Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgalati (8) szolgálati (3) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

féltékenység

azallamenvagyok 2009.07.06. 07:27

A féltékenységről sem lehet úgy beszélni, hogy ne definiálnánk, és már ez sem egyszerű feladat. Eleve már a kapcsolatok komolyságától is függ a jogosságuk vagy megítélésük. De az egy másik poszt lesz, talán a kölcsönös korrektségről. Most megpróbálom általánosságban összeszedni a féltékenységgel kapcsolatos tapasztalataimat:

- Van ugye az ugynevezett egészséges féltékenység, amikor az ember szíve kihagy egy dobbanást, ha a másik ránéz valakire, ha előad egy sztorit a kedves és sármos kollegáról, a fiatal, csinos és közvetlen kolleganőről. Itt minden azon múlik, hogy hogyan reagálunk arra a nem egészen egy másodpercre, amikor megáll az ütő. Mindenki magára veszi a reakciót, és úgy gondolom, az a jó, ha az ember lenyeli a gombócot, nem engedi negatív irányba menni az érzéseit, örül annak, hogy ennyire mélyről jövően szereti a másikat. Ha megvan a bizalom, gond ebből nem lehet, csak vigyázni kell, hogy a bennünk lapuló "valami" ne a kapcsolat rovására menjen.

- Érdekes fajta az indokolt féltékenység. Nem feltétlenül a szexuális viszony vagy külön töltött esték miatt lép fel, hanem mert úgy érzi a hős szerelmes, hogy a másik lelkében lévő hierarchiában mások magasabban állnak. És ezek a mások a hivatalosan meghatározott viszony szerint alattunk kellene, hogy elhelyezkedjenek. Ez a megalázottság érzése. Amikor nyíltan és rendszeresen flörtöl a havercsajjal, amikor a srác, akivel ősidők óta egy társaságba jár, elkezd alázni, a leány meg az ő alfahím szerepét erősíti (szóljatok majd rám, hogy a diplomások ilyen szempontból vett majomtulajdonságait összeszedjem). Esetleg beszélgetés közben behatolnak egymás intim szférájába tudomást sem véve rólad. Hülye szerelmes ilyenkor marcangolja önmagát, mert a beteges féltékenység jeleit fedezi fel lelkében: tehetetlen düh, gyilkolási vágy, a becsapottság érzése. Természetesen az érzések jogosságát csak akkor hajlandó tudomásul veni, ha a diszkréten csomagolt megjegyzéseire leüvöltik a fejét vagy 10-szer: "Kicsim, vele milyen a viszonyod? Ne haragudj, csak rosszul esett, hogy.." "Mit képzelsz, Ő egy nagyon régi barátom, nagyon fontos nekem, és régen láttam, csak beszélgettünk!" "Jó, csak néha rámnézhettél volna, vagy megfoghattad volna a kezem, de rám se néztél egész este." "Miért akarsz kisajátítani? Mit képzelsz magadról" blabla.. Persze ugyanez a helyzet a feltűnő titkolózásra való finom rákérdezésnél is.

- Van a beteges féltékenység, ami az előzővel szemben indokolatlan, általában dühös, harcias, bántó, kisajátító, igazságtalan. Lehet agresszív és lehet szépen csomagolt lelki terror. Valami megfoghatatlan belső felszültség táplálja, amit bizony érdemes lenne feldolgozni, de nem megy. Gyakran kapcsolatok utolsó felvonását kíséri, mint valami hatásvadász zenei aláfestés. Víziók táplálják, minden emberi kapcsolatba belefantáziál valami rá káros érzelmi kötődést. Neki nem elég a tett, ha van egy havercsaj/vagy valami haversrác, akkor nem lesz elég hivatalos keretek közé szorítani a találkozókat (a féltékeny partner is jelen van), vagy teljesen megszakítani velük a kapcsolatot, mert fél évvel később is azt hallhatod majd, hogy azt álmodtam, hogy elhagytál x miatt, és olyan rossz volt, ugye nincs köztetek semmi. Mindenkiről, aki vele azonos nemű, csak rossz megjegyzéseket tesz, biztos azt hiszi, hogy ezzel arról győz meg, hogy Ő az egyetlen, az Igazi. Még haverod 5 éves kislányáról is megállapítja, miután rájön, hogy jól elvagy a gyerekkel, aki szeret téged: már most milyen kis kurva.

- Rátelepedő féltékenység. Ez a beteges féltékenységbe is tartozhatna, de szerintem jól kivehető, saját jellemzőkkel bír. A telepedő nem basztat nyíltan, ő először megmagyarázza, hogy joga van megismerni a barátaidat, hogy látni akarja, hogy Z hogy néz rád. Majd megmagyarázza, hogy nem lehet titkunk egymás előtt alapon miért kell beszüntetned mindennemű privát szférádat. Az már a kettőtöké. Minden emberi kapcsolatodat azonnal kontroll alatt akarja tartani. Mindenről tudni akar: ki telefonált, kinek írsz e-mailt (abban az esetben, ha látja az e-mailt, akkor a miértjét forszírozza), miért mosolyog rád valaki, miért kedves, biztos túlórázol-e, tényleg a szüleidnél vagy-e, miért tartott 10 perccel tovább hazaérni, mint máskor, és bármibe belemagyarázza, hogy ő joggal féltékeny. Nőben energiavámpír, férfiban egy eget elsötétítő, nehézkes paca. Csúnya jellemzője a kettős mérce, azaz mindenben elvárja, hogy hozzá igazodj: te ne legyél féltékeny, bízz meg benne, sőt, ha nem bízol benne azzal megsérted, de rendeld magad az ő féltékenysége alá, mert meg kell értened az érzéseit. Hajlamosak így viselkedni a házasok a szeretővel, akár alkalmi, akár komoly parner az illető. Nekem speciel női tapasztalatom volt: a csajszi férjnél, mellettem még gyaníthatóan van valaki, akit épp "pihentet", aztán amikor elmegyek sörözni ilyen sms-eket zavar rám: "Ugye nem csajozni mész, úgy aggódom, hogy nem maradsz meg nekem" erre válaszolsz szépen. Aztán folytatja, és folytatja, és folytatja. Akárhányszor mondod el neki, hogy te csak a haverral sörözöl, neked meg kell értened, hogy neki milyen szar a férje mellett az ágyban arra gondolni, hogy biztosan "megcsalod"...

A félékenységgel kapcsolatos nagy kérdés persze az, hogy jogos vagy nem jogos, onnantól kezdve viszont, ahogy megjelenik a kapcsolatban, mint negatív tényező, kezelni kell. Szerintem mindkét fél részéről mély önvizsgálat szükséges: mit tettem, mit érzek? Mit tennék, mit éreznék, ha fordított lenne a helyzet? Nem kell ezt túlbeszélni, hiszen a probléma gyökere önmagunkban van: tettem-e valamit, ami kiváltotta ezt belőle, illetve tett-e valamit, ami kiváltotta ezt belőlem, és mekkora annak a valaminek a súlya. A jogosság vagy nem jogosság tényének makacs hit alapján történő bizonygatása a lehető legkárosabb. Bízni, és kiérdemelni a bizalmat, csak ennyit kell tenni. Ha pedig ennyit "nem ér meg" a kapcsolat, akkor baj van. Nagy baj.

Ui: a fejtegetés általánosító elméleteken alapul, a viselkedésminták esetleges konkrét személyhez való hasonlatossága pusztán a véletlen műve lehet.

Címkék: kapcsolat csajok legények bölcs bagoly

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr611220533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.07.06. 08:02:53

Hű, így reggelre tömény kis írás...

Nekem azt hiszem valami őrülten elmebetegesben volt részem. Nyáron garbóban kellett járnom, hogy más hapsi ne láthasson, még jó, hogy nem csadorban :)
Egy tanfolyamon nem érkeztek meg a többiek és pár napig három hapsival voltam összezárva, ő meg tajtékzott, hogy ilyen is csak velem történhet.
Megkérdezte, hány hapsim volt előtte, ha azt mondom, ő az első, szerintem saját magára is féltékeny lett volna :D
Sehova nem mehettem egyedül, nem nézhettem senkire, meg ilyen szépségek. Persze, ezek csak kiragadott példák. Tegyük most félre, hogy milyen nagy marha voltam, hogy mindezt tűrtem.
A poén meg az, hogy megcsalt egy két gyerekes anyával :DDDD

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.07.06. 09:08:28

én nekem meg múltkor felrótta az uram, "mi az hogy te nem vagy féltékeny?" én meg vissza -"mér kéne?" innetől kezdve, azért se!.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.07.06. 09:33:15

ha poénra veszem: akkor jógával, hűsítő fürdővel és gyógyteákkal, és az elhagyott szívek klubjába való belépéssel, ha meg nem, akkor megállapítom hogy a szerethetőm a célszemélynél elavult átalakult és kialudt a lámpa. vagyis a helytelen önértékelést nem engedem hogy eluralkodjék rajtam( ami nem biztos hogy sikerül)

SuetiMueti · http://sunbarat.blog.hu 2009.07.06. 09:52:41

és van a gyerekes féltékenység is, amit én produkálok néha:) Miért hajókázik ha velem is lehetne?? Hát azért hogy nyerjen nekem aranyérmet:)

Gladia Delmarre 2009.07.06. 13:32:09

Olyan nincs, hogy a munkára féltékenynek lenni? Mert én már így érzem. Minden project és kolléga fontosabb, mint én, vagy a család... persze van bűntudat rendesen a másik félről, változás azonban csekély.
Egyébként régebben, amikor képes voltam nőkre féltékeny lenni, az még az egészséges kategóriába tartozott:) És viszont, bár, ha elmegyek barátnőzős randira, azért mindig "viccesen" megkapom, h túl átlátszó a pólóm, vagy hova készülődöm ennyire, biztos pasival találkozom. Ez kicsit rosszul esik azért (főleg, h egyelőre tényleg nincs alapja).

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.07.06. 14:49:54

akinek nincs saját élete többnyire az féltékeny, és a partnere saját életére, a munkájára, a hobbijára, a barátaira.

Én mindig el voltam foglalva magammal, a saját életemmel, ezért hatot váratlan meglepetésként, hogy megcsaltak, de mivel meg volt a saját életem,a magam privát elfoglaltsága, könnyen túl tettem magam rajta.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2009.07.06. 15:03:19

Sikerült ismét kellemes témába nyúlnod ;-)
Most már mondhatom, hogy évtizedek óta dolgozom ennek a kezelésén, mára felemás a helyzet de működőnek látszik :D
Amin dolgoztok (házasember és házasemberné ;-))) jónak látszik, így 4x környékén már elfogadhatónak tartom. Ez pedig az őszinteség. Régóta csiszolgatom, sok-sok buktató volt (van) de talán megéri. Még akkor is ha az ember nem csak a szemét használja másra :)
Túl sok apró dolgon múlik a bizalom, megspékelve váratlan, újszerű, nehezen kezelhető helyzetekkel. Az előttem szólók is sokféle apróságot villantottak a problématárból, az átlátszó pólótól, az önbizalom kérdéséig és ez ugye napról napra szaporodik új és újabb élethelyzetekkel.
Külön kérdés az alfahím témakör :-D Mert bizony létező fajta, több alfajjal :)

Nekem megoldást az hozott, hogy megtanultam elfogadni: Az általam nyújtott szabadság örömet okoz és (itt szól bele az önzés) az valahol nekem jó. Ha nem kell titkolózni, rejtegetni, sumákolni, akkor nyugalom van, biztonság a kapcsolat erejében. Ez pedig öröm.
Árnyoldal persze rengeteg, ez szabályozható a kiváncsisággal, csak olyat kérdezzünk, amire akarjuk is hallani a választ!
Profán de járulékos, amikor kuncogásos ha elmeséli kedvesünk milyen kicsi a béla farka, alig tudta üzemszerűen használni, de később azt is hallhatjuk a karcsinak mekkora, épp csak egy-két pózban használható :-DDD Van amihez (gyengébb idegrendszer mellett) szódabikarbóna kell! ;-D
Persze ilyen mélységben űzni már lehet, hogy perverzió, de ha egyszer ez kell és így működik... ;-)))

És mielőtt szó érné a ház elejét: nem arról szól az élet, hogy mindenkivel dugunk akit érünk, de évtizedek alatt bizony be-, becsúszik némi kiváncsiság, milyen lehet az a kedves lány akivel olyan jókat szoktam dumálni... :)

Süni Papa · http://gombocsekli.blog.hu/ 2009.07.06. 15:58:41

nemcsak a téma, a leírása is nagyon teccik!

szerettem volna magamat rögtön valamely kategóriába besorolni :)

már nem is emlékszem milyen réges rég nem éreztem semmiféle féltékenységet, s aztán nemrég a rosszérzések valami nagyon vegyes keveréke ragadott magával. Keresem benne a féltékenységet, valamelyik kategóriáját, mert a szimptómák néhol felbukkannak. A vak bizalom amilyen könnyen szerte tud foszlani, oly nehéz volt ismét felépíteni, s a maradék kis réseken (kételyeken) mintha a féltékenység sziluettjét láttam volna, de nem volt elég kontrasztos ahhoz, hogy nyakoncsípjem :)
Mert akkor van ellenszer, valóban: az őszinteség, s a bizalom. Egyszerre önmagunkkal és a társunkkal, szerelmünkkel.
Annál szomorúbb dolog, ha visszaélünk ezzel pár pillanat lelki vagy valós élményéért, ami aztán a másik életét, lelkét zúzza porrá.
Igen, a kapcsolat erőpróbája, s persze egy erős kapcsolatot még erősebbé tehet, de túl nagy a veszélye, hogy a szakítószilárdságán túl feszül, s helyreállíthatatlanul szétszakad.

Érdekes, hogy a "jogos vagy nem jogos" aspektusát elemzed. Szerintem a jogos féltékenység a testi vagy lelki megcsalás esetén forog csak fenn, amikor azt kapja egy más, egy idegen, amit csak a szerelmednek adnál meg, mert attól kincs.

Az indokolt verzió nálam máshol, picit messzebb kezdődik, a nyíltan flörtöl még viccnek elmegy (ha nem titok); a régi barát nekem azt jelenti, hogy szinte rokon.

Keysha · http://ez-van.blog.hu 2009.07.06. 16:34:09

Minden csupán nézőpont kérdése.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.07.07. 08:40:13

én nagyon sokat hallottam, hogy aki nagyon kíváncsi az hamar megöregszik, és olyanra az ember nem biz kincseket, mert bizsu lesz abból, hiába emeli Szinbádi magasságokba, mert az is csak közszerű.

Balance Of Power 2009.07.07. 12:15:52

@Vorg a Halhatatlan Báró: Szivlapat az ilyeneknek! Nagyon fel tudom baszni az agyamat, ha "rovid porazrol" olvasok, legyen szo akar csajrol vagy sracrol.
Altalaban persze fickok ilyen idiotak, a legjobb az, aki nem jar el sehova, ezert aztan a csaj se menjen. Remek lehet egy ilyen otthon toltott este :))))) Persze mindenkinek van extrem feltekeny idoszaka, de ha ez tartos marad, akkor ott bizony komplexusokrol es onbizalomhianyrol kell beszelni. Ha te vagy a legjobb, ugyse kezd ki massal a parod, ill. nem enged a kisertesnek; de ha enged is, hazajon hozzad. Mert te vagy a legjobb.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.07.10. 16:13:09

@Balance Of Power: paraszt.

ON: nekem egyszer volt féltékeny pasim. Épp indulni készültünk reggel, és az előszobában a tükör előtt tettem egy kis szájfényt. A srác pedig megjegyezte: 'biztos másnak akarsz tetszeni az utcán'.
Úgy ahogy voltam, kabát, táska, sapka, kifordultam az ajtón és vissza se néztem. Hívogatott, könyörgött, de ott és akkor vége volt a kapcsolatnak.
Ilyen szempontból nem vagyok toleráns :)
süti beállítások módosítása