Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgálati (3) szolgalati (8) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

Önök hogyan készítik a rántottát? - golbortzsag

azallamenvagyok 2009.10.12. 11:21

Ez egy rántottás poszt lesz, kizárólag saját tartalommal. Informatív és szórakoztató, sok zabálással és esetileg édességekkel. Sokat reggeliznek? Reggeliznek egyáltalán? Tartanak külön reggeliző teáskészletet vagy csak a parizer van külön polcon a hűtőben?

A reggeli készítést semmi sem indokolja béna, de sokan azt hiszik jó nekik ilyeneket enni, az álmosság miatt még messze nem éhes az ember. Szüleim hosszú éveken át hiába traktáltak a reggeli művészetének elsajátításával, sokáig hittem, hogy tökéletesen alkalmas a párizsis virsli paprikával, paradicsommal vagy egy májpástétom ropogós kiflire kenve. Aztán idővel - elmerülve más kultúrák étkezési szokásaiban és a dietetika tudományában - rájöttem, hogy a legfőbb étkezés a reggeli, nem érhetem be két darab zsömlével. Rá kellett eszmélnem, hogy a reggeli közel sem olyan egyszerű étkezés, mint amilyen az általam ismert a magyar háztartások nagy részében. A reggeli lakoma, nem holmi gyors, telhetetlen gyomortelítés, hanem az ízlésesen tálalt sokszínű étkek kis mennyiségű kavalkádjának kell lennie.

Természetesen szükséges a pékáru hozzá, tojás, húsféle, ebből javasolt egy előző este vékonyra vágott konc, zöldség, mustár, majonéz. Ez kell, nincs olyan, hogy ízlés szerint, én tudom. Fogyasztásához érdemes inget venni, álmosságunk könnyen előidézhet baleseteket, de egy jó minőségű puplinból könnyen kimosható akár a legmakacsabb kolbászszínezék is.

Mivel nagy tisztelője vagyok a tradícionális magyar konyhának, a legelemibb reggelinekvaló ételnek a tojásrántottát tartom, körítve mindenféle gusztusos aprósággal.

A rántottánál (is) legfontosabbak a hozzávalók. Ezeket mindig nagy műgonddal válogatom ki, sajnos a magyarok ebben is kicsit elmaradottak. Hagyományos lustaságuknak és  a katasztrofális konyhaművészeti tanácsadásoknak köszönhetően a lehető legritkább esetben készül ízletes és emészthető étel. Az ételekehez való italválasztást ne is említsem, hiszen a magyar ragaszkodik a borhoz az ételek mellé, annak ellenére, hogy egy üveg sör, vagy a csapvíz sokkal megfelelőbb lenne. A 100%-os naranycslevek bűvkörében él a nemzet, és bele se gondol, hogy gasztronómiailag és egészségügyileg is jót tesznek-e ezek. Sok közül az egyik szent küldetésemnek tartom a klórozott csapvíz köztudatba való visszatérítését. Tisztasága a folyamatosan zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően a palackozott ásványvizekével megegyező. Használatával kevesebb hulladék palackkal terheljük a környezetet, és a természetes körforgás részesei leszünk. Az ásványvíztározók kiaknázása olyan, mint az olajbányászat: nem tarthat örökké, és évmilliókba telik, mire Földanyánk regenerálja önmagát.

A kolbászos-gombás rántottát is konzerv gombából készítem, a piaci gombák, különösen őszi időben ki vannak téve a penészesedés veszélyének, a penészgombák pedig toxinokat termelnek. Egy ősi berögzülés, egy ártalmas hagyomány, amely a mai napig trend, hogy ki kell mennünk a piacra a minőségi áruért. A piac a szmogos városban van, tülekednek az emberek, privát szféránkba hatolva növelik a stresszérzetünket, bűz van, és pár méterre tőlünk ipari mennyiségű áru rothad. És mindennek miért teszi ki magát a lelkes amatőr? Hogy billeghessen kicsit a kosárkájával, és végül silány minőségű, indokolatlanul drága, bizonytalan eredetű gombával távozzon. Helyette tökéletes a kínai konzerv. Haladóknak az üvegest ajánlom, ugyanis egy reform háztartásban nincs konzervnyitó. A világ második legfölöslegesebb konyhai eszköze ez.

Kolbászból illik otthon tartani legalább két szálat, ha van megbízható kolbász-forrása, például legközelebbi illegális húsfeldolgozóban dolgozó bácsikánk. Természetes és gyors, erősíti az immunrendszert, a bél lehúzási lehetőségei miatt kell csak alaposan szemrevételeznünk vásárlás előtt. Kóstolás a konzerv csemege uborkával varázslatos élmény. És Önök szerint?

Hozzávalók:

- 2 testes szál, thai gyöngytyúk trágyáján nevelt zöldhagyma

- 4 db madjar tyúktojás

- zsiradék, ízlés szerint

- löttyedt hímvesszű hosszúságú kolbász

- kínai gombakonzerv (üveges)

- pirospaprika, friss petrezselyemzöldje a díszítéshez

- fokhagymapor, só az ízesítéshez

A tojást félig felverem, közben a kolbászkarikákat ízlésesre pirítom, mellé a gomba, só, fokhagymapor a tojás mellé, majd beleöttyintgetem, megakavargatom, és díszítve tálalom. Az egyéb kiegészítőket mellé teszem, a tv távirányítót bársonycsomagolásba helyezem. Önök tévéznek reggeli közben?

Reggeli előtt ildomos egy apró, de duci pohárka pálinkát is elfogyasztani, majd az étkezés végeztével egy pohár olcsó sör fogyasztása is ajánlott, különösen közösségi közlekedést és/vagy liftet használóknak. A magyarok - mind mondtam - rendkívül berögzültek, tessék csak letenni a narancsléről, és a műzliről. **

Ez egy viccnek szánt*, értelmetlen, modoros írásróbálkozás, kizárólag a fantázia szüleménye, bárminemű hasonlóság a véletlen műve lehet, a szerzőktől távol áll bárkinek a megítélése, kifigurázása.

* updated: 2009.10.12. 12:11

** udpated: 2009.10.12. 12:24.

Címkék: internet reggel csipke

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr441439535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.12. 11:56:49

Tudod ki sütöget reggel....
Még most sem ébredtem fel igazán, pedig már elvittük a gyereket a kicsivel a zuhogó esőben iskolába, utána bevásárlás, aztán kenyérsütő bepakolás, mosás, ruha hajtogatás, miegyéb. A boltban a gyerkőcnek korpás kiflit akartam venni, azt kért, de csak kukoricás volt, sajnos hazafelé nem majszolhatta az eső miatt, hozzá baracklevet kért. Én meg kifli és egy pohár tej.
Nem sütögetek, reggel senki nem eszi meg.

Amúgy, ha már rántotta, én simán szeretem, kolbász, szalonna, gomba stb nélkül, esetleg néha hagymával, de egy kicsi tejet mindig teszek bele.

2009.10.12. 12:09:31

Végülis ez a poszt akkor csak vicc, ugye?

Majonéz, zsíros hús, fokhagymapor, stb. mint az egészséges reggeli részei: ez csak vicc lehet. Annak jó..

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.12. 12:17:53

@i: Ráadásul jó fokhagymásan elmész melózni :D

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2009.10.12. 12:33:52

Nálam a kínai gombánál lettél gyanús... Én múltkor sikítva dobtam el a boltban, amikor elolvastam honnan származik :-) (nem, nem vagyok fajgyülölő, de azért már nehogymá Kínából hozzassuk a gombát, na...)
Egyébként jó kis írás ez a részben képzelet-szüleménye!

Gladia Delmarre 2009.10.12. 12:54:56

Eh, kolbászos-gombás tojásrántotta nekem tuti behányás:o Ha már rántotta, szeretem érezni a tojás ízét, szóval vajon kis újhagyma, tojás rá, és leheletnyi cheddar a végén:) nyammm. de nálunk is esti kaja ez, reggelire magot eszünk, csak semmi túlzás kérem!:DDD

Gladia Delmarre 2009.10.12. 12:55:59

@nyarifecske: kínai gombák finomak egyébként, mondjuk én szárítottat veszek, a konzerv ehetetlen és mellékíze van:o

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.12. 13:10:24

@azallamenvagyok: miattam nem kellett volna, értettem, csak hozzáfűztem amolyan megjegyzésként, amit hozzáfűztem :)
Mindenesetre, megkívántam egy kis rántottát :D

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2009.10.12. 13:20:38

@Gladia Delmarre: Nem próbáltam a konzervet. Helyette cseh gombát vettem :-)

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.12. 13:28:21

@nyarifecske: A legjobb a lidl-s, de csak mert Gianni ajánlja :D

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.12. 15:11:48

@nyarifecske: Én inkább a konzervet kérem :D Úgyhogy ezen nem veszünk össze :)

Lema (törölt) 2009.10.12. 17:56:54

Apróra vágott vöröshagyma, szalonna vagy kolbász, só. Elkészülte után, bors és pirospaprika.
Vacsorára szoktam enni, reggelire nehéz lenne a gyomromnak.
Hétköznap reggeleken munkába indulásig még nem vagyok éhes, munkahelyen pedig a monitor előtt eszem. Szóval nem adok túl sokat a reggelizésre, pedig tudom, hogy a nap legfontosabb étkezése.

azallamenvagyok 2009.10.12. 18:46:32

aranyosak vagytok, komolyan:)
színvonaltalan (de felkapott) blogokat nem olvastok? ;-)

Kolbi 2009.10.12. 19:31:55

"És Önök szerint?"

Elég nagy biztonsággal kalauzol a paródia tárgyához... :-)

Titkos vallomás: nekem az az oldal is könyvjelzőzött.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.12. 22:55:07

Jómagam a reggelit cukortalan, tejtelen és tejszíntelen presszókávéval váltom ki.

Elég szofisztikált? ;-))

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.11.11. 15:06:44

olvasgatom a bejegyzéseid, tetszenek, nem állhatom meg, hogy ne dícsérjelek. Ez is jó lett (amágy én malackáékat is olvasom, többnyire tetszik, mondjuk főleg a halas dolgok).
Mostanában sokszor rámtör a tojásrántotta süthetnék, sajnos esténként, főleg kolbásszal, csípős paprikával.

Béci a Nagy 2009.11.15. 23:42:40

Amikor kész a rántotta, megszórom egy kis őrölt paprikával majd egy kevés (fél doboz :))tejfölt teszek rá.
Szerintem így a legfinomabb.

Dee L'hemaa 2009.11.18. 13:52:49

@Gladia Delmarre: Ezt az Üvegtigris óta tudjuk;)
süti beállítások módosítása