Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgalati (8) szolgálati (3) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

Döbbenet: A jövedelemmel nő a gyerekvállalási kedv!

azallamenvagyok 2010.07.07. 10:54

"A felfedezés annyira új, hogy az okokat egyelőre még a szakemberek is csak találgatják." A cím és az idézett mondat alapján rögtön úgy érzem magam, mintha egy brittudós sztereotípián alapuló vígjátékba csökkentem volna! A következő pedig az, hogy tágra nyílt szemekkel nézek, és egy kibaszott ufónak érzem magam, mert valamit érteni/érezni vélek, valamit, ami evidensnek tűnik, és a szakemberek ennek ellenére csak a saját farkába harapó kérdéseiket kergetik...

A gyerekvállalási kedvről (illetve mivel itt valójában erről van szó: a vállalt gyermekek számának alakulásáról) szóló cikkek már egy ideje basszák a csőrömet, de most már tényleg eljutottam oda, hogy erről a tragikomédiáról írjak. Először nézzük azt, amit tudni vélek a végzettség és jövedelem gyermekvállalásra gyakorolt hatásáról.

1. Valami általános iskolai tananyag, hogy a szegények, aluliskolázottak gyermekvállalási kedve nagyobb. Nem kultúra, nem kényszer, hanem önfenntartás, genetika stb, ezt ne részletezzük, általános iskolába járt mindenki.

2. A "jóléti" társadalmakban drasztikusan csökken a születő gyermekek száma a szülői komfortérzetre való igény növekedése, illetve a "racionális-anyagiasság" miatt. Ez utóbbit próbálja a rendszer a családtámogatásokkal kiküszöbölni.

3. Magyarországon a népesség jó részénél státuszértékű és/vagy belénknevelt vágy az utódnemzés.

4. A végzettség növekedésével a gyerekvállalással kapcsolatos problémák/konfliktusok kezelése a következők szerint alakul: tudatlanság (nem is sejtem, hogy jobb körülmények közé kellene gyereket szülnöm), felismerés/félelem (nehéz gyereket nevelni, eltartani, szar a világ, még magamat sem valósítottam meg stb), megértés/küzdelem (megalapozzunk, összehozzuk, örülünk neki).

Most gondolkozzunk ezek alapján, megnézve az egymástól egyre távolabb kerülő társadalmi csoportokat:

1. A mélyszegények szaporodnak, mint a nyulak - ezen a legkevésbé kell vitatkozni.

2. A szegények (prolik) számolgatják a forintokat, dédelgetik az álmaikat (plazma tv, ötévente egy nyaralás), és vagy áldozatot hoznak a gyerekért vagy nem.

3. A középréteg még mindig számolgat és tanul, ők lehetnek az U-görbe alja: elrohannak az évek akár szeretne gyereket, akár nem: karrier, szebb jövő, tanulás, lakásvásárlás...

4. A felsőbb osztálybeliek gyaníthatóan teljesen azonosan működnek a középpel, mindössze két "apró" eltérés van: akinek van pénze és 5 gyereket szeretne, az megengedheti magának, míg a középréteg feldughatja magának a vágyait. A vágyak kezeléséről meg ne is beszéljünk: anyagi és itellektuális akadályok is jóval kevésbé állnak az útjában a "rózsadombiaknak".

Valahogy így látom én, persze minden bizonnyal vannak apróbb hibák benne, az összkép szerintem helyes: a szegénységet nem számolva az emberek a gyermekvállalással kapcsolatban számolgatnak, és önmegvalósításukat féltik. Az önmegvalósításról pedig mit lehet mondani: az vagy, amit megveszel.

Ennek ellenére egy ma reggeli cikk hősei csak állnak az elit óvoda előtt, és nem értik, hogy itt miért vállalnak több gyereket a szülők. Miért? Mert pénz beszél, azért... Mert  ha nincs, akkor bebukhat a lakáshitel, azért mert a gyerekek kicsúfolják farsangon a másikat, ha házi készítésű jelmeze van, mert a munka és a gyerek mellett lazítani is kell, ennek pedig első számú módja pénzfüggő, hiszen fogyasztói társadalomban élünk, fogyasztani KELL, az a mérce, annak hiánya tesz frusztrálttá.

Bár írtak/mondtak már ezeknél cifrábbat is: tényként van kezelve, hogy Magyarországon nagy a gyermekvállalási kedv, a ténylegesen bevállalt gyermekek száma pedig ennek ellenére tragikusan alacsony... Erre rengeteg javító szándékú ötlet fogalmazódott meg már:

- MSZP-s képviselők javasolták, hogy legyen megválasztható a gyerek neme és az megváltaná az országot. Éljen a liberalizmus:)

- A másik oldal jött annak ötletével, hogy szavazati jog járjon a gyerek után (WTF? Drágám, szülök még egy gyereket Orbán Viktornak), de gyanítom, ennek nem elsődleges szándéka a gyerekvállalás elősegítése

- A "kényszerszinglik" basztatása is megy, mert ugye, ha többen vállalnak gyereket, akkor több lesz.

- A családon belüli munkamegosztás alakítása, és akad még pár pont a Népesedési Kerekasztal listáján.

Nagyon szép és nagyon jó mindez, de... Most rohadtmód önző leszek, és a saját "problémámat" emelem ki legfontosabbnak: Nem ott kellene kezdeni, hogy a szándék megvalósulását segítjük elő? Ugyanis azt, aki nem vagy nem nagyon akar gyereket nem fogja meggyőzni, ha pátyolgatjuk a lelkivilágát, viszont, ha azt látja, hogy az, aki szeretne, meg tudja valósítani ezt, és örömét leli benne, a kihívások legyőzhetők, akkor neki is megjöhet a kedve hozzá. De egy "kényszerszingli" gyerekvállalás kapcsán nem fog megváltozni, mert azt mondja neki valaki, hogy ne így csináld, hanem úgy... Esetleg, ha azt látja, hogy egy közepes partnerrel is bevállalható egy család, akkor majd enged. De amíg azt látja, hogy pénz vagy őrült szerelem, vagy kurvanagy kölcsönös elhatározás, tettvágy hiányában minden halálra van ítélve, miért engedne az elvárásaiból?

A családon belüli munkamegosztás is csak a gondok végét jelenti: cseszhetjük, hogy ki főz vacsorát, ha nincs gyerek, ez amúgyis inkább a kapcsolaton múlik, és persze, hogy hasznos letisztázni a dolgokat, de engedjük már meg a pároknak, hogy ezt maguknak alakítsák ki... tényszerűen pedig úgysem lehet azt mondani, hogy azon múlna bármi is, hogy apu (vagy anyu) mennyit segít be, hanem azon, hogy a besegítést/együttműködést  (vagy annak hiányát) a felek hogy élik meg. Ésatöbbi:)

Vannak tényleg hasznos ötletek is: lakástámogatás, gyermekellátást fejlesztése, ami mindenképpen jó volna, talán ezekre kellene koncentrálni, és ezt a kérdést is egy kicsit átfogóbban kezelni. Nem önmagában a fogyás a gond, hanem az oka: a törtetés, a stressz, a bizonytalanság. A népességvándorlás, amely a munkahelyek megszűnése után a nagycsaládtól távolra szakította a fiatalokat persze közel sem annyi jövedelemért, hogy dadát/állandó bébiszittert tarthassanak.

És ide térünk mindig vissza: pénz és lehetőség... a gyerek (sajnos/szerencsére) nem annyi, hogy kedv és születés: nevelést, kiegyensúlyozott hátteret igényel, és ez az emberek jó része szerint előfeltétel (látunk elég elcseszett "családot")... Jó lenne, ha a politika és a szekértelem is (végre) leszállna a büdös magyar valóságba.

Címkék: gyerek agy idióta

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr282135057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2010.07.07. 11:56:23

ez gyerekválalási mizéria valami idealista szemléletből fakad mitől lenne kevesebb bajod ha több gyereked van mint az átlagnak de én nem szólok le ezért senkit az urammal azon állásponton helyezkedünk ha van gyereked eggyel többen szeretnek ha több van akkor annyival többen és nem utolsósorban te is annyival többet szerethetsz mégha éhen is halsz

Ugyandehogy (törölt) 2010.07.07. 12:24:59

egy újabb ratkó-korszak óhajtása...?

azallamenvagyok 2010.07.07. 12:30:33

@zsanett- a tótok bosszúja és szoci fan: az idealizmus az emberiség nagy betegsége:)

@Babette_: mért lenne az? a "jóléti társadalom" óhaja inkább:)

Macseb 2010.07.07. 14:35:48

Alig több mint 1 év múlva töltöm a 30-at, van szerető párom, kertes házunk - egyre nagyobb hitellel. Elvileg szülnöm "kéne". De nem merek. Pont a létbizonytalanság miatt - annak ellenére, hogy mindketten diplomások vagyunk. Mert vajon mihez kezdek/kezdünk, ha akár én, akár mindketten elveszítjük a munkánkat, ez után a lakásunkat? Mi a bánatot kezdjek akkor majd a gyerekkel? Sokan azt mondják a környezetemben, hogy nem lehet anyagi síkra terelni a gyerekvállalás kérdését, mert ha így teszek, sosem szülök majd. De valahogy nekem nem megy a roma hozzáállás....

azallamenvagyok 2010.07.07. 14:46:01

@Macseb: ha már téma: a "mélyszegények" nem kockáztatnak semmit a gyerekvállalással: nem múlik a jelen jövedelmük fele azon, hogy visszamennek-e dolgozni, nem esik ki 30% a tgyesen lévő nőnek, és nem kockáztatják a komfortfokozatukat, amire beálltak, szóval megint más kérdés:S a romák sem lennének ilyen szaporák, ha tgyes (vagy mi) időszaka alatt jövedelemkiesésük lenne, és a későbbiekben is kb ugyanannyit kapnának, mint addig
(tudom, ez most nagyon embertelenül hangzott)

kszabo 2010.07.07. 17:03:21

A cím jó, de főleg ott működik, ahol a szoc. segély a jövedelem. A népességnek pedig csökkenni kell, ez közgazdasági realitás. Egy kombájn egy falut pótol, stb. De jelenleg az erre szolgáló anyagi fedezetet, ami meg lenne, a bankok és egyéb haszonszerzők lefölözik "Ez jár nekünk!" jelszóval. Üdv

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2010.07.07. 20:44:57

Most nem azért, de ennek az index-es cikknek se füle se farka. Most vagy én vagyok nagyon fáradt, vagy a cikkiró nem tud értelmesen fogalmazni...

Amúgy meg, enyhe ferdítésnek érzem részedről, hogy azt mondod: minél több gyereked van, annál több pénzed ("s nem értik, hogy itt miért vállalnak több gyereket a szülők. Miért? Mert pénz beszél, azért... "). A budai óvodákban azért járnak több testvéres gyerekek, mert apucinak jól menő munkája van. Nem gondolnám, hogy a szociális juttatások miatt vállalnak ezek az emberek annyi gyereket. Abból nem élne meg a család.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.07.07. 21:37:54

Néha a fejemhez kapok, hogy hova szültem én gyereket, milyen világba, de aztán inkább velük foglalkozok minthogy a hülye gondolataimnak engedjek teret.
Megértem a tépelődést, megértem, ha valaki nem akarja bevállalni, megértem, ha egyáltalán nem akar, azt nem, ha a fos körülményei ellenére szül vagy egy tucatot.
Amúgy már az egész kérdéstől herótom van, mert csak beszélnek róla, de nem tesznek semmit. Első évben GYED van, eddig két évig volt, romáknál szerintem ez nem nagyon jött szóba, mert nem dolgoztak ugye (ez a fizud hetven százaléka), utána jön a GYES, ami huszonhatezer, szevasz, ebből adj enni a gyereknek. Szóval aki pottyantja őket egymás után a semmibe az szarjon sünt. Bocs :)

TBal 2010.07.08. 09:10:39

Teccik a téma. Máshol már írtam, de leírom itt is: a gyerekvállalás mellett/ellen érvelés nekem olyan furcsa.Alalpból sokkal több megfogható érvet tudok amellett, hogy miért ne vállaljak gyereket, a mellette szülü érvek meg zavarosak, lehetnek olyanok, hogy mert ez az élet rendje, vagy mert az mbernek kötzelessége továbbörökíteni magát. Vagy ilyen érzelmi dolgok, hogy jó a gyereket nevelni, látni felnőni, érezni, hogy az enyém, hogy tőlem függ (kiskorában)... de abszolút nincsenek ezek egy súlycsoportban a "nem" melletti érvek racionalitásával.

Szóval úgy érzem magam, hogy alig van érvem amellett, hogy igen, akarok. De mégis akarok. Mert csak :).

Vélemény?

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.07.08. 11:17:58

@TBal: nőknél szokott úgy lenni, hogy ha akarnak, akkor márpedig akarnak és most azonnal, a kilenc hónap is sok :)

azallamenvagyok 2010.07.08. 11:21:46

@Vorg a Halhatatlan Báró: és azé' van a férfi a háznál, hogy következetességre intse a hormontúlburjánzott asszonykát:)

@TBal: Vélemény? Kb pontosan:)

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2010.07.08. 12:28:09

saját levésünknek sincs racionális magyarázata és az meg irracionális hogy kevés gyerek születik

Macseb 2010.07.08. 15:47:59

@Vorg a Halhatatlan Báró: azért az egy egész picit megnyugtató, hogy nem csak bennem vannak kételyek ezzel kapcsolatban. Néha komolyan megfordul a fejemben, hogy tényleg egy hülye p.csa vagyok, akit az anyagiak érdekelnek?! De hát ez így ebben a formában nem igaz. Nem élünk nagy lábon, bár mélyszegénységben sem, azt gondolom, normális értékrenddel vagyunk megáldva, akiket igenis komolyan foglalkoztat, hogy fel tudjuk-e majd nevelni a csöppséget. Egyenlőre beláthatatlannak tűnik az az idő, amikor majd azt mondom, eljött az ideje, mert biztosítottnak látom a jövőt...

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.07.09. 13:03:31

Nagyon érdekes téma, és jól körüljártad.

Onebottle 2010.07.10. 07:47:14

Azt zért megkérdezném a tisztelt cikkírótól és a kommentelőktől, hogy nem kívánnak kicsit tovább nézni? Nekem 8 testvérem van, nem vagyok cigány és gazdagok se. De nagyon sok dologgal nem értek egyet.
Márcsak gazdasági szempontból is. MIért van az, hogy az én szüleim lemondanak néhány fölösleges anyagi dologról, mert tényleg le kell mondaniuk, azért, h. minket felneveljenek, De az a jövedelem amit én fogok megtermelni, azok nyugdíjára megy, akik semmit nem tettek azért, h. nekem jobb lehessen. Anyám, aki egész életemben gondomat viselte, pedig nem kap majd alanyi jogon normális nyugdíjat, mert "nem dolgozott soha"?
A gyerekvállalás egy ösztönös vágy és az életben azt látom, hogy tényleg nem pénz kérdés. És ezt mondom úgy, h. elég sok nagycsaládot ismerek. Ez a fajta félelem, amiről itt szó van, nem annyira a gyerekvállalástól, hanem a lemondásról való félelem. És teljesen alaptalan, többnyire csak a család nélkül felnőttekben létezik.

Ezzel nem akartam senkit megbántani, célom csak vita generálása volt :)

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2010.07.15. 11:46:01

tegnap locsolás közben támadt az az intuicióm végül is a szeretet a teljes racionalitás mert mindenmás csak semmi
süti beállítások módosítása