Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgalati (8) szolgálati (3) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

Ajánló - olvasmány

azallamenvagyok 2009.12.07. 08:31

Miután olvastam egy cikkben, hogy neves szociológusaink össze-vissza nyilatkozgatnak gyakorlatilag arról, hogy semmit nem tudunk a cigányság helyzetéről, akartam írni egy posztot arról, hogy minek képezünk mi cucilógusokat vajon. És miért van az, hogy annak ellenére a nagy sötétség, hogy minden feledik szociológuspalánta a cigányokról írja a szakdolgozatát, és mégse tudunk róla semmit. Gyanús is lett, hogy mennyire hiteles már az a kép, hogy 160cm-es szöszke kiscsibék betipedgnek a legelhanyagoltabb falu leghúzósabb putrisorára, vagy a kocsmába segélyosztás, bodzabevétel után, és mélyinterjúztatnak. Aztán az origonak köszönhetően akatam egy írásra, ami egy remek terepmunka eredménye, és visszaadta a tudományágba vetett hitemet. Bevallom, az origo összefoglaló cikke nem kötött le annyira, mint a teljes nyolcvanegynéhány oldalas tanulmány.

Solt Ágnes: Élet a reményen túl- szegregált telepen élők mentalitásvizsgálata

A kutatás során 117+1 (?) alannyal készült interjú négy megye 13 "gettójában". Szerencsére sok szó szerinti idézet is ki lett ragadva a válaszokból, ezzel fűszerezve, olvasmányosabbá téve a fejtegetést. A végén pedig nem marad el, a megoldáskeresés, ami a mai magyar problémáink során rendszerint elfelejtődik.

Pár kiragadott gondolatot szeretnék megosztani a kutatásból, amely a mélyszegény, szegregált telepeken élő romákkal foglalkozik. Bár a munka eleje is tartalmaz rengeteg apró érdekességet, én a végére ugranék, az összefoglalásra, igyekezve azon, hogy ne lőjem le az összes fő gondolatot. Az egészet elgondolkodtatónak, tanulságosnak, szomorúnak , és ismerősnek tartom - nincs új a nap alatt, csak még így nem volt összefogva. Ugyanakkor öröm egy komoly, érezhetően lelkiismeretesen elkészített produktumot olvasni, amely mellőzi a szalonszociológusok (nem, nem kezdek el mutogatni, példálózni) tudománytalan feltételezéseit, ideológiailag lebutított alapelveit.

Az összegzésben olvasható egy rendkívül érdekes, a konkrét helyzet problémájával foglalkozó gondolat:

"A szegregált telepen élők közös gondolati konstrukciójának egyik legfontosabb alapfeltevése, hogy a mélyszegénység állapotából - amelyben a telepen élők vannak -, nem lehet kitörni. Az ezzel ellentétes cselekedetek, vélemények, vagy bármely tény, amely ennek az állításnak a kétségbe vonásához vezethet, súlyos kritika az összes mélyszegénységben megrekedt emberre, családra nézve. E kritika azzal szembesít, hogy lehet olyat tenni, ami által az ember jelentősen javíthat saját sorsán, azaz az egyén okolható jelen helyzetéért és felelőssége van élete alakulásáért. Eme vád azonban egy nem eltűrt tudattartalom, s az implicit megtett bírálat szimbolikus megfogalmazójának azonnali kirekesztését vonja maga után.

A közösségi összetartásba ezért sem tartozik bele egymás fejlődésének segítése. Az emberek inkább csak a bajban számítanak egymásra, és még a rokoni körben sem jellemző, hogy hozzájáruljanak egymás gyarapodásához."

Számomra a kiragadott szöveg érdekessége, hogy ha elkezdjük lenyúzni a mondanivalóról a külsőségeket, esetleg a környezeti tényezőkön változtatunk, rájöhetünk, hogy az elszeparált és/vagy egymásra utalt közösségekre általánosan igaz mondanivalót tartalmaz. Lehet ez baráti társaság, vagy egy politikailag "elvakult" banda, esetleg a vállalatnál a nyalós klikk. Ha még beljebb kúszunk a problémába, és a közösség tagjait tekintjük, önmagunkra, az emberre ismerhetünk, vagy másokra, de ezt már cselekedje meg ki-ki a maga belátása szerint.

A roma-magyar kérdéssel kapcsolatban szinte szomorúnak tartom a polkorrektség kedvéért megejtett kötelező mentegetőzést, hogy a magyar alatt (a romák által is használt módon)  a nem roma magyar állampolgárokat értjük, a szóhasználat nem jelenti azt, hogy a romák ne lennének magyar állampolgárok. Amióta eszemet tudom, akadtak körülöttem cigányok, akik engem meg magyarnak hívtak, szó sem volt állampolgárságról... Szóval a roma-magyar ellentét kapcsán jut egy figyelemreméltó következtetésre, amin ismét komolyan el kellene gondolkodni:

"A pozitív diszkrimináció szociálpolitikai lépései a roma emberekben vagy egyáltalán nem, vagy csak enyhén pozitív irányban változtatják a magyarokhoz való hozzáállást, a magyarokban azonban fokozzák az ellenségességet a romákkal szemben."

És még sorolhatnám, mert oldalanként akadnak olyan felvetések, eredmények, amiken érdemes elgondolkodni. A realitáson, a logikán, a tapasztalatokon, a társadalmi és emberi problémákon, akár a konkrétumokból kiszakadva is. Akadnak mondatok, ahol az ember enyhe rasszita sztereotípiát hall át, másutt a szélsőliberális szenvelgés csöpög, a kiegyensúlyozottság, az elragadtatottság hiánya viszont hitelessé teszi az egészet. Valóságos, kézzel fogható, nem vádol, nem vagdalkozik, nem ítélkezik, hanem gondolatot ébreszt.

A tanulmány alkalmas lehet bármilyen ideológia alátámasztására vagy támadására, ezért ő maga is támadható ideológiai oldalról, remélem, egy ideig tekinthetünk úgy rá, mint kutatásra, egy tudományos produktumra, aminek az eredményeit jóra kell használni.

Címkék: agy izé szociológia

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr691578705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

domdodom69 (törölt) 2009.12.07. 10:26:46

mondjuk az író nem is tegnap szerezte a diplomáját.

a fejlődést pedig nagyon nehéz segíteni. amíg belül legalább a csírája nincs meg, addig lehetetlen és utána is csak korlátozottan. ráadásul nem lehet tudni, mikor jobb egy az emberhez nagyon közel álló személy segítsége és mikor kell egy vadidegen közönyös szava.

de mennyi az esély a cigánysággal, mint egyénekkel foglalkozni? működhet vajon a közösségi fejlesztés?

Gladia Delmarre 2009.12.07. 12:17:15

Iszonyatos pénzt és energiákat kéne ezek szerint belefektetni a dologba (ami persze mindenkinek szúrná a szemét). Saját véleményem, h valamiképp rá kellene bírni a cigány fiatalokat a tanulásra (a szüleikkel meg megértetni, h ha ezzel ellenkeznek, ugyanolyan sorban maradnak, mint ők, és esélyük sem lesz kijjebb emelkedni), anélkül egyszerűen nincs továbblépés, és nem is fognak a szüleik példájától eltávolodni, mert nincs más opció. Sajnos, a mikéntjére nem tudok értelems megoldást adni.

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2009.12.08. 13:02:53

Nagyon genyó leszek (és nem azért, mert rasszista vagyok). Én már egy jó ideje abból indulok ki, hogy ha az ember benne van egy élethelyzetben, és az nagyon nem jó neki, akkor onnét ki fog jönni (erre az alkoholisták kapcsán jöttem rá). Namármost, ha nem jön ki belőle - és még mindig él - akkor az a helyzet nem rossz neki. Sokszor persze azért, mert nem képes felfogni, hogy lehetne jobb is, de mivel ő ezt nem érzi át, ezért nem is bánja. Szóval én minek sajnáljam, amikor ő nem sajnálja magát...

Na, mindezt csak azért mondom, mert bár mindenfajta rasszista megnyilvánulást mélységesen elítélek, úgy gondolom mégiscsak homokba dugjuk a fejünket. Szóval valóban nagyon jó végre egy ilyen tanulmányt olvasni.

Dee L'hemaa 2009.12.09. 13:34:16

Hehe, szakdolgozatok és tartalmuk is megérne egy posztot:)
Két gödör és egy szimpla között fel a netre, és nekiállni levadászni mások tanulmányait, aztán azokból összeollózni egy n+1-ediket a trend mostanság.

Dee L'hemaa 2009.12.09. 13:43:21

A poszt témája pedig....nehéz, de valóban a motíváltságban lehet(ne) a megoldás.

Azt gondolom, hogy, ahogy a csecsemőnek sem a triplaszaltóval kell kezdenie, hanem előbb járni kell megtanulni, úgy ezeknek az embereknek is meg kell "tanítani" mi az, hogy rendszeresen munkába járunk, ott valóban dolgozunk, mások tulajdonát tiszteletben tartjuk, stbstb.
És bizony ezekre a dolgokra eleinte rá kell szorítani az érintetteket, akár úgy, hogy feltételekhez kötik - és annak teljesülését ellenőrzik - a különböző támogatások kifizetését.
Ugyanez alkalmazható lenne az iskolai túlkapások visszafogására is, hisz ha apu nem kap CSP-t a gyerek után, ha azt már eltanácsolták az iskolából, akkor talán a "fejébe veri", hogy viselkedjen, tisztelje a tanárt, stb.
De lehet, hogy csak naív vagyok.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2009.12.13. 22:18:25

Elkezdtem olvasni ezt a blogot, és a mottó kapcsán rögtön az jutott eszembe, hogy milyen szar lehet az a blog, ahol a neki az Neki. De szerencsémre továbbolvastam, és eddig a posztig el is jutottam, úgyhogy ugornék erről a szánalmas te/TE témáról a lényegre.

Mindig mindenre lehet példát hozni (tehát az ellenkezőjére is), de ha valakit érdekel, mit lehet magyar - cigány együttélésből kihozni, az nézze meg Nagyrábét (Debrecentől kb. 40 km). Ez egy olyan falu, ami minta lehet mindenki számára az együttélésről, és nincs pénz beleöntve számolatlanul, csupán EGYETLEN tanító elkezdett egy programot 30 évvel ezelőtt. Nincs fajgyűlölet, nincs elvándorlás, nincs erőszak, és az itt született, máshol tanult diplomások visszajönnek dolgozni, az óvodában a mese az magyar és roma népmese, az iskolában lehet idegen nyelvként tanulni cigányul, és a boltos nem azt mondja, amikor bejön egy roma, hogy ideje figyelni, hanem kiszolgálja, mint mindenki mást.

Aztán meg lehet nézni a szomszéd falvakat is, Sáp pl., ahol "a cigány nem jöhet be az utcámba, mert megölöm".

Szóval helyi szinten, pár elkötelezett ember csodát tud tenni, és nem érdemes azon sírni, hogy ha azok nem akarják a változást, akkor az úgy jó nekik, vagy basznak, mint a nyulak a családi pótlékért. Ha tenni akarsz (akárki, nem a blogtulajdonos), akkor tehetsz bármit, tudd, hogy lehet eredménye egy ember munkájának is.
süti beállítások módosítása