Ez egy rántottás poszt lesz, kizárólag saját tartalommal. Informatív és szórakoztató, sok zabálással és esetileg édességekkel. Sokat reggeliznek? Reggeliznek egyáltalán? Tartanak külön reggeliző teáskészletet vagy csak a parizer van külön polcon a hűtőben?
A reggeli készítést semmi sem indokolja béna, de sokan azt hiszik jó nekik ilyeneket enni, az álmosság miatt még messze nem éhes az ember. Szüleim hosszú éveken át hiába traktáltak a reggeli művészetének elsajátításával, sokáig hittem, hogy tökéletesen alkalmas a párizsis virsli paprikával, paradicsommal vagy egy májpástétom ropogós kiflire kenve. Aztán idővel - elmerülve más kultúrák étkezési szokásaiban és a dietetika tudományában - rájöttem, hogy a legfőbb étkezés a reggeli, nem érhetem be két darab zsömlével. Rá kellett eszmélnem, hogy a reggeli közel sem olyan egyszerű étkezés, mint amilyen az általam ismert a magyar háztartások nagy részében. A reggeli lakoma, nem holmi gyors, telhetetlen gyomortelítés, hanem az ízlésesen tálalt sokszínű étkek kis mennyiségű kavalkádjának kell lennie.
Természetesen szükséges a pékáru hozzá, tojás, húsféle, ebből javasolt egy előző este vékonyra vágott konc, zöldség, mustár, majonéz. Ez kell, nincs olyan, hogy ízlés szerint, én tudom. Fogyasztásához érdemes inget venni, álmosságunk könnyen előidézhet baleseteket, de egy jó minőségű puplinból könnyen kimosható akár a legmakacsabb kolbászszínezék is.
Mivel nagy tisztelője vagyok a tradícionális magyar konyhának, a legelemibb reggelinekvaló ételnek a tojásrántottát tartom, körítve mindenféle gusztusos aprósággal.
A rántottánál (is) legfontosabbak a hozzávalók. Ezeket mindig nagy műgonddal válogatom ki, sajnos a magyarok ebben is kicsit elmaradottak. Hagyományos lustaságuknak és a katasztrofális konyhaművészeti tanácsadásoknak köszönhetően a lehető legritkább esetben készül ízletes és emészthető étel. Az ételekehez való italválasztást ne is említsem, hiszen a magyar ragaszkodik a borhoz az ételek mellé, annak ellenére, hogy egy üveg sör, vagy a csapvíz sokkal megfelelőbb lenne. A 100%-os naranycslevek bűvkörében él a nemzet, és bele se gondol, hogy gasztronómiailag és egészségügyileg is jót tesznek-e ezek. Sok közül az egyik szent küldetésemnek tartom a klórozott csapvíz köztudatba való visszatérítését. Tisztasága a folyamatosan zajló technológiai fejlődésnek köszönhetően a palackozott ásványvizekével megegyező. Használatával kevesebb hulladék palackkal terheljük a környezetet, és a természetes körforgás részesei leszünk. Az ásványvíztározók kiaknázása olyan, mint az olajbányászat: nem tarthat örökké, és évmilliókba telik, mire Földanyánk regenerálja önmagát.
A kolbászos-gombás rántottát is konzerv gombából készítem, a piaci gombák, különösen őszi időben ki vannak téve a penészesedés veszélyének, a penészgombák pedig toxinokat termelnek. Egy ősi berögzülés, egy ártalmas hagyomány, amely a mai napig trend, hogy ki kell mennünk a piacra a minőségi áruért. A piac a szmogos városban van, tülekednek az emberek, privát szféránkba hatolva növelik a stresszérzetünket, bűz van, és pár méterre tőlünk ipari mennyiségű áru rothad. És mindennek miért teszi ki magát a lelkes amatőr? Hogy billeghessen kicsit a kosárkájával, és végül silány minőségű, indokolatlanul drága, bizonytalan eredetű gombával távozzon. Helyette tökéletes a kínai konzerv. Haladóknak az üvegest ajánlom, ugyanis egy reform háztartásban nincs konzervnyitó. A világ második legfölöslegesebb konyhai eszköze ez.
Kolbászból illik otthon tartani legalább két szálat, ha van megbízható kolbász-forrása, például legközelebbi illegális húsfeldolgozóban dolgozó bácsikánk. Természetes és gyors, erősíti az immunrendszert, a bél lehúzási lehetőségei miatt kell csak alaposan szemrevételeznünk vásárlás előtt. Kóstolás a konzerv csemege uborkával varázslatos élmény. És Önök szerint?
Hozzávalók:
- 2 testes szál, thai gyöngytyúk trágyáján nevelt zöldhagyma
- 4 db madjar tyúktojás
- zsiradék, ízlés szerint
- löttyedt hímvesszű hosszúságú kolbász
- kínai gombakonzerv (üveges)
- pirospaprika, friss petrezselyemzöldje a díszítéshez
- fokhagymapor, só az ízesítéshez
A tojást félig felverem, közben a kolbászkarikákat ízlésesre pirítom, mellé a gomba, só, fokhagymapor a tojás mellé, majd beleöttyintgetem, megakavargatom, és díszítve tálalom. Az egyéb kiegészítőket mellé teszem, a tv távirányítót bársonycsomagolásba helyezem. Önök tévéznek reggeli közben?
Reggeli előtt ildomos egy apró, de duci pohárka pálinkát is elfogyasztani, majd az étkezés végeztével egy pohár olcsó sör fogyasztása is ajánlott, különösen közösségi közlekedést és/vagy liftet használóknak. A magyarok - mind mondtam - rendkívül berögzültek, tessék csak letenni a narancsléről, és a műzliről. **
Ez egy viccnek szánt*, értelmetlen, modoros írásróbálkozás, kizárólag a fantázia szüleménye, bárminemű hasonlóság a véletlen műve lehet, a szerzőktől távol áll bárkinek a megítélése, kifigurázása.
* updated: 2009.10.12. 12:11
** udpated: 2009.10.12. 12:24.