Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgálati (3) szolgalati (8) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

Kapcsolatépítés - 2. Harag és egyéb ellenérzések

azallamenvagyok 2010.03.25. 07:42

Az előző posztban írtam a szeretetnek mondott érzések két fajtájáról, az egyik a pozitív érzelmek idealizált megélése, a második pedig az egoista, öncélú pozitív érzelmtáplálás volt. Az első nullpontjának a felebaráti szeretetet határoztam meg, a másodikénak a közönyt. Nyilván vannak árnyalatok, és az érzelmi állapot, mivel gyakran torzított tükrökben látjuk magunkat, nehezen meghatározható.

Mindezt egyszerűbb megfogni a negatív érzéseken keresztül. A negatív érzelmeknek is megvan a jó és rossz útja, jellemzően az, aki nem tud szeretni, a rosszból sem tud tanulni. Az emberi csalódásokat, a rossz élményeket, lelki fájdalmakat jobb a magunk oldalára fordítani. Erre képes az az ember, aki az első felsorolás szerint tud szeretni: neki harag esetében is megvan a hatalma önmagának a megkérdőjelezésére, és belátja, hogy ahogy ő maga sem abszolút módon hibás egy-egy élethelyzetben, ugyanúgy más sem az. Egyből nem is tud haragudni. Meglátja, hogy a kapcsolati problémák java része mögött nem csak egy ember, nem csak két ember, hanem az élethelyzetnek, tőlük szinte független, azaz többszintű összetettséggel tőlük függő dolgok állnak. Az ilyen ember lehet dühös, lehet szomorú, de a tisztelet terén igyekszik megtartani alapvető elveit. Valakinek, valaminek az elvesztése egy szomorú tanulság lesz az életében. Ezzel szemben az egoista útvonal követői haragtartók. Mint ahogy a szeretetben is önmaguk kizárólagossága a legfontosabb, ugyanígy a haragban is. Mélylélektanilag nincs más céljuk, mint saját "ártatlanságuk" megtartása, a dolgok rossz folyása miatt okolható bűnbak megbüntetése. Jellemzően szexista általánosításokba menekülnek, sértettségeikkel ideologizálják meg cselekedeteiket, kényelmes, ösztönszerű érzelmeiket: harag, gyűlölet, megvetés, önsajnálat - ezekkel építik önérzetük kártyavárát. Nem fejlődnek, hanem mélyebbre lökik magukat.
Ha igazán szeretne szeretni az ember, meg kell tanulnia tapasztalni, és a rossz érzéseit helyre rakni magában: ha a csalódásaiban, megaláztatásaiban, szakításaiban megtalálja önmagát, a döntéseit is, és szeretettel tud visszatekinteni a másikra, szomorúan a sikertelenségre, egy későbbinél profitálhat ebből. Eleve a sikertelenség belátása is előrébb visz: nem átvertek, nem elhagytak, nem köcsög/kurva volt, hanem nem ment, ennyi. A sértettségben való önigazolás keresése csak saját értékeink módszeres pusztítását jelenti, szomorú vicc ebben, hogy mindezt az önmegvalósítás díszes elveivel takarózva tesszük meg.
Lehet hibáztatni a sorsot, Istent, a véletlent, de nem szabad elfelejteni, hogy a hibáztatás ellenére a rossz megtörtént velünk, és kizárólag minket minősít, hogy ezt miként éljük meg.
Az érzéseink a mi érzéseink, bennünk vannak, ahhoz, hogy a jót meg tudjuk élni meg kell tudnunk élni a rosszat is: ha felismered, hogy a rossz érzés te vagy, csak akkor szerethetsz igazán. Ezért vallom, hogy az áldozatnak tudnia kell önmagát is hibáztatni, ugyanannyira, mint bárki mást. Össze kell mosni a felelősség határait, felismerni a döntéseinket, még akkor is, ha sorszserű véletleneken, vagy isteni beavatkozásokon alapultak. Ez vezethet oda, hogy tényként fogadjuk el a bennünk lakozót, hogy kezelni tudjuk, és hogy nyitottak lehessünk mások felé is.
Nincs igazság, és a keresése, a vélt igazságok megtalálása vezet vallási, ideológiai háborúkhoz globális vagy egyénre redukált mértékben is. A sértett igazságtudat, az elégtételre való törekvés csak elhomályosítja a látást, és újabb sértéseket generál azáltal, hogy ebben az állapotban nem vagyunk hajlandóak elfogadni a világ működését. Azokat a működési jellegzetességeket, amelyek nem feltétlenül logikusak, igazságosak, törvényszerűek, mi több: megvetendők, szánalmasak, veszedelmesek, fájdalmasak, ártalmasak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha átbaszták az embert a múltban, bármilyen fájdalmasan és igazságtalanul is, nem szabad a sértett igazságtudatba menekülni. Ami megtörtént megtörtént, ha fejreállunk sem tudunk változtatni rajta, annyival járulhatunk hozzá egy jobb világhoz, hogy magunkat javítjuk a tapasztaltak fényében, és másnak is segítünk javulni.
A pozitív változtatáshoz a legkisebb őszinte hozzájárulást is csak akkor tehetjük meg, ha elfogadjuk azt, amin változtatni akarunk, ha meglátjuk az alsó lépcsőfokát is annak a létrának, aminek fel akarunk jutni a tetejére.

Címkék: kapcsolatépítés bölcs bagoly a házasságról

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr501863546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hillary 2010.03.25. 09:25:12

csak megismételni tudom,Egymás után olvasva írásaidat, egyre szomorúbb vagyok, mert bebizonyítod, hogy tök fölösleges egy fűszálat is odébb tennem, mert akárhonnan nézem, se így, se úgy nem vagyok elfogadható magamnak, s hogy másnak, az már nem is érdekel.

illegális 2010.03.25. 09:51:29

@hillary: A szerző valószínűleg nem bizonyítani akart. A saját tapasztalatai alapján, saját szűrőjén keresztül, saját gondolatai nyomán, tehát teljesen szubjektíven írta le a véleményét.

azallamenvagyok 2010.03.25. 09:55:25

@hillary: dehogy bizonyítom:) meg kell találnod a fűszálaidat, és örülj nekik (persze ez így leírva nagyon egyszerű, tudom...)

LuiKang 2010.03.25. 10:28:26

A fentiek nagyon igazak.

De ha már Férjblogon vagyunk: Az első lépcsőfokot egyedül hiába léped meg, sőt, elindulhatsz felfelé, és hívhatod a párodat is, ha ő bármilyen ok miatt nem lépi meg az első lépcsőfokot, akkor marad az önsajnálat és az önigazolás keresése.
Illetve megkérdezed még, hogy esetleg másik lépcsőn akarna-e menni, és erre passzivitást találsz, akkor gondban vagy... maradj a szarban derékig, de vele, amíg rá nem döbben (lehet, soha) hogy lépni kell, vagy indulj el egy lépcsőn nélküle?

azallamenvagyok 2010.03.25. 10:32:15

@LuiKang: lesz szó erről is hamarosan (asszem)

hillary 2010.03.25. 11:00:02

@LuiKang: ezt a felállást nagyon értem fordított szemszögből

Utazó677 2010.03.25. 20:29:50

kedves állam, nagyon hasonlóan látom a dolgokat,
de ez még sajnos kevés az üdvösséghez.
nehezen, de menni is kell ezen az úton.

hillary 2010.03.25. 21:25:20

Érdekes ez a harag dolog. Én például nem haragszom, de előfordul, hogy egy egy dolog puszta elmesélése is annyira újra él bennem, hogy erős átélés miatt hangosabban mondom, mint egyébként, de ez nem harag, csak nagy felindulás, puszta közlés, az elkeseredésem megnyilvánulása. Ha ezt félreértik, és nem tudom kimagyarázni, nincs rá lehetőségem, az nagy csalódás, de nem haragszom, csak csodálkozom, hogy már megint félreértettek. De mivel tudom, hogy félreértettek, valóban nincs is miért haragudnom:)-tényleg

tzi 2010.03.26. 01:37:07

pfff, te pszichologus vagy, vagy csak ugy visszakezbol latsz bele az emberekbe?

üveges · http://holtankoljak.blog.hu/ 2010.03.26. 16:42:25

Vegyük poénra

A bátor férj:
Hajnali 3-kor totál részegen hazamegy. Felesége az ajtóban áll söprűvel
a kezében, mire a pasi rákérdez:
- Takarítasz wazze, vagy mész valahova?

Kacagójancsi 2010.03.29. 17:18:08

Huh, némelyik mondat mintha nekem íródott volna. Hogyan tudsz írni ennyi elgondolkodtatót ekkora terjedelemben? Ember, Tőled lehet tanulni, hogy kell blogot írni!

azallamenvagyok 2010.03.29. 17:19:34

@Aurinkopaistaa: ó, köszönöm, bár rendszerezésemmel marhára nem vagyok megelégedve:)
süti beállítások módosítása