Mottó

Azzal, hogy hűséget fogadtam Neki, azt fogadtam meg, hogy egy életen át kitartok mellette, jóban-rosszban. Hogy nem fogom hagyni, hogy bármiféle probléma megkeserítse a kapcsolatunkat, hogy túllépek az önzésemen. A házassággal arra határoztam el magam, hogy egy életre lekötöm magam mellette. Nem addig, amíg kitart a kölcsönös monogámia, nem addig, amíg fel nem izgat a főnök titkárnője, nem addig, amíg az ő fejét csavarja el valami köcsög, hanem ezeken is túl, egy életen át... Bővebben itt.

Friss topikok

  • Mária Kerényi: Nagyon gusztán néz ki holnap elkészitem ,mert nagyon tetszik ,biztos finom is. SAJNOS fényképet n... (2015.06.05. 00:29) mézes-mustáros csirkemell
  • Azzari: Érdekes mindezt olvasni, főleg, hogy a " beszélgetést " kiváltó cikknek sincs semmi köze a valóság... (2014.10.19. 00:17) A Bódis Kriszta-jelenség
  • tecsóba sose többé: Egyébként szánalmasak tudnak lenni azok a lények :) Főleg amikor annyira fel vannak fújva a maguk ... (2012.08.27. 23:39) Blikk-nő
  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ribanc rendszam. (2012.08.26. 18:06) Sebestyén és Szabolcs lyuksógorsága
  • bolygohollandi: Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szeri... (2012.08.17. 10:59) Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

Címkék

adó (1) aforizma (6) agy (77) ajánló (11) állam (10) állatbarát (3) állatkert (6) apró figyelmességek (11) asszony (6) a házasságról (26) balaton (2) baleset (3) bátrak földje (2) blog (2) blogajánló (1) blogtali (1) bölcs bagoly (40) bor (8) bréking (1) budapest (6) buszon (6) buta vén tyúk (5) celeb (11) celebvers (8) cigány (2) csajok (37) csak (5) család (6) csipke (11) cukiság (5) egyedül (2) emberek (6) eső (1) faszom (3) fejem (3) felhívás (1) feminista (2) fertő (18) fika (1) film (6) fim (4) fotó (1) főzőcske (5) fülbemászó (2) gyerek (12) hellókarácsony (1) hétvége (2) hipercuki (1) hírek (15) hólyag (2) horror (8) hőség (3) hűsítő (4) idijóta (1) idióta (3) idiotizmus (2) igénytelen (1) internet (46) irónia (1) izé (12) játék (2) jelleg (2) jog (2) jópont (3) kaki (3) kapcsolat (15) kapcsolatépítés (8) karácsony (1) kép (13) képmutatás (3) két jóbarát (1) kikapcsolódás (4) kommentek (2) komment helyett (2) kv (2) legények (12) malac (2) mellyek (11) mindennapok (5) mosoly (2) munka (6) mylord (2) nagyvilág (3) nehéz (2) nemi (1) nemi jelleg (31) nemmodor (2) nemszeretem (2) nem szeretem (4) nép (2) nosztalgia (1) nyár (13) nyaral (8) nyelv (1) nyitány (2) nyugdíj (3) oktatás (2) orosz (1) pálinka (2) pénz (3) pia (3) pocak (1) politika (7) pornó (2) pszichomókia (1) puki (1) punk (1) punnyadó (5) reggel (9) reklám (3) sas kabaré (1) semmi (3) sör (13) sötétség (11) south park (2) statisztika (4) streetfashion (1) sütimester (1) szabadidő (7) szabadság (1) szánalmas (3) szegénység (2) szenvelgő (17) szeressétek egymást gyerekek (11) szeretem (13) szex (24) szociológia (4) szolgalati (8) szolgálati (3) szombat reggel (12) szóvicc (1) takarítás (1) társkereső (1) tavasz (1) tehetetlen (4) tél (5) természet (3) történelem (1) undorgrund (1) ünnep (8) vacsora (3) vallás (2) vallomás (7) vásárlás (1) vasárnap reggel (11) velám (1) vellám (26) velvet (1) vers (7) vicc (6) video (29) világom (4) villám (6) virág (2) wtf (2) zene (30) zsír (8) Címkefelhő

Kapcsolatépítés - 6. Szakítás vagy nem?

azallamenvagyok 2010.03.30. 07:50

Az előző posztot szántam utolsónak (mármint a sorozatban), de rá kell tennem egy lapáttal, hiszen az alapvető kérdés, hogy két embernek egymás mellett van-e a helye, és annak az eldöntése, hogy egy problémát elbír-e a kapcsolat vagy a fejünkre nő, és belerogyunk. Azért is tartom aktuálisnak, mert a baráti társaságunkban is épp szétment egy pár. Keveset tudok a pontos háttérről, de a két személyiség ismeretében erősen elgondolkodtattak.
Vegyük a helyzetet, hogy megvan a vonzalom, a közös érdeklődés, finnyás művészként nem kell az amerikai pite 11-et néznünk vele a moziban, és hallgatni az idióta vihogását, szóval megvan a Közös.

Bármilyen "balhéra" szánt tanácsaim csak jelmondatokban vannak, persze közhelyes, hosszan elemezgethető jelentéssel. Az előző posztokban ezek közül kifejtésre került a tisztelet, az elkötelezettség, a korrektség, az alkalmazkodás, változtatás. Ami nagyon szép, de mi van ha nem megy? Mennyit kell/lehet beleadni, mennyit kell/lehet elvárni?

1. Soha ne hozz senkiért áldozatot! Ami akkora teher, azt inkább hagyd a fenébe. Ismerd fel a határaidat, lásd be őket, és élj velük. Segítsd a partnered abban, hogy ne várjon el tőled ilyet, s tenmagad se várj erre. De ne tegyél olyat, ami miatt sajnálni fogad magad.

2. Mindig hibáztasd magadat is a bajban, azt a toleranciát, megértést, amit magadnak elvársz add meg a másiknak és várd is el! Lásd meg a saját szerepedet a dolgok alakulásában. A másik hibáztatásának kizárólagosság, ha bármelyik fél ezen képtelen túllépni, csak a kezdete a bajoknak, tanulj az esetből, s lépj tovább.

3. Ne alázd meg a másikat, és ne tűrd a megaláztatást! Ez egy nagyon fontos pont, bármelyik oldalon is állsz, a megalázás ténye a kapcsolat vége. Persze mi a megalázás: amit a megalázott fél annak érez. Ha egy ilyen kellemetlen helyzetet nem lehet megoldani kölcsönös kompromisszumokkal, odafigyeléssel, bizalommal, akkor jobb hagyni az egészet.

4. Mindig legyen terved, hogy merre tovább! Legyen terved arra, hogy milyen irányt kellene követnie a kapcsolatnak, hogy jó legyen, és légy nyitott a másik terveivel, vágyaival szemben. Segítsétek egymást, és ha baj van, határozzátok el magatokat egy irány mellett, amit egymást segítve követtek. Ez egy elhatározás, döntés kérdése, nem nehéz.

5. Tedd félre az igazságérzeted, a sértettséget! Nem az számít, hogy mi történt, hanem, hogy merre tovább. A múlton változtatni nem lehet, a továbblépés viszont a saját döntésünkön múlik. Ha valaki nem hajlandó elszakadni a sebeinek a nyalogatásától, az ne számítson jóra, el is kell hagyni. Persze megrendülhet a bizalom, rosszul eshetnek dolgok, de ha a kapcsolat folytatása fontos, akkor azon kell dolgozni, hogy ne legyen ilyen: ne sértődjünk meg, és ne sértsenek meg minket. A sértettségből táplálkozó lelki terror mindkét fél lelkére sötét leplet borít.

6. Lásd a hozzáállásod súlyát, vedd észre a döntéseidet! Ha hezitálsz azon, hogy bízz-e a másikban, ha számon kéred rajta a bizalmad megingását, ha úgy állsz hozzá, hogy nem hiszel benne, hogy menni fog, de csak egy esélyt adsz, akkor már döntöttél. Ne áltasd magad az esély adással, ha nem vagy nyitott, ha nem vagy hajlandó tenni a jobbért. Itt már döntöttél, csak szépen becsapod magadat, vállad a felelősséget akár a kapcsolat menetéről, akár a végéről van szó!

7. DE sosem szabad szakítani azért mert a másik milyen, mert mit tett, mit rontott el, vagy mert megalázott, nem tisztelt, stb. A szakítás egyetlen elfogadható indoka az, hogy nem illünk össze. Az a végső elfogadás, a tisztelet, a kölcsönös beismerés. Ugyanis, ha át is baszták a fejemet, én vagyok az, aki nem tűri ezt az átbaszást, és az is, akit át lehetett baszni, tehát az átbaszó és az átbaszott ez esetben nem illenek össze.

Mindenkinek van lelke, s még jól is esik az önsajnálat, de egy személyre vetíteni minden ellenérzésünket a mi helyzetünkön ront. Tipikus a hibáztatóknál, hogy sokáig élnek az előző rohadt geci bűvkörében, képtelenek túllépni a sértettségükön. Pedig ez csak a megbékéléssel megy: bele kell nyugodni, hogy szarul alakultak a dolgok, bele kell nyugodni, hogy a heg ottmarad a lelkünkön, sosem felejthetjük el a régi szerelmet. Ha pedig ez van, akkor emlékezzünk belőle a jóra és a tanulságokra: maradjon az iránta egykor táplált érzéseink számára mindig egy kis zug a lelkünkben, és alakítsuk ezt olyanná, hogy szomorú szentimentalizmust érezzünk benne, ne pedig egy sötét, gyűlölködő, fájdalmas bugyrot, ami örök életünkre megkeserít minket, hiszen a mi lelkünkben van.

A fent említett párnál érdekes, lassú pusztulás volt a helyzet, és jómagam a problémáikat még így a végén sem veszem egész komolyan: évek alatt kialakult közöttük egy bizonyos rendszer, hogy ki támogat, kinek mi a szerepe, amiben akár a túlzott türelem, és a túlzott érzelmi elragadtatás is szerepet kapott. A túlzott türelemnek viszont meg vannak a következményei: mivel ember a másik, hozzászokik, és "visszaél" vele. Azért idézőjelesen, mert az ő szempontjából ez nem visszaélés, hanem megszokás, hozzászokás. Annak ellenére, hogy a türelmes fél vetett véget a kapcsolatnak, én az ő felelősségét figyelem benne: nem kellett volna következetesebbnek lennie? Értelmes emberként beláthatta volna, hogy megvan a türelmének a határa, és bármennyire is rest ezekért a határokért kiállni, meg kell tennie. Mert mi lesz később? Más is hozzászokik? Más is visszaél vele, vagy kihasználja? Azért pedig, hogy ennyit megtanuljon igazán kár volt ezt a régit eldobni.
Igaz, hogy több éves rutin után nem lehet csak úgy változtatni a hozzáálláson, a berögzüléseken, de meg kellett volna próbálnia, ugyanúgy ahogy a másik félnek is be kellett volna látnia, hogy túl sok terhet tesz párjának a vállára. Ahelyett, hogy ezt belátták volna, sorozatos veszekedések után szétmentek. Két értelmes ember, anélkül, hogy igazán esélyt adtak volna az egésznek.
Még mielőtt bárki jönne nekem a már nem szerették egymást szöveggel, kérem, ne fárasszon. Szerették egymást, és ezt fent is tudták volna tartani, csak egy kis elhatározás és tudatosság kellett volna még. Ehelyett a kényelmes menekülést választották: "nem vagy türelmes" kontra "túl sokat követelsz", és kész...

(és ezzel vége az agymenésnek, esetleg konkrétumok kiragadásával még visszatérhetünk a témához)

Címkék: kapcsolatépítés bölcs bagoly a házasságról

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazasember.blog.hu/api/trackback/id/tr251877140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

single 2010.03.30. 08:39:11

A saját sztorimat olvastam most vissza. Ez az én görbetükröm. Uramisten milyen nehéz okosnak lenni ha szeret az ember, de minden porcikájával érzi, hogy hiába dugja homokba a fejét, a szakadék sokkal nagyobb, mint amit átugorhatna. :-((

one male individual · http://soundcloud.com/cliponville 2010.03.30. 08:50:08

Akár az én (második..) házasságomról is szólhatna ez a poszt..mostanában döntöttük el, hogy befejezzük, mert nem illünk össze..lassú pusztulás volt..sok fájdalmat okoztunk egymásnak, ki-ki a maga módján.. türelmetlen voltam, de nem annyira, hogy elfelejtsek küzdeni értünk, amikor még láttam ebben rációt, mert szerettem a feleségemet..jó és rossz módszerekkel egyaránt küzdöttem...hibát hibára halmoztam, kétségbe voltam esve, hogy vége lehet és el sem tudtam képzelni a világot nélküle és a fiaink nélkül... de aztán kimásztam a magam ásta gödörből és elkezdtem látni..egyikünknek dönteni kellett, én lettem ez a személy..de sebaj..vállalom a családelhagyó g*ci szerepét..valakinek úgyis hibásnak kell lennie, akire a körülöttünk állók rábökhetnek...viszont most már élek.. és a gyermekeimnek sem fogok mást tanácsolni soha, mint hogy ne féljenek élni és merjenek bátrak lenni. Akit bővebben érdekel az én 'saga'-m, az olvassa el a blogjaimat. Maradtam tisztelettel, mindenkinek szép napot.

Mikrobi 2010.03.30. 08:51:38

Összefoglalva: csak magadra gondolj és törődj bele, hogy önzéssel sose leszel boldog.

azallamenvagyok 2010.03.30. 08:53:41

@Mikrobi: pont fordítva, légy önző, de ne csak magadra gondolj:)

Kytia 2010.03.30. 09:07:28

Jóröggelt!:)

Hát, ez jó kis poszt. Sok mindenben egyetértek. Csak egy rövid kis megjegyzés: "Mert mi lesz később? Más is hozzászokik? Más is visszaél vele, vagy kihasználja?"

Bár kérdőjel van a végén, azért kicsit készpénznek veszed, hogy így lesz. Pedig nem feltétlenül. Ahány kapcsolat, annyiféle probléma. Van, aki nem használja ki a másik nagylelkűségét, sőt, igyekszik meghálálni, míg mások ügyesen kipuhatolják, meddig mehetnek el, és addig szépen el is mennek. Ez tényleg partnerválasztás kérdése.

Helyesen tippelem, hogy a türelmes fél a nőnemű volt?:)

Kytia 2010.03.30. 09:15:28

@azallamenvagyok: Nofene!:) Akkor most kivételesen kellemes meglepetésként ér, hogy mellélőttem.:)

TBal 2010.03.30. 09:35:48

A türelmet szerintem félreértik: fontos, hogy meglegyen, de csak azzal a feltétellel, ha a másik fél akar is változtatni egy kellemetlen (destruktív, örömgyilkos) szokásán. Mutatni kell, hogy igen, türelmes vagyok, bizonyára hosszú évek alatt rögzült, de azt is mindig tudatni kell, hogy az adott viselkedést igenis helytelenítem, és a cél a változás, amit mindkettőnknek akarni kell.

Kicsi az eltérés, de az egyiknél a másik fél nagy valószínűséggel változni fog, és mindenki számára hasznos lesz, míg a másik, fullelfogadó türelem csak feszültséghalmozásra lesz jó, ahol előbb vagy utóbb borulni fog a bili.

carlo74 2010.03.30. 09:49:34

sztem ez mindenkinek a görbetükre. vagy az egész élete ez alatt a vonal alatt zajlik, vagy kevesen úgy születnek, h ezt értik, tudják. a többinek meg kell tanulni, tapasztalni..

van, aki gyorsabban tanul, van, aki lassabban. és tanulás közben mindenki hibázik. kisebb, nagyobb sérülésekkel..

2010.03.30. 09:57:51

@azallamenvagyok:
Nagyon szeretem az írásaidat.:)

Annyit hozzátennék, hogy ezek a dolgok csak két tudatos embernél működnek, akik elég jól látját egymást és saját magukat is a kapcsolatban, és hajlandóak folyamatosan változni, vagyis jobbá válni, sértődés helyett.:)
Mondhatni két "megfelelő" tudatállapotú embernél.

Nancy Botwin 2010.03.30. 10:18:01

így a szentek élnek...:)

azallamenvagyok 2010.03.30. 10:28:27

@Traktorka: @Nancy Botwin: a szándék, az igyekezet és a nyitottság a legfontosabb, olyan úgysincs, hogy szent meg teljesen tudatos:)

Rebelde 2010.03.30. 11:14:02

@azallamenvagyok:

már hogyne lenne?? csak kevesen vannak, mármint tudatosak:)

2010.03.30. 12:08:58

@azallamenvagyok:
Én ismerek ilyen párokat többet is.
És igyekszem én is eszerint keresni az enyémet, vagy legalábbis nagyon örülnék, ha ilyen akadna a horgomra.:)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.30. 13:27:05

Na. Újabb kötelező olvasmány házasulandóknak (meg mindenkinek, igazából).
Még esetleg annyi, hogy néha nem lehet megúszni az áldozathozást (protestáns lelkész férjet áthelyezik, feleség választhat a különélés meg a munkája, környezete, mindene feladása közt - de van egyéb példa is). Segít, ha ki van mondva, hogy ez itt kéremszépen most áldozathozatal volt, a nagy szent Házasságért (az együttélésért, a nemtommmiért). Onnantól már megint stimmel, hogy ne váljunk áldozathozáson keresztül áldozattá, mert megette a fene stb.
Valaki írta itt a tudatosságot, erre is csak bólogatok, hogy hátbizony.
Nagyon jó poszt.

SsPL71 (törölt) 2010.03.30. 13:44:54

Itt ebben a post-ban semmi konkrétum nincs.
Így nehéz bármit is felhozni ellene vagy mellette.

Általános, néhol ellentmondó okoskodás az egész.

SsPL71 (törölt) 2010.03.30. 13:46:51

Általános=Általánosító

Komikaze 2010.03.30. 13:48:04

@SsPL71: pontosan milyen konkrétumokra gondolsz?

azallamenvagyok 2010.03.30. 13:49:22

@SsPL71: csajokespasik.blog.hu/ ha konkrétumokra vágysz... persze kommentedben semmi konkrétum nincs, így nehéz bármit is felhozni ellene vagy mellette. Általános, néhol ellentmondó okoskodás az egész;-)

SsPL71 (törölt) 2010.03.30. 13:56:34

@Komikaze: Például olyan konkrétumokra, amiket a posztíró -általa beismert módon- nem ismer sem a szétmenő baráti pár életéből, sem pedig más konkrét esetből.

azallamenvagyok 2010.03.30. 14:04:20

@SsPL71: mondom, hogy nem kibeszélőshow...

SsPL71 (törölt) 2010.03.30. 14:06:07

Magyarán, nem lehet idióta sablonokkal meghatározni az individuum megfelelő viselkedését, adott szituációkra vonatkoztatva, mivel mindenkiben más mértékben dominálnak a különféle tulajdonságok.

Ha, ezt így lehetne végrehajtani akkor mindenki sablonos életkörülmények és sablonos érzelmi és egyéb tulajdonságok birtokában élne.

Utópisztikus gondolatok, hogy mit, hogyan kéne, kellene tenni.

Millió más környezeti tényező befolyásol(hat)ja, az adott helyzeteket...az ember nem robot, nem tud 20-30 viselkedési lehetőséget előre lejátszani adott élethelyzetekben, majd a legmegfelelőbbet kiválasztani.

azallamenvagyok 2010.03.30. 14:09:15

@SsPL71: utópisztikus gondolataid vannak arról, hogy mit hogyan kéne írni:)

SsPL71 (törölt) 2010.03.30. 14:11:59

Leszarom mit írsz és hogyan. :)
Nekem ez egy véleményem a fenti kis szösszenetedre.

Nekem más meglátásaim vannak és azokat próbálom megfelelően alkalmazni.
Nem kívánok belőle "kibeszélőshow"-t kreálni.

Komikaze 2010.03.30. 14:17:22

@SsPL71: akkor most mi is a problémád? :)

te is gondolsz valamit a világról meg mi is, az, hogy ki mit szűr le belőle, egyéni dolog (és ettől nem sablonos az egész..) :)

SsPL71 (törölt) 2010.03.30. 14:22:13

Azt hiszem nem nekem van problémám...
Nem én tapadtam a kommentelőre mint gyöngytyúk a takonyra...

Komikaze 2010.03.30. 14:43:34

@SsPL71: kommenteltél, mi reagáltunk... de akkor ezek szerint ez lezárható :)

domdodom69 (törölt) 2010.03.30. 22:04:50

no, végigolvastam egyben ezt a pár fejezetet. a biztonság kedvéért viszafelé :)
nyugodtan kiadathatnád, méltó vetélytársa lenne Csernusnak. tényleg szépen összeszedted. tanulságos.
csak ne lenne ennyire steril. te így élsz nap mint nap? téged nem ragad magával soha az élet?

álomfejtő 2010.03.31. 04:45:36

"3. Ne alázd meg a másikat, és ne tűrd a megaláztatást!"
"7. DE sosem szabad szakítani azért mert a másik milyen, mert mit tett, mit rontott el, vagy mert megalázott..."
Így együtt egy kicsit problémás. Hogy érted?

azallamenvagyok 2010.03.31. 05:55:36

@domdodom69: kösz:) hm, igen, hm a sterilitás: attól, hogy beszélünk róla, s megpróbáljuk átgondolni, "irányítani", feldolgozni az érzelmeinket, még nem veszítenek fényükből, sőt...
@álomfejtő: úgy, hogy a kettőtök viszonya, össze nem illése miatt kell szakítani, ha nem megy, és nem a másikat hibáztatni:)

bolygohollandi 2012.08.17. 10:59:13

Ezt is elolvastam - még több semmitmondó lózung, a 7. pont pedig úgy ahogy van egy marhaság (szerintem)
süti beállítások módosítása