Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgalati (8) szolgálati (3) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

mert mi mindannyian mások vagyunk

azallamenvagyok 2010.07.31. 09:55

Bródy János sorai tökéletes címet adnak ahhoz, amiről írni szeretnék, és, mint egy jó cím, pusztán egy hivatkozással kiegészítve önmagában is visszaadná minden mondanivalómat... De nem érem be ennyivel.

Legutóbbi posztom egy görbe tükörként kívánt szolgálni az aznap Index címlapos LingWing blog posztjára, s mivel ma ismét címlaposak, és ismét szíven üt az írás, hát ma belemegyek bővebben.

Először is le kell szögeznem, hogy nehezen tanulok nyelvet, lusta vagyok, motiválatlan, és könnyen elkalandozik a figyelmem. Talán a reál és a kreatív humán azért fogott meg mindig is, mert van bennük önkifejező játékosság és/vagy közeli, megfogható célok. A nyelvtanulás ezzel szemben nekem olyan, mint egy végeláthatatlan lépcsőt mászni, a tanfolyami anyagok javának ugyanis kevés gyakorlati haszna van az életemben. A műszaki szaknyelv alkalmazása egy-egy dokumentáció megfejtésére pedig olyan, mint bármelyik rövidítésé: R=Resistance=Ellenállás/Rezisztencia. De, ha finnül van körülírva három mondatban is ki tudom találni, hogy a mΩ az ellenállást jelöli. Tehát tudatos választásom és érdeklődési köröm miatt nehezen tanulok idegen nyelveket. Pont.

Pont ezért tenyérbemászó másodjára azt olvasni, hogy nyelvtanárok bizonygatják: milyen egyszerű is nyelvet tanulni. Basszus, szólok: másnak matematikát egyszerű tanulni, meg elektronikát, meg villamosenergetikát meg ábrázoló geometriát. És bármilyen meglepő, az én szemszögemből, a matematika/fizika, és az ezen alapuló műszaki tudományok sem mások, mint készségtárgyak: nem ébredek minden reggel úgy, hogy tudok integrálni, de pár óra utánaolvasással igenis újra meg tudok oldani egy-egy egyszerűbb feladatot. Ez sem olyan, mint a biciklizés, hanem olyan, mint a nyelvtanulás: benne kell lenni, alkalmazni kell, de az egyszer már megtanult dolgok könnyen újra előrehozhatók. Nincs eltérés, sajnálom.

Próbálhatnám én is bicskanyitogató módszerekkel azt bizonygatni, hogy a nyelvtanulás igenis nehezebb, de nem teszem, kicsit toleránsabb, megértőbb vagyok annál. Hogy mi ebben a tolerancia? Szerintem az is bárki számára bosszantó lenne (főleg, ha még a matek érettségije is alig lett meg), ha matematika tanárok arról osztanák az észt, hogy ez a világ legegyszerűbb dolga, azzal az apró felhanggal, hogy igazán elvárható, hogy megtanula bárki. Valljuk be: ez frusztráló, és sok matematika tanár sajnos tényleg így utáltatja meg a matematikát.

Említett blog utolsó gondolatai közül ez verte ki a biztosítékot nálam: egy nyelvtudási szintet elérni "sokkal könnyebb, mint megtanulni a differenciálszámítást, a szerves kémiát vagy a verselemzést. Mert idegen nyelvet szerencsére csak tanulni kell, megtanulni nem."

Nos ezen végigmennék: egyrészt sajnálatomat fejezem ki a poszt írója iránt, hogy ennyire rossz és alkalmatlan matematika és magyartanárai voltak. De a jelek szerint remekül viszi tovább az ökörségüket örökségüket: a verselemzést soha nem kell megtanulni (csak a hülyéknek), egy verset érteni, érezni kell, nyitottan a világ felé elgondolkodni. A matematika megtanulásáról már leírtam: valójában kevés a megtanulnivaló, alkalmazni kell tudni/tanulni őket. Szóval egy nagy-nagy bullshit, amit ezek itt bizonygatnak, mert nekik ez ment könnyen (nem mindenki nyelvtanár), nekem más (nem mindenki mérnök), sőt másoknak megint más.

Az, hogy a napi szinten gyakorolt szakterületemmel kapcsolatos ismereteket, az ehhez rutinszerűen elsajátított készségeimet nem kérek számon másokon, egyfajta érzelmi fejlettségre való törekvés, amit éppen talán pedagógiai képzettségű embereknek is tudniuk kellene... Én nem vagyok tanár, mégis segítek olykor embereknek... nem kérem rajtuk számon a tudásom, érdeklődési köröm hiányát, ha szükséges, akkor finoman megpróbálom arrafele terelgetni őket, hiszen mindannyian mások vagyunk...

Címkék: agy sötétség szeressétek egymást gyerekek

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr942188728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lingwing 2010.08.01. 16:56:07

Kedves azallamenvagyok,
Egyetértek veled abban, hogy mindenki másban jó - ezt eddigi bejegyzéseinkben sem tagadtuk. Ám ne felejtsd el, hogy idegen nyelveket tudni muszáj. A differenciálszámítást és a verselemzést az érettségi után elfeledheted, de az emberek többségének szüksége van idegen nyelvekre - ha más nem, hát azért, hogy egy pohár vizet kérjen külföldön. Vagy hogy segítsen a bajba jutott turistának. A bejegyzés pedig pont arról szólt, hogy a "big bird, right" típusú, tehát a kommunikáció szempontjából hatékony nyelvtudást elérni nem nehéz. Tehát a használható nyelvtudáshoz inkább nyitottság, kommunikációra készség és emberbaráti szeretet kell.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.08.04. 14:58:55

Nem kell, hogy kiverje egy ilyen a biztosítékot. Te tudod, miben vagy otthon, én könnyen tanulok nyelvet, de bazi lusta vagyok, mondhatom, hogy ragad rám. Tök jó lehet mozdonyt vezetni, én meg ahhoz nem értek. Nem érthet mindenki mindenhez. Lekicsinyelni a verselemzést bunkóság. Manapság az emberek már nem olvasnak, nemhogy versekkel foglalkozzanak, ami sokkal nagyobb szívás, mint pökhendien kijelenteni, hogy könnyű nyelvet tanulni.

Aludnom kellett volna, össze-vissza írkálok

lingwing 2010.08.09. 13:26:05

@Vorg a Halhatatlan Báró: nem tudom, ki jelentette ki pökhendien, hogy könnyű nyelveket tanulni, mi biztos nem.
De vajon miért van az, hogy mondjuk az olaszok, ha egy szót se, vagy ha csak 3 szót tudnak angolul, rögtön segítenek és kézzel-lábbal elmagyarázzák, hogy hol tudok bélyeget venni a képeslapra? A Magyarországra látogató külföldiek meg arról panaszkodnak, hogy alig találnak valakit, aki segítene nekik. És persze az sem valószínű, hogy Magyarország azért híresen az idegen nyelveket nem beszélő emberek országa, mert 9,4 millió agyból hiányzik valami.
Lehet, hogy inkább az számít, hogy kinek mi a fontos. Házasembernek nem fontosak az idegen nyelvek, viszont fontos a verselemzés, így hát simán le is hülyézi azokat, akiknek ezt tanulniuk kell.

lazari 2010.08.22. 04:07:02

Teljesen egyetértek a poszt írójával. Addig ismételgették, hogy mindenkinek ismernie kell idegen nyelveket, hogy mostanra mintha a nyelveket nem beszélők másodrendű, fogyatékos embereknek számítanának.

Ha ismerőseimmel szóba kerül a téma, akkor érzem rajtuk, hogy mentegetőznek, amiért csak magyarul tudnak. (Mielőtt bárki belém kötne: 7 évesen kezdtem idegen nyelveket tanulni, éltem 2 nyugat-európai országban, a diplomám és a munkám is nyelvekhez kapcsolódik.)

Pedig abszolút beteges ez a nyelvi terror: miért kellene az embernek a saját hazájában kötelező jelleggel x nyelven beszélnie?! Persze, a nyelveken keresztül kinyílik a világ meg hasonlók: de csak akkor, ha ez érdekli az illetőt. Az átlag francia, brit, amerikai, olasz sem beszél nyelveket és marhára nem érzi magát emiatt kisebbrendűnek és ugyanígy: sosem éreztem magam rosszul, amiért nem értek a reál-témákhoz. Mindig is beszűkült tudatúnak tartottam azokat, akik buta módon nem voltak képesek felfogni, hogy ami számára kézenfekvő és érdekes, az lehet, hogy nekem bonyolult és érdektelen.

Vagyis röviden: akit érdekel a téma, az tanuljon nyelveket és hagyja békén a másikat. A jelenség amúgy általános: egyre többen érzik magukat felhatalmazva arra, hogy a többség véleményét meglovagolva egyetemistaként, diplomásként, nem-dohányzóként leszólják a nem-diplomásokat és dohányosokat (ami egyébként komoly önértékelési zavarokra utal).

Kicsit eltérve a témától, íme egy tanulságos videó néhány egyetemista általános műveltségéről: www.youtube.com/watch?v=Q9bfhPmwbYM

lazari 2010.08.22. 04:08:49

Teljesen egyetértek a poszt írójával. Addig ismételgették, hogy mindenkinek ismernie kell idegen nyelveket, hogy mostanra mintha a nyelveket nem beszélők másodrendű, fogyatékos embereknek számítanának.

Ha ismerőseimmel szóba kerül a téma, akkor érzem rajtuk, hogy mentegetőznek, amiért csak magyarul tudnak. (Mielőtt bárki belém kötne: 7 évesen kezdtem idegen nyelveket tanulni, éltem 2 nyugat-európai országban, a diplomám és a munkám is nyelvekhez kapcsolódik.)

Pedig abszolút beteges ez a nyelvi terror: miért kellene az embernek a saját hazájában kötelező jelleggel x nyelven beszélnie?! Persze, a nyelveken keresztül kinyílik a világ meg hasonlók: de csak akkor, ha ez érdekli az illetőt. Az átlag francia, brit, amerikai, olasz sem beszél nyelveket és marhára nem érzi magát emiatt kisebbrendűnek és ugyanígy: sosem éreztem magam rosszul, amiért nem értek a reál-témákhoz. Mindig is beszűkült tudatúnak tartottam azokat, akik buta módon nem voltak képesek felfogni, hogy ami számára kézenfekvő és érdekes, az lehet, hogy nekem bonyolult és érdektelen.

Vagyis röviden: akit érdekel a téma, az tanuljon nyelveket és hagyja békén a másikat. A jelenség amúgy általános: egyre többen érzik magukat felhatalmazva arra, hogy a többség véleményét meglovagolva egyetemistaként, diplomásként, nem-dohányzóként leszólják a nem-diplomásokat és dohányosokat (ami egyébként komoly önértékelési zavarokra utal).

Kicsit eltérve a témától, íme egy tanulságos videó néhány egyetemista általános műveltségéről: www.youtube.com/watch?v=Q9bfhPmwbYM

lingwing 2010.08.24. 17:37:02

Nevezhetjük nyelvi terrornak, de ez van. A munkaerőpiac egyértelműen a nyelveket beszélő, tehát Európa és a világ felé nyitni képes embereknek kedvez.
És szerintem azt se felejtsük el, hogy a nyelv nem cél, hanem eszköz - nem az kell, hogy valakit a nyelvek érdekeljenek, hanem az, amit az idegennyelvtudás segítségével elérhet, az utazástól kezdve a szakmájába vágó blogok olvasásáig. Csak hát sajnos Magyarország ilyen szempontból az idegennyelvoktatás csődje...

azallamenvagyok 2010.08.25. 09:11:25

@lazari: pontosan

kösz a videót, végre nézem:)

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2010.09.11. 22:44:46

Annak ellenére, hogy hajlamos vagyok hinni a nyelvérzék meglétében (nemlétében), valahol egyet kell értenem Lingwinnel. Csupán csak az maradt ki az általa írt posztból, hogy a felsorolt készségek és képességek elsajátíthatók ugyan, de csak egy megfelelő tanárral valamint megfelelő idő- és energiabefeketetéssel (ami mindenkinél más!). Így árnyaltabb némileg a kép. Ezt azért is gondolom így, mert bár a nyelvtanulással soha nem volt gondom (ehhez persze speciális légkör is kellett), a reál tárgyakkal azonban keményen megküzdöttem. Szerencsére azonban volt olyan matektanárom, aki bebizonyította (mert jó pedagógus volt), hogy nem magával az agyammal van a baj, hanem azzal, hogy más rúgóra jár. Ellenben elegendő motiválással és időbefektetéssel sikerült elérnie, hogy jól tanuljak matekból (az enyhe diszkalkuliámmal persze ő sem tudott mit kezdeni, de legalább nem vont le pontot érte... egyébként, biztos vagyok benne, hogy ha nagyon nekidurálnám magam, még a végén normálisan tudnék számolni, csak lusta vagyok :-)).
Apropó: Polgár apuka, a zseniképző. Ahányszor látok róla riportot, mindig felsejlik bennem, hogy vajon igaza van-e, és bárki lehet zseni.

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2010.09.12. 13:20:56

@lingwing: és ha már terror, engem konkrétan két olyan állásra nem vettek fel azért, mert a felmérő tesztben nem tudtam elérni a szükséges pontot a számolási feladatokból. Hiába lett kifejezetten jó a logikai és a szövegértés rész, emiatt a fránya matek miatt nem jutottam tovább. Úgyhogy nem csak nyelvi terror van...
süti beállítások módosítása