Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgalati (8) szolgálati (3) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

nevelés

azallamenvagyok 2009.09.14. 18:10

úriparaszt (már megint ő) írt az egynemű párok örökbefogadása kapcsán, ezt szeretném kicsit továbblihegni a magam módján. A kulcs idézet itt is ugyanaz:

"A szociális minisztériumnál a Népszavának úgy nyilatkoztak: nem illeszkedik a nemzetközi tendenciákhoz és elvárásokhoz az azonos nemű párok örökbefogadási lehetősége, ezért nem támogatják. A gyerekek megfelelő neveltetéséhez férfi és nő is kell."

Mit lehet erre mondani? Ez is az a portörölgető magatartás, amit gyakran skandálok: adott egy koszos, lepusztult szoba, rendetlenség, pizza maradék a padlón, a szőnyeg kiégetve, a sarokba behányva, kiömlött vörösbor ragad a padlón. Erre jön valaki, akinek az a legnagyobb baja, hogy poros a polc, és úgy viselkedik, mintha ez lenne a legnagyobb baj. Jellemzően a szociális és társadalmi válságra igaz mindez, amiben élünk, ami nem kenhető bankárokra, pártokra.

A göngyölődő társadalmi válság része a gyereknevelés problémája is. Vagy inkább gyermekneveletlenség kérdése. Egyre többen kerülnek a nagybetűs életbe alapvető etikai érzék, igényesség, tudatosság, érzelmi tisztánlátás nélkül. Magyarul hülye, seggfej idegroncsként. Sajnos ma az a legkisebb probléma a gyerekek nevelése kapcsán, hogy milyen a szülők szexuális beállítottsága. A probléma az, hogy alapvető emberi jóérzéseket felejtenek el beléjük nevelni, ennek pedig az iskolában és otthon is meg kellene történnie, egymást támogatva.

De nézzük mindazokat a neveltetési hiányokat, amik miatt megy az egymásra mutogatás, és sok bába között szó szerint elvész a gyermek. Persze az ezeregy ezoterikusok idején sajnos a gyermeket önmaguktól engedik egyesek elveszni, amikor támogatás helyett rá, a sorsra, vagy egy sámándobra bízzák a nevelés jellemformáló gyönyöreit.

1. Szexualitás: alapvetően már egy régebbi kutatás is mindent elmondott erről. A gyerekek, serdülők hiányolják a funkcionális felvilágosítás mellől az érzelmi útmutatást. Szerintem ezt nem kell túlmagyarázni: odafigyelés, nyitottság, és ne kelljen a gyereknek attól rettegnie, hogy az anyukája nemi betegségekkel fogja ijesztgetni, ha meglátja egy lánnyal, és az apukája sem fogja felpofozni, ha megfogja Peti kukiját. A sokszor emlegetett, álszent erkölcsök által állított tabukat kellene már átlépni. Olyan világban élünk, ahol (sajnos) saját választása, döntései szerint él mindenki, a segítséget a döntések előkészítésében kell megadni, és nem társadalmi konvenciók "beültetésével".

2. Etika: a legnehezebb kérdés. Sajnos azt látja mindenki, hogy sikeres az lesz, aki az etikus viselkedés programját törli az agyából. Ezt látja az ember felnőtt fejjel, és a program uninstallálását hetente megfontolja az ember. Mégiscsak könnyebb lenne. A fiatalok könnyebb helyzetben vannak, mert náluk már az adott szoftverkörnyezet kilöki az etikus viselkedésért felelős segédprogramokat, még telepítés előtt. Virus Alert. Ezzel sajnos a korlátoltság sötétségébe burkolózik az ifjú elme, hiszen, ha az etikátlan feltörekvés útját követi, azzal saját magát is megfosztja igazi érdemektől, a közösséget (emberiség, egy vállalat) pedig hátráltatja. Az már meg sem fordul a fejében, hogy a vállalat jó működése az ő kis buksiját is pozitív fényű glóriával lengi körbe (gyk: egy cv-ben más azt írni, hogy x állást töltöttem be, és más azt, hogy x állás betöltésével z hasznot hajtottam a vállalatnak). Erről sajnos sok konkrét példát lehetne hozni, és sok általános esetet, ahogy értelmes emberek kurvulnak el. De mit várnánk, mit látnak? Mindenki azt keresi, hogy mi jogosítja fel arra, hogy szabályokat szegjen (konkrétakat, hol vannak ők az íratlan szabályoktól), hogy másokat kihasználjon, hogy másokon áttaposson. Saját pecsenyénk gusztustalan sütögetésére jó indok a szar ország, a szar szabályok, a másik ember hibái, és máris nem kell adót fizetni, máris kárt okozhatok a saját munkáltatómnak (mégse hagyhattam, hogy xy kioktasson, pár száz millába kerül a cégnek, kit érdekel?), bliccelhetek, szarban hagyhatok, stb.

3. Az udvariasság talán még mindig az etikával egy körbe tartozik, mint általános emberi érték. Nincs is rajta mit kifejteni. Inkább az "értékekről" lehet még szenvelegni egy kicsit. Hány évezrede próbálják gondolkodók a vallás terhe mellett vagy anélkül belénk verni a békés együttélés apró szabályait, és mit érünk vele? Az, amit "humánumnak" szokás nevezni, genetikailag nincs benne az emberekben, és a humánumot mellőzők sikeressége örökíti tovább saját mentalitásuk dicsőségét. Az ember evolúciós zsákutcába került. Mindig ölni fogjuk egymást. Fegyverrel, szavakkal. Békére nincs igény. Azaz pontosítok: békére van igény, de a tudatosság, ami a békéért szükséges lépéseinket világítaná meg, hiányzik. Mindenkinek magában kell keresnie ezt.

4. Tudatosság, és itt jövök zavarba kicsit. Az emberek javának nincs szüksége a tudatos döntésein alapuló életre (nem a karrierről, elsősorban az érzelmekről beszélek). Ezért életképesek a vallások, ezért kell az iránymutatás. Halad a világ, és haladó szellemben haladó tudatosságra kellene nevelni a gyerekeket, de ha sokan erre képtelenek, mi a teendő? Ha nincsenek erkölcsi normák, egyház, megszokások, szégyentől való félelem, akkor mi mutat azoknak, akik tévelyegnek? Nem, nem hinném, hogy megoldás lenne bármilyen hit életre hívása. Most is ezt teszik sokan, meg lehet nézni a politikai hívőket, a jogvédő hívőket, meg a többit. A megoldás társadalmi szintű, mi több politikai szintű irányítást követelne. Egyenlőség, segítség, és mások kiválóságainak elfogadása (pl nem mélyíteni lelki nyomorunkon azzal, hogy nem vesszük komolyan a pszichológus szavait: szakember, azért van ott, mert jó eséllyel ért hozzá), békére törekvés. A tudatosságnak egy választásnak kellene lennie, amely hiányának nem a törvényszerű elkallódás a következménye.

5. A munka, a produktum tisztelete, öröme. Ide tartozik a tanulás, az alkotás is, és nem csak az "alantas" munkák megbecsülése. Ennek hiánya nagyon hamar érződik, hiszen a diákok (a felnőttoktatásban is egyre inkább), csak egy akadályt látnak a vizsgákban, saját magukkal kapcsolatban igénytelenek annyira, hogy ne érezzék szükségesnek, dicsőségnek a tudást. Elfelejtik, hogy a cél nem az, hogy a hegy túloldalán legyünk, (akár megkerülve azt) hanem az, hogy a csúcsra érjünk, és utána a túloldal kellemes lankáin pihenhessünk. A körbetekintés élménye gazdagít, és egyre több a szegény ember. A munkával hasonló az igénytelenség: a helyesírási hibákkal teleszórt, értelmetlenül modorossá mixelt előterjesztések a saját gondolatok nélkül összekopizott szakdolgozatok eredményei. A nehézfejűség, az értetlenség, a funkcionalitással szembeni sötétség jellemző sokak munkájára. Egy szó van erre: igénytelenség.

Végezetül kicsit vissza kell kanyarodnom a légy önző című poszthoz, mert tulajdonképpen ennyiről van szó: meg kell tanulni önzőnek lenni önmagunkkal szemben. Önzőnek, végiggondolva, hogy mi a legjobb nekünk. Ebben pedig benne van a környezetünk is, amire hatunk, az emberi kapcsolataink, a világ, a nyugalom vagy az idegbaj, a korrektség vagy az inkorrektség is. Az erre való hajlam viszont a neveltetés kérdése...

Folyt köv.

Címkék: gyerek bölcs bagoly

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr691379553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.09.15. 09:56:41

Marha nehéz a gyereket úgymond kordában tartani, amikor az iskolában válogatott barmokkal találkozik, akiknek a viselkedése nagyon menő. A gyerek harmadik hete jár suliba és csak ámulok, hova tűnt az a féligmeddig normális :) gyerek, aki a nyári szünetben itt szuszogott. Hiába neveled te, ha más tojik a sajátjára és mint mondtad, az etikátlanul való előrejutás a menő.

De hogy jön mindehhez a meleg párok örökbefogadási engedélye? Most ugye Eltonnak tiltották meg Ukrajnában, pedig aztán mindent megkapna az a gyerek, mert lóvé ott van dögivel. Nem hiszem, hogy attól, két férfi, vagy két nő neveli, a gyereknek kötelezően identitászavara lesz.

Gladia Delmarre 2009.09.15. 12:36:26

Fú, hát ez nagyon összetett dolog, és sajnos tényleg baromi nehéz. Vorgnak igaza van, én is ugyanezt tapasztalom, és nem is csak az iskolában, hanem már az óvodában. Amikor a szülők úgy bazmegelnek a gyerekkel, h zeng az épület, de az óvónőt a földig lehordják, ha rászól a gyerekükre mert pl. szétfröcsköli a vizet a mosdóban. Kiragadott példa, de nagyon sok hasonló van, és a legfurább, h ezek a szülők általában nem a tanulatlan kategória részei.
Kb az van, az az alap, amit a 2. pontban írtál, sztem ezen csúszik el minden. Az embereknek azért, h előrébb jussanak, a legtöbb esetben át kell gázolniuk mindenkin, és csak az önös érdekeket nézni. A körülmények nem is nagyon adnak más lehetőséget (illetve a kapzsiság és a világ által diktált élj szabadon fíling rossz értelmezése). Az hogy közben nem udvariasak a másikkal, hogy nem tisztelik a munkát és a tanulást stb már csak ennek a következménye, vagy mellékága. és igen, ez nevelés kérdése kellene hogy legyen, de annyi a befolyásoló tényező, annyival többen vannak azok, akik semmibe veszik a másik embert (mert őket nem nevelték), hogy kvázi szélmalomharc az egész. Bár én még naivan bízom:)

domdodom69 (törölt) 2009.09.15. 16:29:26

@Gladia Delmarre: szerintem nem szélmalomharc :)
Az én gyerekeim sem elitiskolába járnak, vannak ilyenek, olyanok és hát bizony nagyon olyanok is. De nem látom azt, hogy ez lenne a menő. Nagyon remélem, hogy sikerült olyan tartást, önbizalmat "nevelni" a gyerekekbe, hogy nem lehet őket olyan könnyen eltéríteni az általunk helyesnek tartott útról. Ami persze nem az egyetlen és igaz út, de a mienk.
Szeretet, őszinteség, kommunikáció, felelősség vállalás... Tökéletes nem vagyok, de önazonos talán igen. És szerintem itt kezdődik valahol minden.

Hű, de elégedett vagyok ma magammal :)

2itailor 2009.09.15. 20:13:10

Alapból nekem egy család egy férfi és egy nő akik a gyereket csinálták és nevelik. A mai világban sokszor már ebben a mondatban két hibát is fel lehet fedezni. Egyrészt aki gyereket csinál nem feltétlenül szülő, mert nem lesz automatikusan az, hanem azzá válik, ha képes rá. A másik pedig a nevelés, amit te is boncolgatsz. Az, hogy a gyereket nevelni kell, példamutatással, következetességgel és szeretettel. És erre nem csak a biológiai szülő képes és nem csak a heteroszexuális, hanem aki EMBER. Ha homoszexuális, akkor az.

Egy ilyen beállítottságú ember - szerintem - mire kialakít egy megállapodott élettársi kapcsolatot, rendesen megjárja a hadak útját. Képes kezelni a másságából adódó konfliktusokat és képes arra is, hogy a gondjaira bízott gyereket eligazítsa ebben a világban. Felesleges azzal riogatni a népet, hogy nemileg deformált szörnyeteg kerül ki a kezük alól.

A másik dolog amiről írni szerettem volna, ez a mindenkin való átgázolás témája. Remélem jól nevelem a gyerekeimet, látnak tőlünk erkölcsi útmutatást, tanulnak ebből a mi egyszerű, de élhető életünkből. De mi van akkor ha az "ördög" felviszi őket a hegyre körbemutat és azt mondja mind a tiéd lehet, csak imádj engem. ?? Hogy magyarázzuk el nekik, hogy a csillogás, a képmutatás, az önzőség pénzhez, de nem boldogsághoz vezet? Beszéljek nekik a család fontosságáról, a kötődésről, a munka tisztességéről, de kézzel fogható, látható, elkölthető hasznot nem tudok nekik mutatni és mindenhol azt látják, hogy vásárolj, költs és ha nincs meg a rávalód hát... teli a világ mindenféle csábítással:(

2itailor 2009.09.15. 20:16:31

Ja, és még valami. Ha a meleg párok örökbefogadhatnának, 1000X jobban igyekeznének a gyereknevelésben példát mutatni, hiszen rajtuk lenne a világ szeme. Akár még presztízskérdést is csinálnának belőle csak hogy megmutassák jogos volt ilyen törvényt hozni.

Szúrófény 2009.10.19. 02:46:34

A lényeg:szarban vagyunk, mint a buzi ondója:
süti beállítások módosítása