára való hajlamot, a romantikát vagy a hidegséget.

Aztán már "csak" találnunk kell valakit, aki ebben az építkezésben segít, akit segíteni lehet, és a további rétegeket közösen, a már kialakított rugalmassággal tudjuk tovább építeni. Akitől elvárjuk, hogy segítsen a normális kapcsolat építésében, hogy partner legyen benne.

És itt válunk férfivá vagy nővé, a kölcsönösen kialakított szerepkörrel, hiszen a negatív sztereotípiáknak megfelelő szélsőségek is vezethetnek működőképes, mindkét fél számára előnyös kapcsolathoz (papucsság vagy ellenkezője). Elhelyezzük a kapcsolatban nemi identitásunkat, a szerepköröket, az egzisztenciánkat a kapcsolaton belül egymás képességeinek megfelelően. De mindenekelőtt emberként kell szeretnünk egymást, hiszen a szerepek oly ingatagok, ki tudja mikor következik be a késői élvhajhászás időszak, és melyik félnél, ki tudja milyen betegségek, tragédiák zúzhatják porrá a kényelmes és kielégítő (boldogító) szerepköröket. A kapcsolattal pont az a célunk, pont az a házasság eszméjének a lénye, hogy mindig, minden rosszban együtt maradjunk.

Ezért nem jó, ha nő és férfi akar lenni az ember, ha a nőiességének vagy a férfiasságának, a társadalmi helyzetének kielégülését keresi a kapcsolatban. A szerepeket segítségül lehet (kell) hívni a kapcsolathoz szükséges feladatok (mindennapi teendők, döntések, szex, közös vélemény kialakítása) felosztásában, ez a társadalmi rend, berögzülés segítsége az embernek. De nem ez az elsődleges, hanem a kapcsolat, és benne a két személy. A pillanatnyi, életkortól, stádiumtól függő érzelmek, vágyak, feladatok mind csak élethelyzetek, de a kapcsolatot nem egy élethelyzetre, hanem egy életre kell(ene) kialakítani.

(Persze aki görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy neki járnak dolgok, mert nő/férfi, az felejtse el az egészet, nem éri meg elgondolkodnia (sem).)

Folyt. köv. hétfőn.

Címkék: kapcsolatépítés bölcs bagoly a házasságról

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr671863557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pizs (törölt) 2010.03.26. 08:30:50

Szerintem akkor normális egy nő, vagy egy férfi, egy kapcsolat, ha egymásra oda figyelnek, nem önző, alkalmazkodik jó irányban, mindent együtt alapon, ha szereti, ha vele akarja az életét összekötni hosszú távra. Sokan nem tudják milyen is egy normális kapcsolat... Hibákat keres és talál a másikban, állandóan kritizál stb. stb. Egy normális nő, nem hisztizik nap mint nap minden marhaságért, egy normális férfi ápolja a kapcsolatát... és még elmélkedhetnénk nagyon sokat erről a támáról! :) Teljesen mindegy hány éves korú emberekről beszélünk. Azért a nő az maradjon nő, a férfi meg férfi... de más dolgok is kellenek ehhez.

hillary 2010.03.26. 10:20:10

Szerintem nincs is feleséged :))))), attól még nagyon jól látod.

azallamenvagyok 2010.03.26. 10:37:40

@hillary: hm, ne hívd ki magad ellen a sorsot:)

Nancy Botwin 2010.03.26. 11:00:37

amúgy pszichiáter vagy?:)

azallamenvagyok 2010.03.26. 11:02:56

@Nancy Botwin: ennyi kérdés után már azt sem tudom, hogy létezek-e:) amúgy nem, se pszichiáter, se szipológus

azallamenvagyok 2010.03.26. 11:13:17

@Nancy Botwin: mérnök, aki majdnem sok minden más lett:)

Nancy Botwin 2010.03.26. 11:25:49

@azallamenvagyok: pedig a következő tippen a pornósztár lett volna :))

azallamenvagyok 2010.03.26. 11:30:47

@Nancy Botwin: akkor már csak az a kérdés, hogy milyen válasznak örültél volna legjobban? :)

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2010.03.29. 11:04:03

Ez annyira kompakt iromány, hogy nem is tudok mit hozzátenni. Talán csak annyit, hogy ahhoz, hogy "normális" nő/férfi legyen az emberből meg kell járni az érzelmi poklot is. És a megélt élmények alapján el tudod dönteni, hogy mi az, ami nem kell és ennek fényében, hogy mi az, ami igen. Mellesleg csak a pokol után tudod értékelni a normális társat.
süti beállítások módosítása