Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgálati (3) szolgalati (8) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

Avatar után

azallamenvagyok 2010.01.10. 09:06

Tehát megnéztük, a filmben nem csalódtam, az Az IMAX-szal már más a helyzet. (Közben ajánlom pár ember figyelmébe a toldalékolást: az exszel és nem az exel volt jó öt évvel ezeleőtt egy bangkoki szervkereskedő pincegarázsában.) Úgyhogy ketté is szedem a problémát. A filmre és a mozira.

A film:

A scifihez és a fiction mesékhez nyitottnak kell lenni, és egy kicsit más mércével kezelendők, mint egy teleregény. Sok helyen olvasom a kritikát az Avatar sztorijával kapcsolatban, hogy nem nagy szám, sőt, kifejezetten bugyuta, és lehet, hogy igazuk van. Én nem állok neki pontozni a "csavarok" számát a sztoriban, nem hívok össze zsűrit Settenkedővel meg Somával az élen, hogy a kiszámíthatóságát megszavazzák. Nekem sokkal fontosabb a nézhetőség, a történet vezetése, ami viszont mesteri: ha belegondolunk, a karakterek jellemfejlődése nem holmi szokásos nyáladzás közepette ment végbe, kimaradtak azok a jelenetek, amelyek a hasonló történetekben megszokottak: első félórában a könnyező konfliktus a kivénhedt liberális hippi, és az érzéketlen főhős között, és az utolsó félórában a könnyező konfliktus a begyepesedett konzervatív marha és az emocionalitásában dagonyázó főhős között. Megvolt persze, megvolt ez a filmben, de nem 10-10 perces kényelmetlen jelenetek során, hanem a cselekmény részeként. Ez viszont rendezői (forgatókönyvírói) szempontból messze elismerhető. Magyarázkodó, szájbarágós nyálbetétek nélkül, az eseményekkel vitte a történet fonalát. Ezt ne felejtsük el, a messze túlbecsült Star Warsnak sem bonyolultabb a története, csak nyolcvanháromszor több a nyál benne (+ olcsó időhúzások R2 pittyegésével - ez kb a filmek 5%-át teheti ki).

Igen, nem volt nagy szám ez a sztori, de ahogy vitte a film a történetet (futva, loholva egy hátizsákban), az csodálatos volt és messze kompenzálta az esetleges hibákat én el is nézem őket (pozitív hozzáállás). A Distrit 9-nél voltak hasonló kritikák: milyen logikátlan ez meg az, csak azt felejtették el, hogy azok a logikai hibák nem voltak olyan marha nagyok, mint egy Zskat filmben, egy kicsit adtak a sztorihoz, és az esemény ment, a film zajlott fölösleges klisék nélkül. Nem az volt a film lényege, és hatszor annyit adott a hiba közvetett módon, mint amennyit közvetlenül elvett.

Az Avatar sztorija tetszett ebben a rendezésben, el is nyelt, megrágott, csak kiköpni felejtett el, erre volt a válaszunk az esti piálás. A látványról meg a 3D-ről külön nem szólok, ezt megtették ezren. Személyes megjegyzés a 3D-hez, hogy az első húsz percet alig tudtam élvezni a filmből, mert folyamatosan össze-vissza fókuszáltam a szememmel puszta technikai érdeklődés címszóval, de ez meg az én hülyeségem:)

Ha valaki még nem látta, nézze meg, megéri tájékozódni, de azért olyan sokat nem szabad várni tőle. Jó, nagyon jó, van olyan jó, mint amennyire ajnározzák:)

A mozi:

IMAX 3D, Magyarország. Mindazok után, amit olvastam az Avatarról egy dologhoz nem fért kétség: a mozi jó lesz. Nem voltam még a budapesti IMAX-ban, így ezt is érdeklődve vártam. Felszerelkeztünk kólával, popcornnal, ahogy illik, és beléptünk a nagy magyar valóságba: a terem mérete egy kisvárosi szocialista moziéhoz hasonló, a székek az ülőhelyek mérete szintén. Egy szem eltérés, hogy párnázottabbak, mint az általános iskolás emlékeimben szereplő kínpadok. Meg persze a vertikális elhelyezkedés: azért mégsem rejti al a kép 43%-át az előtted ülő két nagydarab marha. Se pohártartó, se hely. Ha már nagy magyar valóság, mi is adtunk a tutinak, és természetesen egy egész soron keresztülvágtázva közelítettük meg a helyünket. Elragadott a fíling hiába, és ragadt a padló is egészen a 6. széktől a végéig. De olyan kőkemény módon: előző napi kóla felöntve egy kis maival. A gond az, hogy aznap az első Avatar vetítésen voltunk. Tudom-tudom, nagyon az elvárásaim meg előtte biztos volt más is, de a tökéletesen egyenletesen elterülő ragadás (leellenőriztem, nem a cipőm volt a ludas) valami sokkal mélyebb problémáról árulkodott.

Hely hiányában igen kellemeset problémáztunk a pakolásnál: két főnél egy táska, két 3d szemcsi, egy popcorn, egy kóla, meg két üveges üdítő volt található. A szemüvegek papírzsepis letörlése alatt a másik egy túlzsúfolt virágállványra hasonlított.

Vetítés előtt egy nagyon aranyos kislány olvasta fel az IMAX-szal kapcsolatos instrukciókat, feliratra nem futotta, tudom, és így legalább volt egy ismételt általános iskolai nosztalgia az egészben: "Ha valaki az ünnepség alatt rosszul lesz, a sor végén álló osztályfőnöke kikíséri." - és itt mindenki ránézett Kovács Robikára, aki rendszerint minden ünnepségen rosszul lett, az osztályfőnöke pedig ugrásra készen várakozott.

De nem csak a szemüveg és a padló volt foltos, hanem a vetítővel se lehetett minden rendben, ugyanis a vászon bal felső sarkában (de nem a periférián) egy kisebb homályos 2d-s folt éktelenkedett, amelyet újra és újra észrevéve "kiestem" a 3d élményből, sőt kifejezetten meghülyítette a szememet, és bekiabálhatnékom lett, hogy adok törlőkendőt, csak csináljanak már vele valamit... Ennél viccesebb a 3d-ben a magyar feliratozás lett: mi magyarok túlmegyünk mindenen, Cameron elmehet a sarokra koldulni, a magyar felirat ugyanis 4D-s! Ennek technikai megértéséhez annyi árulható el, hogy 2x2D megvalóstással értük el, a kétszerezés az egyszerű 2d a 3d-ben módszerrel valósult meg. Ha el akartam olvasni a hupikék törpikék beszédét be kellett csuknom az egyik szememet. Tiszta szemészet.

Ne értsen senki félre, nagyon jó ez az IMAX. Nagyon jó lehet egy 45 perces dínós 3d-hez, de az Avatarhoz kevés. A fél órás bemutatókhoz kitalált zug érzetét kelti, és tényleg az is, így várom a következő (remélhetőleg rendes) IMAX-ot Magyarországra. (és bízom benne, hogy a mellettem ülőnek nem lesz olyan durva szájszaga, mint most volt, illetve ha van, akkor legalább becsukva tartja a száját 160 percen keresztül...)

Címkék: fika agy szánalmas fim

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr811660543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aJeti 2010.01.10. 11:29:54

mit mondhatnék. hajrá sherlock!

abdulesmia 2010.01.10. 17:10:55

"a messze túlbecsült Star Warsnak sem bonyolultabb a története, csak nyolcvanháromszor több a nyál benne (+ olcsó időhúzások R2 pittyegésével - ez kb a filmek 5%-át teheti ki)."
R2 pittyegésének jelentése van, értsd: információt hordoz, az soha nem volt időhúzás. Azt se feledjük, hogy 1977-et írtunk, mikor a Star Wars IV. epizódja elkészült, ami akkor is korszakalkotó volt, ha nem tetszett. Az újabb három rész valóban katasztrófa, említésre sem méltók. A vélemény természetesen szubjektív :-)

barracud4 · http://halnap.blog.hu/ 2010.01.10. 18:39:07

Sima moziban néztük meg az AVATAR-t, mert tartottam az IMAX-es élménytől (nem akartam tengeribeteg lenni)
A sci-fi tesztett, magával ragadott a kitalált fantázia világ, de a történettől nem voltam elájulva. Nekem Disney Pocahontas történetét juttatta eszembe. Ahol a "fejlett" ország katonái megszállják a "bennszülöttek" földjét kincsek kizsákmányolásának reményében. Aztán az egyik katona beleszeret egy bennszülköt lányba és együttes erővel elkergetik a betolakodókat. Ennél azért izgalmasabb sztorit vártam!

Komikaze 2010.01.10. 19:36:23

@barracud4: ennek a filmnek pont a 3D élmény volt a lényege :) az, hogy egy olyan mesevilágot teremtett, aminek részesévé, sőt, résztvevőjévé válhattál. senki nem írta, mondta, hogy egy csavaros történetre kell számítani, hiszen kezdetektől fogva sem ez volt a koncepció.
manapság egyébként igen nehéz olyan forgatókönyvet találni, amibe senki sem tud belekötni. már az is eredmény, ha nincs végtelenül lebutítva egy sztori, nem érzem szájbarágósnak. és itt szerencsére nem is volt semmi ilyesmi.
én is tartottam az IMAX-élménytől, de egyáltalán nem vészes. vétek kihagyni, mert ezzel megfosztod magad mindattól, ami miatt ez a film tényleg lenyűgöző :)

Lemma 2010.01.10. 19:44:39

A film leírást nem olvastam el, mert még nem láttam és tervezem megnézni.

Az IMAX élményeiden meglepődtem. Eddig egyszer voltam IMAX-ban, egy természetfilmet néztem meg. Minden rendben volt, se büdös száj, se ragadós padló, se folt a vásznon. Jó élmény volt. Az Avatar-t én is IAMX-ban fogom megnézni, kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz, főleg a tapasztalatod után :)

@barracud4: 3.bp.blogspot.com/_T_JachDW9ag/S0Fa8UTWyhI/AAAAAAAAFPE/0AdmAp-ykgk/s1600-h/0013_6430_800.jpeg

chdstr · http://mozigekko.blog.hu/ 2010.01.10. 20:35:09

A magyarok általános higiéniai szokásai, vagy azok hiánya nem kifejezetten a mozi hibája, am a szemüvegnek szerintem lett volna helye a fejeden, persze ha sajnálod feláldozni a belőtt sérót emiatt, akkor tényleg bajos lehet.:)

crumbsucker 2010.01.11. 07:27:17

Lehet, hogy öregszem, de valahogy ezek a cg-vel telenyomott csinnbummcirkusz szuperprodukciók egyre kevésbé szórakoztatnak már. Ezt nem fikázásképpen mondom, nem a film hibája, inkább az én nyomorom :) Jobban szeretem az emberközelibb dolgokat, mint pl. a közelmúltban a Moon, amit mindenkinek melegen ajánlok, aki szereti az intelligensebb sci-fi filmeket. Igaz, ott nincs háromdé, meg többszázmillió dolláros költségvetés, de van más, ami kárpótol.

azallamenvagyok 2010.01.11. 08:42:41

@crumbsucker: láttuk a Moont, teljesen más kategória, mint az Avatar, de hasonlóan lenyűgöző, odavoltam érte:)

crumbsucker 2010.01.11. 09:11:33

@azallamenvagyok: Akkor te szerencsés alkat vagy, ha mindkét stílus bejön, több filmből tudsz válogatni.

Keysha · http://ez-van.blog.hu 2010.01.13. 17:57:01

Én is láttam 3D-ben az Avatar-t és nekem nagyon bejött. Előre várom már az Aliz Csodaországban-t (Johnny Depp-es verzió) és a Shrek 4. részét is. :)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.01.18. 10:36:10

nem szeretem a mű-filmeket, mégis megnéztük 3d-ben, és megérte, jó volt, szórakoztató.
süti beállítások módosítása