Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgálati (3) szolgalati (8) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

Nyílt levél

azallamenvagyok 2009.09.08. 05:44

Tisztelt Ügyvezető Igazgató Úr!

Mint a blog.hu rendszeres használója és az Index rendszeres olvasója fordulok Önhöz, az esetleges kellemetlenségek elkerülése miatt anonim módon.

Egy 2009.09.07.-én megjelent cikk bizonyos pontjainak sértő mivoltára szeretném felhívni a figyelmét. A cikkben szereplő következő két mondat tartalmát kikérem önmagam, és minden más fizikai, betanított munkát ismerő/végző ember nevében:

1. "Az állami közmunka a legrosszabb helyzetben lévő romák egyetlen lehetősége, de nem emel ki a nyomorból. Átmeneti és rendszertelen lehetőség, ráadásul olyan alantas munka, amit nem lehet szeretni."

2. "A közmunka rendszerint árokásás, fűnyírás, közterek takarítása, patakok medertisztítása, parlagfűírtás, hulladékgyűjtés, illegális hulladéklerakók felszámolása, szeméttelep-rendezés, vagyis mind rendszertelen, rövid ideig tartó, a negatív sztereotípiáknak megfelelő alantas munka."

Nem tudom, kell-e, érdemes-e fejtegetnem eme kijelentések sértő mivoltát, de megteszem, mert a cikk szerzőjének minden bizonnyal szüksége van erre, gondolom, nem volt szerencséje ilyen munkát végezni.

1. Mivel a cikk írójának nem volt szerencséje ilyen munkát végezni, kérem, ne minősítse ezeket a munkákat! Minden munkának értéke van, minden munkának van produktuma, és egy tiszta közterület, egy tiszta wc, egy kipucolt árok igenis fontos része az életünknek. Amennyiben ennek beláttatása akadályokba ütközik, legyen szíves két hónapig nem igényelni semmiféle  takarítói tevékenységet a Szerkesztőségben, és a következő özönvízszerű felhőszakadáskor egy szuterénbe zárni a cikk íróját, miközben a vízelvezető rendszert eltömítik a falevelek.

2. A felsorolt és felsoroltakhoz hasonló alantas munkát végzők számára személyesen is sértő a lebecsülésük, mivel a cikk azt sugallja, hogy degenerált az, aki ilyen munkát hosszú távon végez. Azok az emberek, akik ideáig "lealacsonyodnak", vagy értelmi, vagy társadalmi helyzetüknek, sőt, meglepetést okozok: esetleg érdeklődési körüknek köszönhetően végzik azt a munkát. Nem lehet mindenki főorvos, vagy valami adófizetők pénzén fenntartott fölösleges szakot végzett újságíró! - Ez utóbbira azért volt szükség, hogy ízlelgethesse a szerző, hogy milyen érzés megvetés tárgyát képezni.

3. Az előbbiek fényében: az embereket képességeik, életkörülményeik, érdeklődési körük, beállítottságuk miatt lealacsonyítani, lenézni messze ellent vall az Index jól láthatóan vállalt elveinek. Ne keressük meg azokat a filozófiákat, amikre jellemző az "egyszerű"  és a "más" ember lebecsülése, ami a Nietschére hivatkozva többnek jelentette ki önmagát a tőle különbözőktől. A cikk írója ezt teszi, mind emberileg, mind morálisan megvetendő, sértő módon.

Jómagam évekig végeztem olyan munkákat, amilyeneket azelőtt nem kívántam magamnak, sőt elképzelni sem tudtam őket. De a fennmaradásom, a napi életem és az előrehaladásom miatt szükség volt rá, és igen, minimálbér közeli juttatásért. Koszban, hőségben, bűzben, fagyban, savgőzben is dolgoztam, és minden munkámban meg tudtam találni az értelmet, a szépet, a produktumot. Eltűrtem pökhendi vezetők lenéző magatartását az "aljamunkát" végzőkkel szemben, a megvetést, a megaláztatást, ami nem a munkában rejlik, hanem  az önmagukat felsőbbrendűnek képzelők viselkedésében. Úgy éreztem, hogy másra van szükségem (pl nagyobb jövedelemre), ezért tanultam önerőből, és mára már én is a számítógép előtt görnyedő irodista vagyok. De soha nem felejtem el azokat az éveket, azokat az embereket, akinek nincs más lehetőségük, akik ilyen "alantas" körülmények között is EMBEREK maradnak. Mert el lehet hinni: sokkal több emberi érzéssel fordulnak mások felé, mint a cikkíró fordul feléjük. Sorolhatnám a munkanélkül maradt 55 éves nőket, akik máshova már nem kellenek (nem tudnak nyelveket, az informatika rohanását sem tudják követni), ezért elmennek egy "alantas" munkát végezni, azért, hogy a gyerekük tanulhasson, elvégezhesse a középiskolát, egyetemet, és ehessen. Ők és a munkájuk kevésbé lennének értékesek, mint néhány tízezer oldalletöltés, ami a cikk produktuma? Ők és a munkájuk megvetendőek? Megvetendő az aki elmegy füvet nyírni, wc-t pucolni, árkot ásni, szemetet elhordani? Ők csak alantas munkát végző igénytelen népség? Tisztában van azzal a cikkíró, hogy százezrek emberi méltóságát sérti meg szavaival?

Kérem, forduljanak emberként az emberek felé, ha más nem azért, mert a humanitárius mondanivaló nem lesz hiteles, ha másokat sértünk vele.

A levelet az elküldéssel egy időben publikálom a hazasember.blog.hu-n.

Üdvözlettel:

azallamenvagyok

Címkék: :(

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr841366210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2itailor 2009.09.08. 08:33:28

Szeretném ezt megköszönni Neked. Én is jártam ugyanebben a cibőben, a tapasztalataim hasonlóak. Kár, hogy akikért most felemelted a szavad, nem biztos, hogy tudni fognak róla. Lenézni a munkát - legyen az bármiféle is - az értékeink meghazudtolását jelenti. A munka értéke nem attól függ milyenek a körülmények. Ez a "számítógépelőttülős" munka is lenézett sokszor, hiszen kaptam már meg gyári munkástól, hogy semmilyen javat nem állítok elő, illetve a főnökök is lenézik sok helyen a dolgozót, akkor is ha fontos dolgot végez és teszi mindezt a főnök jogán. Egymást kellene megbecsülnünk mindentől függetlenül, mert minden amit teszünk összefügg mások tetteivel.

Incifinci · http://incifinci14.blog.hu/ 2009.09.08. 10:51:56

Tiszteletre méltó a cselekvés, meg kell hagyni! Kevés ilyen és hozzád hasonló ember van, manapság aki (öncélt nem szolgálva), vállalja álláspontját.

Én is betanított munkás ként kezdtem el a ranglétrát és jutottam a "monitor" elé, de pontosan ezért tudom értékelni a kétkezű munkás munkáját, és kezelem egyenlő félként.

Soha nem értettem, hogy a vezetők mért nem értékelik munkásaik "alantas" munkáját?! Hiszen ha a munkások nem dolgoznak, nem gyártanak, nem állítanak elő vmi újat, akkor bizony nincs is mit eladni, nincs bevétel és bizony a vezetőknek sincs fizetésük, hisz miből is lenne?!Én mindig azt mondtam, irodisták nélkül működik egy gyár( ha most csak a munkát nézzük), de munkás nélkül nem.

2itailor 2009.09.08. 11:51:04

Ez a posztod bezzeg nem lett blogketreces :) Lehet, feketelistára kerülsz. Egyébként ennek az írásuknak volt előzménye is hasonló stílusban, nekem attól is felfordult a gyomrom, mint mindentől ami egyoldalúan próbálja bemagyarázni valaki(k) álláspontját.

Fricsek · http://fridabogi.blog.hu 2009.09.08. 13:14:31

Teljes mértékben igazat adok neked. Jó ember vagy.

Gladia Delmarre 2009.09.08. 14:17:03

Mi lehet erre mondani? Igazad van, sajnos.
Ami engem még nagyon zavar, h ezekért a munkákért, amelyek sokszor pl. egészségre ártalmasak, nem kapnak sem valami plusz eü szolgáltatást (veszélyességi pótlék pl), sem valami emberhez méltó fizetést. Azaz az alantasnak titulált munkáért, alantas (alamizsna) pénzt kapnak. pedig... ahogy Incifinci is mondta, ha nincs gyártás, ha nincs aki termeljen, nincs eladnivaló produktum, amiért a vezetők felvehetik a nagy lét.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.09.08. 15:01:10

@Gladia Delmarre: ...de legfőképp ha nincs aki kihordja a szart alólunk, akkor belefulladunk...

venator 2009.09.08. 17:31:39

Igaz és jogos az írás. Egyébként csak otthon divat lenézni a kétkezi munkát, itt Dániában soha nem hallottam, hogy bárki meg mert volna ilyet engedni magának. (Mondjuk ennél több jót nem tudok elmondani a dánokról.) :))

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.09.08. 22:50:39

Azon csodálkoztam én is, hogy miért is nem címlapos a cikk :)

Annyi helyen melóztam már, mégha többnyire nyári munkának minősülően, hogy abszolúte meg tudom becsülni azt aki azokat a melókat huzamosan csinálja. Elfogadom, hogy van zöldséges, aki erre teszi fel az életét és odaadja nekem a mosolygós paradicsomot, miközben az áruházláncok megfojtják. Azt is, hogy a cukrász görnyed az ezer fokban, mert nem lehet légkondit üzemeltetni és csinálja a remekműveit. Azt, hogy a kórházban éjjel is talpon vannak a nővérkék, nemcsak a sürgősségin, ahol én voltam. Hogy vannak még kukoricacímerezők. Azt, hogy embereknek kigúvad a szemük a tisztatérben, hogy a főnökök számítógépezhessenek. Milyen melómat hagytam ki? Jaa, forrasztás, apró mütyür alkatrészeket, kondenzátorokat, ellenállásokat, két műszakban, később háromban.

Aki elfelejti honnan jött az egy bunkó paréj. De neki hiába mondod, nem érti meg.
Benne van a szappanos világában és bele sem gondol, azt a szappant ki gyártja és miből. Megteheti.

azallamenvagyok 2009.09.09. 10:32:12

Aranyosak vagytok, és szeretlek titeket, csak az a gáz, hogyha igazán tökös legényke lennék, akkor névvel együtt egyenesen az ombuccmanhoz mentem volna. Mivel azonban a rasszizmus kérdését fejtegető (sőt, szerintem kifejezetten rasszista) cikk kapcsán fejteném ki felháborodásomat, a mai logikával könnyen rasszista indíttatásúnak magyaráznák azt, amire nincs szükségem. Valaki megtehetné helyettem:P

2itailor 2009.09.09. 11:29:14

Szerintem arra várunk mi is, hogy más tegye meg helyettünk, pedig...
Mi ezzel is beértük és örültünk neki.

Rasszista, ha valaki a cigányok, zsidók, melegek ellen bárminemű nyilatkozatot tesz. De ilyenkor mikor "okos" újságíró a többség - vagyis MI - ellenünk ágáll és "amazokat" védi, akkor az mi? antirasszizmus?

azallamenvagyok 2009.09.09. 11:35:59

@2itailor: bele lehet menni, a polkorrektség jegyében elkövetett rasszizmus az alkotmánynál kezdődik. Abban az van, hogy a faji etnikai, stb kisebbségeket VÉDENI kell. Nem pedig az, hogy támogatni kell a kulturális, nyelvi hagyományaik fennmaradását, őrzését. Innentől kezdve, ha meghozol egy kisebbségi népcsoportra kedvezőbb törvényt, azt már a kutya nem fogja tudni visszavonatni, mert az alkotmányos védelem megszegése lenne a pozitív diszkrimináció megszüntetése. Elcseszett dolog, hogy nem mindenki egyenlő, és az egyenlőségen belül mindenki ápolgathassa a saját értékeit, hanem vannak egyenlők meg egyenlőbbek:) A probléma gyökere mellesleg szerintem ott van, hogy a politikába és a közéletbe belefolytak a cigányság védelmével kapcsolatos kérdések, és túl vannak lihegve. A köztörvényes bűnözés csúnya dolog, ott a rendőrség. A diszkrimináció megint csúnya dolog, ott van a munkaügyi bíróság, ha valakit hátrány ér. Ezzel szemben megtehető az, hogy államilag támogatott alapítványok útján egy tábor, egy ösztöndíj megkapásának a feltétele az, hogy roma legyél...

egy szó:

képmutatás

2itailor 2009.09.09. 12:05:25

@azallamenvagyok: az.

Nem tudom lesz-e olyan politikusunk aki tud olyan döntéseket hozni amik valóban segítik a cigányságot. Még akkor is, ha ők először azt fogják gondolni, hogy ellenük hoznak valamilyen törvényt, de hosszabb távon a javukra válik. Lesz-e, aki el tudja ezt velük fogadtatni és ők akarnak-e segítséget - nem megkülönböztetést - maguknak és a gyerekeiknek, ha már olyan fontosak a hagyományaik, mint amennyire hangoztatják.

Mert úgy néz ki, a politikusokra várna a feladat...sajnos.

azallamenvagyok 2009.09.09. 12:07:44

@2itailor: és vicces módon az ilyen döntéseket pont azok akadályozzák meg, akik elvileg védelmük alá veszik őket... de ez mindennel így megy sajna

2itailor 2009.09.09. 12:34:38

@azallamenvagyok: felhasználják őket a saját céljaikra, és mivel szándékosan bután tartják őket - lásd pld. nem büntetik, ha nem járatják iskolába a gyerekeiket - nem értenek az egészből semmit, csak azt, hogy ők el vannak nyomva. Legalább is mindenhol ezt hallják, hát biztos így van. A felnövő generáció pedig még rosszabb lesz.

babraba 2009.09.15. 16:24:02

Ne haragudj, de szerintem nincs igazad ezzel a nyílt levéllel kapcsolatban. Olvastam a cikket, de nekem pont nem ez jött le belőle...
Az nem derül ki, hogy a cikkírónak mi a magánvéleménye, de objektíven igyekszik vázolni az állapotot, ami van!!! Az alantas szó, pedig mindössze egy helytelenül megválasztott kifejezés, ami alatt valójában, a büdös, koszost értette, ezeknek is a szó szerinti értelmezését... Mert azért lássuk be, a szemétszedés büdös, a betonozástól pedig koszos leszel...
Az, hogy valójában az alantas kifejezés pedig valóban találó (mert legyetek/legyünk szentek vagy álszentek), a szemétszedést, betonozást a TÁRSADALOM NAGY RÉSZE - tehát nem mindenki, de a nagy része - igenis alantas munkának tartja. (Én sem szívesen végezném, de 1, ha muszáj, megcsinálom 2, ha már én nem teszem, azért másokat nem fogok lenézni, mert ők ezt csinálják, ráadásul, ha ők nem teszik, nincs tisztaság, nem épül fel semmi!)
A cikkíró ill. ez esetben az index nem egy véleményt, hanem tényeket közölt... Lehet ezért utálni, mert rádöbbent, de perrel fenyegetni, meg feljelentéssel...

babraba 2009.09.15. 16:25:26

jahhh, félreértelmeztem az egészet, elnézést... vissza minden :D
süti beállítások módosítása